Tarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14'üncü yüzyılda bugünkü şeklini verdiği ve Bizans sanatının son şaheseri sayılan Chora Kilisesi’nin (Kariye Camii) duvarlarındaki öyküler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları’ndan çıkan Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabında, mozaik ve fresklerde anlatılan hikayeler yer alıyor. 60 öykünün, 100’e yakın fotoğraf ile bulunduğu kitap hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Arkeolog Dr. Murat Sav, “İtalya’da Rönesans başlamadan önce Bizans’ta bu kilisede başlamıştı. Yapıda figürler büyümeye ve uzamaya başlamış. Bizansta görsel ve ikonografik anlamda bu denli yoğun başka bir yapı yoktur. Burada çok özel detaylar bulunuyor. Cami, Meryem ve İsa’nın bazı mucizelerinin yer aldığı resimler ve mozaikler ile kuşatılmış. Kariye çok özel bir yapı, bu nedenle hem turistik hem kültürel anlamda doğru bilinmesi gerekiyor” dedi.
#Kariye ChoraÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıBugüne kadar profesyonel rehber, seyahat yazarı, tarihçi ve televizyon programcısı kimliğimle 142 ülkeyi gezme şansım oldu. Tarihinden, doğasından, sanatından, mimarisinden etkilendiğim rotalar gördüm. Turizme emek veren bir gözle baktığım için farklı kategorilerde birçok otelde kaldım. Bugün bu oteller içinden en beğendiklerimi anlatmak istiyorum. Bu satırların, bir hayalin peşinden doğru adımlar atarak neler yapılabileceğini göstereceğini, bana olduğu kadar, sizlere de ilham olacağını düşünüyorum.
#Saffet Emre TonguçGüvercinlerin ayağına bağlanan şifreli mesajlar, ayakkabı topuğuna gizlenen dinleme cihazları, kravat iğnesi görünümlü kamera, Soğuk Savaş dönemine ait gizli belgeler… Hepsi MİT’in ‘Kale’ olarak adlandırılan devasa yerleşkesinde sergileniyor. MİT’in hafızası niteliğindeki müze, kapılarını Hürriyet’e açtı.
#Milli İstihbarat TeşkilatıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistin’i devlet olarak tanıyan İspanya’yı ziyaretinde “Değerli dostum Pedro Sanchez’in takındığı tavrı tebrik ediyorum. Sayın Sanchez, ilk günden bu yana ilkeli bir politika benimseyerek hem İspanya halkının hem Filistinli kardeşlerimizin hem de Türk milletinin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir” dedi.
#ErdoğanVenedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikMilli Savunma Bakanlığı kaynakları, öngörülemez, alışılmadık, süratli ve sürekli operasyonlarla terörle mücadeleyi sürdürdüklerini kaydederek, "Artık 'sürekli operasyon' devresindeyiz" dedi. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada gerçekleştirilen terör operasyonlarında, aralarında sözde yöneticilerin de bulunduğu 108 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
#Milli Savunma Bakanlığıİbrahim Selim ‘Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı’ adlı oyunda müzede çalışan bir güvenlik görevlisinin sanat eserlerini korurken başından geçenleri eğlenceli ve duygusal yönleriyle sahneye taşıyor. Peki, gerçek hayatta başka neler yaşanıyor? İstanbul’un önemli müzelerinde çalışan güvenlik görevlileriyle konuştuk.
#Uygar TAYLANZamansız Şehrin Çocukları çocuk kitaplarından tanıdığımız üç yazar bir araya geldi, İstanbul’un üç dönemini yazdı. Almıla Aydın, Bizans dönemi İstanbul’unu; Nilay Yılmaz, Osmanlı döneminin İstanbul’unu; Seda Öğretir ise Cumhuriyet döneminin günümüz İstanbul’unu yazdı ve ortaya ‘Zamansız Şehrin Çocukları’ kitabı çıktı. Hikâye Zeytinburnu Mozaik Müzesi’nde geçiyor. Çünkü İstanbul’un sur dışındaki en büyük yekpare mozaiği orada… Bu kitabı okuyanlar, mekâna giderek, öykünün geçtiği yerleri dolaşabiliyor, hikâye kahramanlarını hayal edebiliyor. Kitabın yazarlarıyla bir araya geldik, Altın Kitaplar’dan çıkan ‘Zamansız Şehrin Çocukları’nı konuştuk.
#Ömür KurtSonbaharın son günleriydi. Yaz kalabalıklarını atlatmış olmayı umut ederek Roma’yı adımlamaya karar verdik. Kolezyum’dan dünyanın en büyük kilisesi Aziz Petrus Bazilikası’na, Trevi Çeşmesi’nden Borghese Galerisi’ne, lezzetler semti Trastevere’den İspanyol Merdivenleri’ne yürüdük de yürüdük...
#Bülent DEMİRBir girişimci, mühendis ve yarış pilotu… Kendi soyadını taşıyan otomobil şirketi ‘Ferrari’yi bir imparatorluk haline getirdi. “Yarışmak, insanın her şeyini çekinmeden, tereddüt etmeden feda etmesi gereken büyük bir çılgınlıktır” diyen Enzo Ferrari’nin yaşamöyküsüne odaklanan film cuma günü vizyona girdi. Hayatından dram eksik olmayan otomobil dünyasının ‘kumandan’ı 1988 yılında öldüğünde arkasında dünyanın en büyük markalarından birini bıraktı.
#Hazan Aköz IŞIKÖyle bir dönem ki; rekabet her alanda çok fazla...Örneğin turizmde iddialı ülkeler bile hikayelerini yeniliyor, tazeliyor ve anlatmak için nedenler yaratıyor. Türkiye’nin de bunu yapması lazım. Her tatil beldesinin diğerinden farklı olduğunu göstermesi gerekir.
#Afyonkarahisar