2018’de aramızdan ayrılan gazeteci Berat Günçıkan’ın, ilk olarak 1993’te Cumhuriyet’te tefrika edilen biyografik anlatısı ‘Marika’ şimdi kitap olarak elimizde. Kadınlığın, güzelliğin ve Rum olmanın bedelini ödemiş ama hayatı hüzünle olduğu kadar mücadeleyle de örülmüş bir kadının öyküsü bu...
#Marika“Ölü gözünden yaş akmaz” derler. Anadolu Rumlarının bu sözünü dünya edebiyatına yeniden kazandıran isim Yunan yazar Dido Sotiriyu’ydu. Gazeteci Serdar Korucu da ‘Şimdi Kim Kaldı İmroz’da?’ kitabında bu sözle ilerliyor. İmroz’un, bugünkü ismiyle Gökçeada’nın kadim halkı Rumların izinden, adanın iyi ve kötü günlerinin izini sürüyor.
#İmrozEpameinondas Kyriakidis’in 1888-89’da İstanbul’da çıkan Anatoli gazetesinde Karamanlıca olarak tefrika edilen romanı ‘Beyoğlu Sırları’, yıllar sonra günümüz Türkçesiyle yayımlandı. Aksiyon sahneleriyle dolu bu gizemli roman, ‘1870 Büyük Beyoğlu Yangını’ ve dönemin İstanbul tasviriyle dikkat çekiyor.
#Beyoğlu SırlarıTürkiye sınırlarında basılan son ‘Rumca’ kitabın basım tarihi 1962’yi gösteriyor. Dile kolay, Türkiye’deki yayın hayatında önemli bir yeri olan Rumca yayın, bir eser yayımlamayalı tam 50 yıl oldu. Ta ki 4 Haziran 2012’ye kadar. Yorgo Benlisoy, Ana Maria Aslanoğlu, Marilena Leana, Stefo Benlisoy, Haris Theodorelis-Rigas ve Seçkin Erdi’den oluşan yedi arkadaş bir araya gelip, İstos Yayınları’nı kurdular. Fahişe Çika, İstanbul Rumları ve Kazancakis’in ilk defa Türkçeye çevrilen Çileci isimli eseriyle yayın hayatına başlayan İstos Yayınları’nı, Seçkin Erdi ve Haris Theodorelis-Rigas anlattı...
Ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getiren şiirlere ‘mersiye’ denirdi eski Türk edebiyatında. İlginç olan, Kanuni’nin Konya Ereğlisi yakınlarında öldürülen oğlu Şehzade Mustafa için yazılan mersiyelerin sayısının, tüm şehzâdeler için kaleme alınanlardan daha fazla olması
Türkiye’nin 1940’lardaki Yahudi mülteci krizine bakışı, dönemin Başbakanı Refik Saydam'ın mecliste sarf ettiği "Türkiye başkaları tarafından arzu edilmiyen insanlar için vatan hizmeti göremez. Bizim tuttuğumuz yol budur” cümlesinde somutlaşır.
#TürkiyeHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarAnkara’dan ‘En İyi Film’, Antalya’dan da ‘En İyi Yönetmen’ ödüllü Emin Alper filmi ‘Kurak Günler’, sinemalarda haftanın öne çıkanı. Guillermo del Toro’nun yetişkinlere yönelik karanlık animasyon filmi ‘Pinokyo’ ve meşhur polisiye roman kahramanı Baş Müfettiş Armand Gamache’yi ekranlara taşıyan dizi ‘Three Pines’, ekranlardan bu hafta tavsiyemiz.
#En İyi FilmFakültenin kuruluş yasası, TBMM’de 14 Haziran 1935’te kabul edildi. Fakülte 1935 yılı sonlarına doğru ilk öğrencilerini aldı. Henüz Ankara Üniversitesi diye bir kuruluş yoktu. Başlangıçta çoğunluğu öğretmen okullarında veya burslu, yatılı liselerde yetişen gençler DTCF’ye yöneltilmişlerdi. Bunların içinde seçkin, zeki öğrencilerin mühendislik veya doğa bilimlerine yönelenlerinden de ikna ile alınanlar oldu. Halil İnalcık Hoca böyleydi.
#YAZAR