Güncelleme Tarihi:
Bağarcık Mahallesi ve çevresinin doğal ve kültürel kaynak değerleri ile yerleşimdeki altyapı ve üstyapı tesis yeterliliği yerinde incelendi. EKODOSD’un rehberliğinde gerçekleştirilen arazi çalışmasına, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Doç. Dr. Çiğdem Kılıçaslan ve Yrd. Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ katıldı. Arazi gezisi sonrasında, ekoturizmin ölçütlerinin çeşitli boyutlarda analiz edilmesine yönelik olarak hazırlanan arazi gözlem formları EKODOSD ve öğretim üyelerinden oluşan uzman ekip tarafından dolduruldu.
Neolitik Dönem’den Osmanlı Dönemi’ne kadar geçen süreç içinde yaşayan kültürlerden bugüne kadar ulaşan insanlık mirasları olan buluntularda incelemeler yapılırken olağanüstü güzellikteki doğal peyzaj, fıstık çamlarının gnays kayalarla uyumu ve harika manzara yerinde incelendi.
"Burası Latmos gezegeni" diyen köylülere hak veren uzman ekip, "İnsan kendini burada gerçekten farklı bir gezegendeymiş gibi hissediyor, büyüleniyor" dedi. Başka yerde pek görülmeyen Latmos’un ilginç kaya oluşumları ve Antik dönemden kalan bulgular ve 8 bin yıllık kaya resimleri ve mezarları incelendi. Türkiye’de jeopark olabilecek ender alanlardan biri olan Latmos’un kayaçları, jeoturizm için büyük zenginlik oluşturduğu gözlemlendi. Kayalara oyulan binlerce yıllık merdivenlerde ve antik dönem kentlerini birbirine bağlayan döşeme yollarda yürümenin keyfi yaşandı.
Son iki yıldır, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Aydın Arkeoloji Müzesi, Milet Müzesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü ve Aydın Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aydın ve Denizli İl Müdürlükleri tarafından, Latmos’un korunma altına alınması için gerekli çalışmalar ve tescil işlemleri devam ettirildiğini hatırlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Derneğimiz ile WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dr. Anneliese Peschlow ve Meandros Platformu tarafından, Latmos’un Milli Park kapsamına alınması için müracaatları yapılmıştır. Söke Belediyesi tarafından da Türkiye Jeolojik Miras Alanı olarak önerilmiştir. Üniversitenin bu projesi de tüm yapılan çalışmalara büyük destek sağlayacak. Latmos’un benzersiz kaya oluşumları, kültürel mirasları ve harika doğasının geri dönülmez biçimde tahrip olmaması için, kamu kurumları, üniversite ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle büyük duyarlılık ve özverileriyle yaptıkları bu çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Bu çalışmalardan çıkacak olumlu sonuçların, bu kutsal dağın korunmasına, tüm dünyaya tanıtılmasına, özellikle yöre insanlarının ekonomik ve sosyal anlamda gelişmesine büyük katkısı olacağını düşünüyoruz" dedi. Sürücü, Latmos’un ekoturizm potansiyeli kapsamında Aydın ve Muğla il sınırları içindeki tüm zenginlikleri ve çevresindeki yerleşimleri proje kapsamında çalışılarak, araştırmaları yapılacağını da kaydetti.