Şairlerin ilham kaynağı İstanbul, 32 yıl aradan sonra, şiir dünyasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 7-10 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu Tünel'deki Metrohan'da yapılacak 'Poesium İstanbul - 2. Uluslararası Şiir Forumu'na dünyadan ve Türkiye'den onlarca şair katılacak, şiirin bugünü ve yarınına dair önemli diyaloglar kurulacak. Usta şair Haydar Ergülen ve Gökçenur Ç.'nin direktörlüğünde düzenlenen etkinlikte Murathan Mungan, Lale Müldür, Tuğrul Tanyol, Ahmet Telli, Ömer Erdem, Gonca Özmen, Enis Batur, Pelin Özer gibi isimlerin yanı sıra ilk Poesium’a katılan Hilmi Yavuz, Cevat Çapan ve Ataol Behramoğlu da hazır bulunacak. Poesium İstanbul'un detaylarını İBB Kültür Daire Başkanı Volkan Aslan ile konuştuk.
#Poesium İstanbulİstanbul’un yeni Milli Eğitim Müdürü Yentür, “Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan bir projeyi hayata geçiriyoruz. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın desteğiyle Maçka Kampusu’nda 4-6 yaş arası çocuklarımız için özel bir anaokulu kuruyoruz. Çocuklarımıza erken yaşta sanat eğitimi vereceğiz” dedi.
#Milli Eğitim MüdürüDünyaca ünlü Amerikalı rock grubu Gun’s N Roses’ın gitaristi Slash, geçen pazartesi 11 yaşındaki gitarist Can Sayar’ın videosunu 4 milyon takipçisi ile paylaştı. Can’ın Lego’dan yapılan gitarıyla çaldığı, Tamburi Cemil Bey’e ait ‘Çeçen Kızı’nın melodisini bu sayede tüm dünya duydu. Hürriyet’e konuşan Can Sayar, “İlk başta inanamadık” dedi.
#Legoİncelikli sözleri ve asırlardan süzülmüş makamlarıyla dinleyene zevk veren klasik Türk sanat müziği (TSM), önemli sanatsal değerlerimizden biri. Konservatuvar eğitiminin yanı sıra ustalardan çıraklara aktarılan bu müziği pek çok yetenekli müzisyen genç, artık gazinolarda değil, sosyal medyada icra ediyor. Böylece hem onlar güncel mecralarda daha çok kişiye ulaşıyor hem de yeni jenerasyon bu müziği tanıyıp seviyor. Son dönemde YouTube’dan Instagram’a sosyal medyada karşımıza çıkan genç TSM’cilerin en popülerleriyle konuştuk.
#Türk Sanat Müziği (TSM)İklim Değişikliği ve Su Kaynakları Çalıştayı'nda konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "İstanbul'un tarih boyunca fakirlik çektiği çok önemli bir gerçeği var. O da su. Bugüne gelindiğinde görüyoruz ki, İstanbul'un su ile imtihanı artarak devam ediyor. Su konusundaki her olumsuzluk gıda ve sanayi üretimimize de yansıyor ve yansımakta. Geçtiğimiz 19 yıla baktığımızda, İstanbul'umuzda sadece su alanında günümüz rakamlarıyla yapılan yatırım miktarı yaklaşık 19 milyar lira" dedi.
#Ali Yerlikaya1994’te ‘Of Aman’ lakabıyla hayatımıza girdi. 90’lar ve 2000’lerde yaptığı şarkılar hafızalara öylesine kazındı ki hâlâ radyolarda ve gece kulüplerinde çalınıyor, ezbere söyleniyor. Ve o üretmeye de devam ediyor. Nalan’la yeni şarkısı ‘Deli Aşk’ vesilesiyle buluştuk; müziği, aşkı ve yaşadıklarını konuştuk: “Bu dönemde insanları mutsuz edecek, acılı bir şarkı yapma lüksüm yoktu. Daha çok motive etmem ve eğlendirmem lazım.”
#Of Aman NalanSivas'ta geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden müzisyen Yeliz Aykaç'ın ardından haftalardır yoğun bakımda tedavi edilen kızı Beliz de hayatını kaybetti. 2 buçuk yaşındaki Beliz için Gazi Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Türk Halk müziği sanatçıları Erdal Erzincan ve Tolga Sağ'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. 2 buçuk yaşındaki Beliz Alibeyköy'de bulunan Hasdal mezarlığında annesiyle aynı mezara defnedildi.
#Beliz AykaçİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu, dünyaca ünlü Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda ikinci kez ödül aldı. 2014’te kendi tasarımı mikrotonal gitarla ödül alan Çoğulu, bu yıl da oğlu Atlas’ın fikri olan lego mikrotonal gitarla ödüle layık görüldü.
#GazetehaberleriProf. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun, 10 yaşındaki oğlu Atlas’ın fikriyle geliştirdiği ‘Lego mikrotonal gitar’ Georgia Tech Üniversitesi’nin Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda finale kaldı. Tolgahan ve Atlas Çoğulu’dan hem yarışmayı hem de müzik aşklarını dinledik.
#GazetehaberleriYÖK, üniversitelerde dönem sonu sınavlar için uygulanacak ilkeleri belirleyerek üniversitelere gönderdi. Sınavlar yüz yüze değil, dijital imkânlar veya ödev, proje gibi alternatif yöntemler uygulanarak yapılacak. Merak edilen konulardan biri de güzel sanatlar ve spor bilimleri fakülteleri ile konservatuvar sınavlarının nasıl yapılacağı oldu. Her üniversite belirlenen kurallara göre farklı yöntemlerle değerlendirme yapacak.
#GazetehaberleriİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı zorlu ve uzun yolculuk sonrası bugünkü halini aldı. 1975 yılında kurulan, 1976 yılında eğitim hayatına başlayan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı 45 senedir yetiştirdiği çok sayıda sanatçı, eğitimci ve akademisyen ile ülkemiz bilim ve kültürsanat yaşamına damgasını vurdu. Ortaokul seviyesinden doktoraya kadar geniş bir yapıda eğitim verilen konservatuvarda lisans düzeyinde eğitim veren çalgı, kompozisyon, müzik teknolojileri, müzik teorisi, müzikoloji, ses eğitimi ve Türk halk oyunları bölümleri bulunuyor.
#İtü KonservatuvarKadınların kültür ve sanat alanında var olabilme mücadelelerine dikkat çekmek amacıyla yola çıkan “Kadınlar Dünyayı Çalıp/Söylüyor” projesi, aynı zamanda cinsiyet temelli dezavantajların yine sanat yoluyla ortadan kaldırılacağına gönderme yapıyor. Projenin sonucu olarak hazırlanan ve 60’ın üzerinde kadın müzisyenin imzasını taşıyan bildirgeyle müzik camiası içerisinde kadınların ötekileştirmesine ve önüne geçecek çözüm önerilerine dikkat çekiliyor.
#BursaMEB’e bağlı güzel sanatlar liselerindeki müzik öğretmenlerinin mesleki gelişim eğitimlerine, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri destek vermeye başladı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "MEB ile İTÜ işbirliğinin ilk adımında güzel sanatlar liselerimiz yer aldı. Aralık ayı içerisinde de BİLSEM'lerdeki müzik öğretmenlerimizin eğitimlerini tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
#MebMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "2019-2020 eğitim-öğretim yılında güzel sanatlar liselerimizin altyapısını güçlendirmek, eksikliklerini gidermek ve kalitesini artırmak için özel çaba sarf edeceğiz. Süreci İstanbul'dan başlatıyoruz. İstanbul'daki beş lisenin ikisi proje okulu ve diğer üç liseyi de proje okulu yapıp İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı himayesine alacağız" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı, Türk müziği eğitimi alanında güzel sanatlar liselerinde program ve müfredat geliştirme süreçlerine destek için İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ile iş birliğine gitti. İmzalanan protokol ile İstanbul’da bulunan güzel sanatlar liselerindeki müzik alan derslerinde İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı uzmanları görev alabilecek.
#MEB