Milliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
#KapadokyaBaşkent Ankara’nın zengin bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Başkent ne yazık ki sahip olduğu bu jeotermal servetten yeterince faydalanamıyor. Ankara’da jeotermalle ısıtılan tarım seraları kurularak tarımda kendine yetebilir bir kent haline dönüştürülebilir” dedi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin AlanBurdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, 'Mars’ın yeryüzündeki temsilcisi' sıfatıyla 'Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası' arasında yer aldı. Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği Başkanı Prof. John Luden, listeyi açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, "Yerkürenin en önemli miraslarını biz tespit ediyoruz. Aynı zamanda korunmaları için taraf ülkelere çağrı yapıyoruz" dedi.
#Salda GölüABB Meclisi Turizm Komisyonu, Tuz Gölü ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda gölün doğal yapısının tehdit altında olduğu ve görsel açıdan değer kaybettiğine dikkat çekilerek, alanın nasıl kullanılacağı, geliştirileceği ve yönetileceği konularına yerel yönetimler olarak katkı sağlanması vurgulandı.
#AnkaraTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı.
#KaradenizTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı.
#TRABZONNevşehir, Kapadokya Jeoparkı ile Türkiye’nin ikinci UNESCO Global Jeoparkı olmak için yaptığı çalışmaları hızlandırdı. 5 bin 485 kilometrekare büyüklüğündeki Nevşehir’in tamamını kapsayan, Hacıbektaş, Gülşehir, Derinkuyu, Acıgöl, Çatalkaya, Kozaklı gibi 118 noktayı barındıran Kapadokya Jeoparkı’nın başvuru dosyası en geç ekim ayında UNESCO’ya sunulacak. UNESCO etiketini alanlar, eğitim, kültür seviyesi yüksek jeopark turistlerinin ilgi odağı haline geliyor.
#KapodokyaElazığ'ın Keban ilçesine bağlı Akçatepe Köyü'ne 2 kilometre uzaklıkta olan ve seviyesinden ortalama 1100 metre yükseklikteki bir tepedeki meraya hayvanlarını otlatmaya götüren köy sakinleri çevredeki kayalıkların üzerinde midye ve salyangozları andıran şekilleri fark etti. Kayalıkları detaylı inceleyen vatandaşlar farklı canlı türlerinin kalıntıları olduğunu tespit etti. Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy tarafından yapılan incelemede fosillerin 34-48 milyon yıl öncesine ait deniz canlılarına ait olduğu belirlendi.
#ElazığKonya'nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü'nde bir damla bile su kalmadı. 'Dünya'nın nazar boncuğu' olarak bilinen ve iki evreli volkanik patlamanın ürünü olan Meke Gölü, haritadan silinme noktasına geldi. Meke Gölü, Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi, yer altı suyu veya Acı Göl’den yıllık 2,5 milyon metreküp su aktarılarak kurtarılacak.
#Meke GölüKonya'da, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü'nün kurtulması için yeraltı su seviyesinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Arık, ''Tarımda, havza bazında teşvik modelleri geliştirilerek daha az su tüketen ürünler yetiştirilmeli ve bölgede açılmış olan kaçak kuyular mutlaka kontrol altına alınmalı'' dedi.
#KonyaTürkiye’nin Maldivler’i olarak görüldüğü icin ‘Saldivler’ adını alan Salda Gölü'nde yapılan araştırma önemli bir gerçeği ortaya koydu. Beyaz kumlarıyla eşsiz güzellik taşıyan Salda’nın yerkürenin erken döneminde yaygın olarak oluşan yaşam formlarının ortaya çıkış ve gelişim sürecine ışık tutacağı belirtildi.
#Salda GölüTeknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi, iletişim araçlarının yaygınlaşması, akıllı telefonlar ile mesafelerin kısalması dünyayı küçültüp, görülmeyen yerlerin sayısını azaltırken, insanlar bilinmeyen, gizemli yerlere çok daha fazla merak salmaya başladı. Bu anlamda Erzurum gibi ‘bakir ve gizemli’ şehirler, sahip oldukları masalımsı köşeleriyle giderek daha fazla dikkat çekmeye başladı. İşte öylesine eşsiz, nefes kesen bir bir güzelliğe sahip Narman Peribacaları’na rotamızı çevirdik, kızıl periler arasında dolaşırken, sessizliğin de uğultusunu dinledik.
#Narman-PeribacalariKONYA’nın Karapınar İlçesi’ndeki 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, bu yıl yağışların yetersiz olması ve yeraltı su seviyesinin hızla düşmesiyle kurudu. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fetullah Arık, şu an göldeki görünen adeta bir avuç suyun ise yağışlarla biriken su olduğunu söyledi.
#Meke GölüEKOSİSTEMİ Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü işbirliğiyle Aydın ile Muğla sınırları arasında kalan Beşparmak Dağı’ndaki (Latmos) ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi için hazırlanan proje kapsamındaki arazi analizlerinden ilki, Koçarlı İlçesi’nin otantik mahallerinden biri olan Bağarcık’ta yapıldı.