Dünyanın en önemli bilim dalları arasında jeoloji gelir. Pek çok insan jeolog hakkında bilgi edinmeye çalışmakta ve nasıl jeolog olacaklarını öğrenmeye çalışmaktadırlar. Peki, jeolog nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Jeolog olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında merak edilenler.
#Jeolog Nedir?Gezgin fotoğrafçı Alp Alper’in, yedi yıldır havadan çektiği fotoğrafları bir araya getirdiği fotokitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ yayımlandı. Kitabını ve kariyerini konuştuğumuz Alper “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyor.
#Alp AlperJeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal D'de yayınlanan Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı'nın sunduğu 'Neler Oluyor Hayatta' programında yaptığı yeni bilgilendirmelere açıklık getirdi. Görür, "İzmir’e dedim ki, bilim insanları sizi de uyarıyor. Aynen İstanbul’u uyardığımız gibi, bizim yıllarca Maraş’ı uyardığımız gibi, Hatay’ı uyardığımız gibi, Elazığ’ı uyardığımız gibi..." dedi. Görür, "Bütün Türkiye’ye haykırarak bunu söylüyorum. Fay tartışmasını bırakın. Ne zaman, nerede olacağını bırakın. Bu deprem gelirse on binleri telef edecek, bu bilimsel gerçeklik. İstanbul’u İzmir’i depreme nasıl hazırlayabiliriz, ne yöntemler yapabiliriz, bu belli. Depreme dirençli kentler haline getirelim" ifadelerini kullandı.
#DepremJeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal D'de yayınlanan Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı'nın sunduğu 'Neler Oluyor Hayatta' programında yaptığı yeni bilgilendirmelere açıklık getirdi. Görür, "İzmir’e dedim ki, bilim insanları sizi de uyarıyor. Aynen İstanbul’u uyardığımız gibi, bizim yıllarca Maraş’ı uyardığımız gibi, Hatay’ı uyardığımız gibi, Elazığ’ı uyardığımız gibi..." dedi. Görür, "Bütün Türkiye’ye haykırarak bunu söylüyorum. Fay tartışmasını bırakın. Ne zaman, nerede olacağını bırakın. İstanbul nasıl olur, neresi yıkılır, orası mı sağlam, burası mı demeyi bırakın. Bu deprem gelirse on binleri telef edecek, bu bilimsel gerçeklik" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görürİzmir'deki faylarının mevcut durumu hakkında bilgi veren Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür "İzmir gerçek anlamında bir deprem kenti. Canlı faylar var. Çok az kentimizde bu kadar yoğun aktif fay sistemi var. Bunlar bugün olmazsa yarın deprem yaratacaktır" dedi.
#Depremİstanbul’da dün 03.15’te merkez üssü Kâğıthane olan 3.1 büyüklüğündeki deprem, çoğumuz tarafından hissedilmedi bile ancak Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün katıldığı bir yayında ‘Bu bölgede aktif bir fay yok’ açıklaması, endişeden çok komplo teorilerini tetikledi. Teorilerden ilki 2 gün boyunca Boğaz’a demirleyen 155 metre uzunluğundaki ABD savaş gemisinden bir saldırı yapılmış olması, ikincisi de Tesla’nın çılgın projesi ‘HAARP’ın depremi tetiklemiş olma olasılığıydı. Her iki teoriyi de farklı uzmanlara sordum.
#HAARPİletişimin son derece yoğun ve geniş seçenekli olduğu günümüzde yeni gelişmeler ve haberler de aynı hızda yayılmaktadır. Her alanda meydana gelen olaylara sosyal medyadan erişmek oldukça kolaydır. Sadece günlük hayatın içindeki meseleler değil bilim alanındaki güncel olaylarda son derec çabuk yayılabilmektedir. Coğrafya ve ekoloji ya da jeoloji gibi bilim alanları ile ilgisi olmayanların pek işitmemiş olabilecekleri bir teori vardır. "Kıtaların Kayması Teorisi" diye bilinen bu kuram kişilerin merakını uyandırmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız kıtaların kayma teorisi nedir, kıtaların kayma teorisi kime aittir, kıtaların kayma teorisinin kanıtları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#EğitimDört yaşında yetim kaldı. Okuma yazma bilmeyen annesiyle güç koşullar içinde büyüdü. Dönemin ruhuna uygun, ‘idealist’ bir genç olarak hayali mühendis olmaktı. Çalıştı, başardı… Bugün Türkiye’nin en tanınan jeoloji uzmanlarından biri. Prof. Dr. Naci Görür ile buluşup bu sefer onun kişisel jeolojik tarihini inceledik. Bize kerpiç evlerden oluşan Elazığ’daki çocukluğunu, 60’ların İstanbul’unda onu şaşırtan şeyleri, taşların fısıltısıyla jeolojik çağlar arasında yaptığı zaman yolculuklarını anlattı...
#GazetehaberleriYeryüzü pek çok farklı katmandan oluşur. Bu katmanlar çekirdeğe kadar iner ve her birinin birçok değişik görevleri vardır. Bu konu ile ilgili alan ise jeoloji olarak öne çıkıyor. Pek çok insan jeolojinin ne demek olduğunu ve görevlerin ne olduğunu öğrenmek için internetten araştırma yapıyor. Peki, jeoloji nedir? Jeolog ne demek? Jeoloji neyi inceler hakkında kısaca bilgiler.
#Jeoloji Nedir?İzlanda’daki Eyjafjallajokull Volkanı yaklaşık 200 yıl sonra geçtiğimiz pazar sabahı faaliyete geçti. Volkan, dün de lav ve kül püskürtmeyi sürdürdü. Bilim insanlarının korkusu, aynı adı taşıyan devasa büyüklükteki buzulu sürekli eriten volkanın, bölgeyi muazzam miktarlarda bir su duvarıyla vurabilecek ‘buzul tsunamisi’ne yol açması...
Her insan keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir. Birkaç gündür bu söz zihnimi daha çok meşgul ediyor. Bir eğitim programı nedeniyle, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı için Ankara, Batman, Adıyaman bölgelerinde dolaşıp duruyoruz. Raman’ı, Batı Raman’ı, Hasankeyf’i, Kahta’yı, Adıyaman’ı geziyoruz.