Deniz, kum, güneş üçlüsüyle yaz tatillerinin vazgeçilmezi Akdeniz, tahtını serin yaylaları ve ılıman havasıyla ünlü Karadeniz’e kaptıracağa benziyor. Akdeniz sıcaklarının insan sağlığını tehdit edecek dereceye ulaşacağına dikkat çeken uzmanlar, “İklim krizi yaz turizmini kuzey kıyılarımıza kaydıracak” diyor.
#KaradenizBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostBM’nin yeni yayımlanan raporuna göre, sokaklardaki yetersiz ışıklandırmadan toplu taşımadaki eksik önlemlere birçok sorun kadınların şehirde kendilerini güvensiz hissetmesine neden oluyor. Kentsel mekân, cinsiyet eşitliği konularında ders veren Dr. Özgün Akduran’a göre belediyelerin veya merkezi idare birimlerinin kentin planlamasını yaparken şu soruyu sorması gerekiyor: “Bu proje kadınların güvende hissetmesiyle ilgili bir sorun yaratır mı?”
#BM RaporuSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamHer ne kadar dünya bir süredir Rusya-Ukrayna savaşı gündemi yüzünden pandemiyi unutmuş gibi görünse de koronavirüsle ilgili bilimsel çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yapılan son araştırmalara göre ise koronavirüs atlatılsa bile 6 ay boyunca çok büyük bir pıhtılaşma riskini barındırmaya devam ediyor.
#KoronavirüsDünyanın en yaşlı ağacının İsveç'te olduğunu biliyor muydunuz? ‘Yaşlı Tjikko’ adı verilen ve Norveç ladini cinsinden olan ağacı, Umea Üniversitesi’nden Jeoloji Profesörü Leif Kullman keşfetmiş ve ağaca Sibirya kurdu cinsi köpeğinin adını verilmiş. Dünyanın en yaşlı ağacı Yaşlı Tjikko'nun yaşını öğrenince hayret edeceksiniz!
#Dünyanın En Yaşlı AğacıALS hastası Suna Kıraç ile eşinin kurduğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın desteğiyle faaliyetlerini sürdüren NDAL, Türkiye’nin ilk ve tek ALS hastalığını araştırma merkezi. NDAL direktörü Prof. Dr. Nazlı Başak, Türkiye’yi genetik çeşitliliği nedeniyle “define sandığı” olarak niteliyor.
Antalya'da üniversite öğrencisiyken tanıştığı İsveçli turist kıza aşık olan, daha sonra kız arkadaşının peşinden İsveç'e giden Serkan Kemal, yarım bıraktığı üniversite öğrenimini bu ülkede tamamladıktan sonra, mesleğindeki basamakları hızla çıkarak, 27 yaşındayken 3 otelden oluşan zincire genel müdür oldu.
Kalp yetmezliğinden şizofreniye kadar bütün hastalıkları anlamanın en iyi yolu, belirtileri birinci elden yaşamaktır. Doktorlar bugüne kadar hastanın öyküsünü dinleyerek ne olup bittiğini anlamaya, laboratuvar tetkiklerinden gelen sonuçlardan bedenin içinde olup bitenden yorum çıkarmaya çalışıyordu.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘‘Dünya Otomotiv Tasarım Yarışması’’ genç tasarımcıların, geleceğin otomobillerine bakışını ortaya koydu. Gelecek yıllarda otomobil dünyasına yön verecek genç tasarımcıların çalışmaları, 2015 yılında sektörün geleceği nokta ile ilgili mesajlar da veriyor. Tasarımları beğenilen öğrencilere 140 bin dolarlık ödül verildi.
Darvinistler, sonradan edinilen karakter özelliklerinin kalıtımla geçemeyeceğini savunur. Ünlü Fransız zoolog Lamarck ise teze karşı çıkıyordu. Peki bu tez ne kadar doğru? Neo-Lamarckistler şimdi bu konuyu tartışıyor ve sonradan kazanılan özelliklerin kalıtsal olabileceğini göstermeye çalışıyor.