Sivas'ta, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1'inci İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan ve kapsamlı restorasyonu 2013'te tamamlanan Şifaiye Medresesi'nin ana eyvan kemerinin taşları arasında kalan inşaat malası dikkat çekiyor. Restorasyonun üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen halen aynı yerde duran ve çalışmalar sırasında unutulduğu değerlendirilen mala, görenleri şaşırtıyor.
#SivasSivas'ta, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1'inci İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan ve kapsamlı restorasyonu 2013'te tamamlanan Şifaiye Medresesi'nin ana eyvan kemerinin taşları arasında kalan inşaat malası dikkat çekiyor. Restorasyonun üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen halen aynı yerde duran ve çalışmalar sırasında unutulduğu değerlendirilen mala, görenleri şaşırtıyor.
#SivasBüyük İskender’in bile fethedemediği Termessos sadece bağımsızlığını üç uygarlık boyunca koruyabilmesiyle değil, haritadaki yeriyle de farklı. Antalya’nın kuzey yamaçlarındaki tepelere tırmanıp antik kenti gezdikten sonra Selçuklular’dan kalma Evdir Han’a bir selam veriyoruz.
#TermessosKuruluş Osman dizisiyle birlikte tarihteki karakterler bir kez daha gündeme geldi. Son bölümlerde öne çıkan isimlerden biri Sultan Mesut oldu. Dizide II. Sultan karakterine Şener Savaş hayat veriyor. Peki, Sultan Mesut tarihte kimdir? Kuruluş Osman’ın Sultan Mesut'u Şener Savaş hakkında bilgiler…
#Kuruluş OsmanHoşgörüyü temel alan düşünceleriyle dünyanın tanıdığı Mevlana Celaleddin Rumi’nin 748’inci ölüm yıldönümü yaklaşıyor. En büyük sevgili olarak bildiği Allah’a kavuşma anı olarak belirttiği için Şebi Arus ‘düğün gecesi’ olarak isimlendirilen anma törenleri 7-17 Aralık arasında düzenlenecek. Bu vesileyle Türkiye’nin en mistik ve huzurlu kentlerinden Konya’yı ziyaret edecek olanlara Mevlana’yı merkeze alarak bir rehber hazırladık.
#KonyaEylül’e merhaba dedik; ama merak etmeyin yaz bitmedi daha.. Sabah işyerime doğru yürürken sağa sola bakıyorum, insanları süzüyorum. Hakkında pek çok öykü anlatılan Sinop doğumlu ünlü filozof Diyojen’in gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşırken insanların kendisini görüp “Hayrola nedir bu fener gündüz vakti?” diye sorduklarında, “Doğru dürüst bir adam arıyorum” dediği olay aklıma geliyor. Hürriyet Bursa’ya 63. gezi yazım’da Sinop’u alatmak üzere adımlarımı hızlandırıyorum.
#Sinopİnsanlar hayatları boyunca tarihi açıdan, kültürel bakımdan önemli olan yerleri gezmek, görmek bilgi sahibi olmak ister. Aynı zamanda buraları gezmek, görmek, buralar hakkında bilgilenmek kişisel gelişimimizi olumlu etkileyen bir unsurdur. Bu önemli tarihi mekanlara medreseler de girmektedir. Şifaiye Medresesi de bu medreselerden birisidir. Şifaiye Medresesi nerede ve nasıl gidilir? Şifaiye Medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
Sahabiye Medresesi, 1267 senesinde Selçuklu veziri olan Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Medrese dışa doğru yükselen Taç Kapı ile dikkat çekerken, kapının üzerinde ve yanlarında yer alan geometrik şekilli oymalar Selçuklu son dönemlerini yansıtan güzel bir örnektir. Sahabiye Medresesi nerededir, kim tarafından yapılmıştır, özellikleri nedir ve nasıl gidilir? Tüm detaylarıyla derledik.
İnce Minare Medresesi, 1254 yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus dönemindeki vezir, Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilminin öğrencilere öğretilmesi amacı ile yapılmıştır. Mimari yapısı ile dikkat çeken bu medrese, Selçuklu devrinde kullanılan kapalı avluya sahip medreseler arasında yer alıyor. İnce Minare Medresesi nerede ve nasıl gidilir? İşte merak edilen tüm detaylar.
Ankara’nın başkent oluşunun kutlandığı 13 Ekim’de Seymenlerin gösterisi için açılan Ankara Kalesi’ndeki Akkale Burcu, pek çok Ankaralının merak ettiği bir yapı. Ziyarete kapalı olan Akkale Burcu, Selçuklu mimarisinin ülkemizdeki en önemli örneklerinden. Hürriyet Ankara olarak içinde çok sayıda antik eseri barındıran burcu keşfettik ve fotoğrafladık.
#Haşim KILIÇKuruluş Osman Alişar Bey, dizinin son bölümünde merak konusu oldu. Tarihi kaynaklarda Kerimüddin Alişîr olarak yer alan Alişar Bey Moğollar ile ittifak kurarak ihanete kalkışması ile biliniyor. Kütahya Bey'i olarak da bilinen Alişar Bey'in ölümü ise dikkat çekiyor. Dizide çok kez ölümle burun buruna gelen Kuruluş Osman Alişar Bey'i oyuncu Saruhan Hünel canlandırıyor. Peki, Kuruluş Osman Alişar Bey kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? İşte, Alişar Bey'in tarihi hayatıyla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Kuruluş Osman Alişar BeyÇobanoğulları Beyliği, Kuruluş Osman dizisiyle bir kez daha gündeme geldi. Çobanoğulları Beyliği'nden olan Hazal Hatun, Kuruluş Osman 24. Bölümde kadroya dahil olmuştu. Dündar Bey'in ilk eşi Hazal Hatun'u deneyim oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu canlandırıyor. Peki, Çobanoğulları Beyliği kimdir? Kuruluş Osman’da geçen Çobanoğulları hakkında bilgi
#Çobanoğulları Beyliği Kimdir?Kuruluş Osman dizisiyle gündeme gelen karakterlerden biri de Alişar Bey oldu. Kuruluş Osman'da adı geçen Alişar Bey'in, Germiyanoğulları Beyliği'nin kurucusu 1. Yakup Bey'in babası Kerimüddin Alişîr olduğu tahmin edilmektedir. Moğollar ile ittifak kurarak ihanete kalkışan Alişar Bey, dizide ölümle burun buruna geliyor. Bu sahneler ardından Alişar Bey'in hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler merak ediliyor. Peki, Kuruluş Osman'da geçen Alişar Bey kimdir, tarihte ne zaman ve nasıl öldü?
#Kuruluş Osman'da Geçen Alişar BeyTüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’na göre 2019’da 103 ölümlü motosiklet kazası oldu. 75’i ise motosikletli kuryeydi. Hiç kimsenin memnun olmadığı ama bir yandan da vazgeçemediği bir sistem bu. Araç sürücülerinin ve yayaların çok şikâyetçi olduğu motokuryelerle mesleklerinin perde arkasını konuştuk. Bir evrak, bir de yemek motokuryesinin artçısı olduk; İstanbul trafiğine daldık...
#Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonuİzzeddin Keykavus, tarihi kaynakları yakından takip eden birçok kişinin merakla araştırdığı isim olmaya devam ediyor. Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollara karşı gösterilen mücadelenin simge isimleri arasında yer alan İzzeddin Keykavus, babasının kötü yönetiminin ardından içinden çıkılması çok zor olan işlerin altından kalkmaya çalışmıştır. İşte, İzzeddin Keykavus hakkında bazı bilgiler
#İzzeddin KeykavusDiriliş Ertuğrul'un son bölümünde Alaaddin Keykavus ile karşılaşan oba beyi, güçlerini birleştirerek Moğollara karşı bir mücadeleye girişmeye hazırlanmaktadır. Diriliş Ertuğrul'un yeni bölüm fragmanında Kayı Obasına saldırı için planlarını hazırlayan Alıncak ise beklemediği bir tepkiyle karşılaşacaktır. İşte, Diriliş Ertuğrul'un 137. yeni bölüm fragmanı ve detaylı bilgiler
#Diriliş ErtuğrulAnadolu Selçuklu Devleti'ne damga vuran Emir Celaleddin Karatay'ın hayatı sinema ve dizi projeleriyle yeniden gündeme geliyor. Emir Celaleddin Karatay, 13. yüzyılda devlet yönetiminde rol oynayan devlet adamlarından biridir. Peki, Emir Celaleddin Karatay ne gibi hizmetlerde bulundu, ne zaman ve nasıl öldü? İşte, Emir Celaleddin Karatay'ın hayatına ilişkin bilgiler
#Emir Celaleddin KarataySivas gezilecek yerler: Binlerce yıllık tarihiyle Sivas ve gezilecek yerleri…Sivas’ın gezilecek ve görülecek tarihi ve turistik yerleri hakkında aradığınız çok şeyi bu haberimizde bulabileceksiniz. Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü, Hititlere kadar giden tarihi geçmişi ile Türkiye coğrafyasının kalbinde yer alan Sivas'ın gezilecek ve tarihe ışık tutacak yerlerini Sivas gezi rehberinde sizler için derledik...
#SivasSİVAS'ta, 1271 yılında Selçuklular döneminde yaptırılan ve kentin simgesi haline gelen Çifte Minareli Medrese'nin eyvan kısmında yapılan kazılarda tesadüfen bulunan ve gizli geçit olarak nitelendirilen tünelin geçit değil altyapı olabileceği belirtildi.
#Gizli GeçitGagavuzya'nın nerede olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgeye yaptığı resmi ziyaret sonrası merak konusu oldu. Gagavuzya'nın nerede ve hangi ülkeye bağlı olduğunu merak eden vatandaşlar, konuya dair bilgi edinmek adına internette araştırma yapıyor. Peki, Gagavuzya neresi? Gagavuz nereye bağlı?
#Gagavuzya Neresi?Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü, Hititlere kadar giden tarihi geçmişi ile Türkiye coğrafyasının kalbinde yer alan Sivas'ın gezilecek ve tarihe ışık tutacak yerlerini Sivas gezi rehberinde sizler için derledik. İşte Sivas'ın gezilecek tarihi ve turistik yerleri...
#SivasTürkiye Selçuklu Devleti'nin sultanı Alaaddin Keykubat, Diriliş Ertuğul dizisinin yayınlanan son bölümüyle tekrar gündeme geldi. Alaaddin Keykubat'ın hayatını ve nasıl ödüüğünü merak eden vatandaşlar internette bu konu hakkında araştırma yapıyor. Alaaddin Keykubat, hükümdarlığı boyunca Selçuklu devletinin yükselmesi için gayret etmiş ve günümüze kadar gelen birçok mimari eser yaptırmıştır. Peki, Alaaddin Keykubat kimdir? Alaaddin Keykubat nasıl öldü? Alaaddin Keykubat'ın yerine kim geçti?
#Alaeddin KeykubatGıyaseddin Keyhüsrev, Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli hükümdarları arasında yer almaktadır. Alaeddin Keykubad'ın oğlu olan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 9 yıl tahtta kalmıştır. Döneminde büyük eserler inşa ettiren Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesi Mahperi Sultan'dır. Peki, çok genç yaşta vahim bir olayla hayata gözlerini yuman Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? İşte, Aleaddin Keykubad'ın büyük oğlunun ölümü ve detaylı bilgiler
#Gıyaseddin Keyhüsrev