Gebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#Gebelikİyotun vücudumuzdaki öncelikli görevi, tiroid hormonları yapımında görev almasıdır. Hamilelikte troid hormonu yapımı artar ve buna paralel olarak vücuttaki iyot ihtiyacı da artar. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz; "Dünya genelinde engellenebilir zeka geriliği probleminin en yaygın nedeni iyot eksikliğidir" açıklamasını yaparak, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#HamileÇocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, bu durumun hafife alınmaması gerektiğin, belirtti, önemli bilgiler verdi.
#İyot EksikliğiÇocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Bu eksiklik tiroid, meme ve yumurtalık kanserleri gibi hastalıklar açısından da risk oluşturuyor. Türkiye de iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklar açısından risk altında" dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekHaşimato ya da bilimsel adıyla haşimoto hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin kendisine düşman hale gelerek tiroide saldırdığı bir hastalık çeşididir. Tarihte ilk kez Japonya'da teşhis edilmesi nedeniyle Japon cerrah Haşimoto'nun ismini alan hastalık, diğer bir ifade ile kronik tiroid olarak da bilinmektedir. Hastalık ilerledikçe tiroid bezinin hormon üretimi azalır ve bu durum hipotiroide neden olur. İşte, Haşimato hastalığı hakkında detaylı bilgiler ve belirtileri
#Haşimato Hastalığıİyot, vücuda dışarıdan alınması gereken bir elementtir. Dünya genelinde iyot eksikliğine bağlı bu sıkıntılar hala devam etmektedir. Ülkemizde 20 yılı aşkın süredir tuzların iyotlanması ile özellikle şehir merkezlerinde büyük oranda bu sorunların çözüldüğünü belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Altay, iyotlu tuzlar konusunda uyarıda bulundu.
#TuzDünya çapında 1,6 milyar insanın tiroid fonksiyon bozukluğu riski altında olduğu düşünülüyor. Tiroid rahatsızlığı yaşayanların %60'a varan kısmına teşhis konulmamış ve sekiz kadından biri ömrünün bir noktasında tiroide bağlı problemler yaşıyor. Hamilelik sürecinde de önemli boyutlara ulaşan tiroid hormonu yetersizliği durumundan anne ve bebeğin etkilenebileceğini ifade eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#TiroidYaşam için hayati öneme sahip olan tuz, aşırı tüketildiğinde dosttan düşmana dönüşüp insan sağlığını tehlikeye atabiliyor. Tuzun gıdaların bozulmasını önlemenin yanı sıra antiseptik özelliğiyle mikroplara karşı koruyucu özelliği olduğunu, vücudun sıvı-elektrolit ve asit-baz dengesini koruyarak düşük tansiyonu dengelediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgün İyigün, ‘Tuza Dikkat Haftası’ nedeniyle uyarılarda bulundu.
#TuzENDOKRİNOLOJİ ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, sağlıklı olduğu iddia edilen kaya tuzları, himalaya tuzları gibi iyot içermeyen tuz kullanımının iyot eksikliği sorununun devam etmesine yol açtığını, iyot eksikliğinin de önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en önemli nedeni olduğunu söyledi.
#İyot EksikliğiKalp sağlığından, ruh haline kadar vücut için en özel elementlerden biri olan iyot, eksikliğini fazlasıyla hissettiriyor. Yokluğuyla birçok hastalığa zemin hazırlayan iyot, özellikle de uzun süre diyet yapan ve vegan beslenen kişilerde görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, iyot eksikliğinin zararlarına dikkat çekerken, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#HamileGünümüz anne adaylarının önemli bir kısmı gebeliğini planlıyor. Planlı gebeliğin hem anne hem de bebek için büyük avantajları bulunuyor. Çünkü bebek sahibi olmak isteyen anne adayının kan değerlerinden, gebeliği ve bebeğin sağlığını riske sokabilecek sorunları önceden belirlenebiliyor. Üstelik sağlıklı bir gebelik oluşumu için uyulması gereken kurallar da listeye eklenmiş oluyor.
#HamileTuz vücutta sıvı dengesinin sağlanması, kan basıncının düzenlenmesinde, kasların kasılması ve sinirlerin iletisi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Nukleer Tıp Bölümünden Uzm. Dr. Mari Benli sağlıklı bir kişinin gün içerisinde en fazla 5-6 gram (bir dolu çay kaşığı) tuz tüketmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.
İstanbul’da 9 ayrı kamu ve üniversite hastanesine başvuran toplam 3453 gebeyle yapılan araştırma yüzde 90’ının iyot yetersizliği sorunuyla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar bu veri üzerinde titizlikle duruyor, zira anne adaylarındaki iyot eksikliği bebeklerin IQ’sunu düşürmesi başta olmak üzere pekçok soruna zemin hazırlıyor.
Sağlık Bakanlığı İyot Korunma Programı Üniversite Danışmanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, araştırmalara göre yeterli iyot almayan annelerin bebeklerinin zeka düzeyinin ortalama 10 puan düşük olduğunu belirterek, anne adaylarına iyotlu tuza ilave olarak günde 100-150 mikrogram iyot desteği almalarını önerdi.