Rikki Neave korkunç bir biçimde öldürüldüğünde henüz minicik bir çocuktu. Katili en kısa sürede bulmak zorunda olan polislerin aklındaki ilk şüpheli, Rikki'ye akılalmaz eziyetler eden annesiydi. Ne var ki Rikki'yi öldürenin annesi olmadığı kısa süre içinde anlaşıldı. Gerçek katil ise yıllar sonra bulunabildi, hem de ufacık bir yapıştırıcı bant parçası sayesinde... İşte "İngiltere'nin en zor davası" diye nitelendirilen filmlere taş çıkartacak o olay...
#Rikki NeaveHepimiz, annemizden ve babamızdan aldığımız eşit miktardaki genetik malzemelerin birbiriyle yoğrulması neticesi dünyaya geliriz. Doğal olarak da bu hamurun sağlıklı olması, katkıda bulunan genetik malzemenin sağlıklı olup olmamasına bağlıdır. Oysa erkeğin genetik malzemesi içinde öyle yaramaz genler bulunur ki, bu hamurun yapısını bozabilir hatta oluşmasına bile engel olur. İşte, bu yaramazlara “zıplayan genler” adını veriyoruz.
#Zıplayan GenlerNobel ödüllü James Watson’ın bir sözü var: “Kaderimizin yıldızlara yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz”. Bilim dünyası insanoğlunu her gün yeni bir bilgiye uyandırıyor. Harvard ve British Columbia Üniversitesi’nin üst üste açıkladığı çalışmalar, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA’larında torunlarına bile aktarılabilecek değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. Nöroloji uzmanı Doktor Banu Taşcı Fresko, bu mirasın kendini genellikle hastalıklar, özellikle de ağrılarla ve depresyonla belli ettiğini söylüyor. Travmalar ve ağrı üzerine çalışan Fresko’yla aileden gelen bu mirasın nasıl kalıtımsal değişikliğe yol açtığını konuştuk.
#GazetehaberleriNobel ödüllü James Watson’ın bir sözü var: “Kaderimizin yıldızlara yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz”. Bilim dünyası insanoğlunu her gün yeni bir bilgiye uyandırıyor. Harvard ve British Columbia Üniversitesi’nin üst üste açıkladığı çalışmalar, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA’larında torunlarına bile aktarılabilecek değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. Nöroloji uzmanı Doktor Banu Taşcı Fresko, bu mirasın kendini genellikle hastalıklar, özellikle de ağrılarla ve depresyonla belli ettiğini söylüyor. Travmalar ve ağrı üzerine çalışan Fresko’yla aileden gelen bu mirasın nasıl kalıtımsal değişikliğe yol açtığını konuştuk.
#İpek ÖzbeyABD’li bilim adamı James Watson’ın geçtiğimiz günlerde açık artırmayla 4,8 milyon dolara sattığı Nobel ödülünü Rusya’daki Özbek asıllı oligark Alişer Usmanov tarafından satın alındığı ortaya çıktı. Rusya'mn en zengin insanı olan Usmanov, ödülü Watson'a geri vereceğini açıkladı.
#NobelDNA’yı keşfeden ekibin bir parçası olduğu için 1962 yılında Nobel ödülü almaya hak kazanan ancak 2007 yılında verdiği bir röportajda, “Siyahilerin diğer ırklar kadar zeki olmadığını” iddia ederek tepki toplayan ABD’li bilim adamı James Watson Nobel ödülünü satışa çıkardığını açıkladı.
#Nobel1962 yılında DNA’yı keşfeden ekibin bir parçası olduğu için Nobel ödülü almaya hak kazanan ancak 2007 yılında verdiği bir röportajda “Siyahilerin diğer ırklar kadar zeki olmadığını” iddia ederek tepki toplayan ABD’li bilim adamı James Watson Nobel ödülünü satışa çıkarttığını açıkladı.
Son günlerdeki malum DNA - soybağı tartışmalarına, Ertuğrul Özkök’ün 23 Aralık 2008’deki "soyağacımın tepesindeki maymun"u eklenince, kendimi alamadım, oturup bu yazıyı yazdım. Yıllar önce tesadüfen daldığım tehlikeli sularda başıma gelenlerden başlayarak, "DNA’nızı inceliyor, etnik kökeninizi buluyoruz" şeklindeki iddialara kadar, paylaşmak istediğim birçok şey var.
Kişiye özel gen haritasının çıkarılması zenginler arasında yeni moda. "Bentley veya uçak alacağıma genetik haritamı çıkarttırırım" diyen Rumen Stoicescu, 350 bin dolar verip gen haritasını çıkarttıran ikinci kişi oldu. Ancak bilim adamları "yeni bir genetik elitizm"den kaygılı.