istinaf mahkemeleri haberleri sayfasında istinaf mahkemeleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 413 istinaf mahkemeleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yargılama süresinin uzamaması için ‘atlamalı temyiz’ yolu geliyor. Yapılacak değişiklikle adam öldürme, uyuşturucu ticareti, cinsel istismar, nitelikli hırsızlık gibi cezası 5 yılın üzerinde davalardaki itirazlar istinafa gitmeden Yargıtay’a götürülecek.
#Adalet BakanlığıT24 internet gazetesinde 2013’te yayımlanan ‘Çekilme Günlüğü’ başlıklı yazı dizisi nedeniyle ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan yargılanıp beraat eden gazeteci Hasan Cemal, Bölge Adliye Mahkemesi’nin bozma kararının ardından yeniden hâkim karşısına çıktı.
#Hasan CemalYargıtay 19. Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Özkepir, geçin yıl devreye giren beş yıla kadar hapis cezalarını inceleyip kesinleştiren istinaf mahkemeleri kararlarının da “kanun yararına bozma” yoluyla Yargıtay’a taşınarak kaldırılması ve hafifletilmesi yolunun açılmasını önerdi. Özkepir kanun değişikliği talebini de Adalet Bakanlığı’na yazıyla iletti. Yargıtay’ın kurumsal görüşünün de aynı yönde olduğu bildirildi.
#YargıtayYargılandığı MİT TIR’ları davasından, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Enis Berberoğlu, İstinaf Mahkemesi’ne başvurarak cezaya itiraz etti.
#Enis BerberoğluYüksek yargıyı yeniden dizayn eden, 711 yüksek hâkimin üyeliğini iptal eden yasa, 4 Danıştay, 15 Yargıtay üyesi tarafından dün sokakta protesto edildi. Yargıtay’ın önündeki kaldırımda açıklama yapan yüksek hâkimler, “Boşalt-doldur yapılarak yandaş yargı oluşturuluyor. Anayasa’ya ağır aykırılık içeren yasa geri çekilmeli” dedi.
#Yüksek Yargı20 Temmuz’da istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak. 5 yıla kadar hapis cezası öngörülen davalar artık Bölge Adliye Mahkemeleri yani istinaflara gidecek ve orada kesinleşecek. İstinafta kesinleşmiş davalar için Yargıtay ve Danıştay yolu kapalı ancak iç hukuk yolları tükeneceğinden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruyla itiraz yolu açık olacak.
#İstinaf MahkemeleriYargılama süresinin uzamaması için ‘atlamalı temyiz’ yolu geliyor. Yapılacak değişiklikle adam öldürme, uyuşturucu ticareti, cinsel istismar, nitelikli hırsızlık gibi cezası 5 yılın üzerinde davalardaki itirazlar istinafa gitmeden Yargıtay’a götürülecek.
#Adalet BakanlığıHer yıl 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde darbe davalarının gidişatına bakarken, bunlar arasında dikkat çekici bir bölümü oluşturan, özellikle FETÖ’nün ‘görevlendirme belgeleri’ de esas alınarak çok sayıda general hakkında açılmış olan davaların seyrini de genel hatlarıyla gözden geçirmeye çalışıyorum.
#15 TemmuzİYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Anayasa değişikliği konusunun parti içerisinde tartışıldığını belirterek, "Bu konu bize ilk sorulduğunda özellikle yerel seçim öncesinde getirilebilecek böyle bir adımın asla parçası olmayacağımızı; çünkü seçim rekabetini etkilemeye yönelik bir teşebbüs sayılacağını ifade etmiştik. Bu tutumumuz aynen bu şekilde, bu kararlılıkla devam ediyor" dedi.
#İyi PartiAnayasa Mahkemesi (AYM) vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalarda istinaf sonrasında temyiz talep edebilmek için öngörülen parasal sınırı Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. Peki iptal kararı sonrası temyizde neler değişti? Davanın konusu kaç lira olursa olsun Danıştay’da temyiz yolu mı açıldı? Milyonlarca vatandaş ve vergi mükellefini ilgilendiren bu iptal kararı ile ilgili merak edilenleri avukat Dr. Burak Aslanpınar’a sordum...
#AYMHukuk terimlerinden biri olan 'onanmak' son günlerde anlamı en çok aranan kelimeler arasında yer alıyor. Ceza ve idari davalarda ceza onanması sıklıkla kullanılıyor. Hukukta 'onandı' terimi, ceza davranışının ardından karar kurulunun temyiz kararı vermesi anlamına geliyor. onanma durumu yerel ve istinaf mahkemeleri tarafından karara bağlanıyor. Peki, onandı ne demek, ceza onanması ne anlama gelir? TDK'ya göre onanmak kelime anlamı...
#Onanmak Ne DemekEv sahibi-kiracı davalarında yeni dönem 1 Eylül’de başlayacak. Peki kira uyuşmazlıkları arabulucuya nasıl gidecek? Nasıl bir ücret ödenecek? Arabulucuya gitmeden dava açılırsa ne olacak? Tüm merak edilenleri Ankara Barosu Avukatı ve Başkent Arabuluculuk Merkezi Ortağı Eda Günday yanıtladı.
#Ev Sahibi-Kiracı Davalarıİstinaf, hukuki anlamda ilk derece mahkemelerin vermiş olduğu kararların, bölge adliyesi aracılığıyla bir üst merci olarak değerlendirilmesine verilen isimdir. Adli yargı teşkilatında yer alan ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst derecede incelenmesi istinafıdır. İstinaf mahkemeleri bölge adliye mahkemeleridir.
#İstinaf NedirHukuk yargılarında görülen ikinci derecedeki mahkemelere istinaf mahkemeleri ismi veriliyor. İstinaf harcı hesaplamak için de bazı formüller bulunuyor. İstinaf harcı hesaplama konusu davalı olan her iki taraf içinde büyük bir önem arz ediyor. Çünkü açılan her dava bazı masrafları da peşinden getiriyor. İstinaf harcı nasıl hesaplanır merak edilenleri sizler için derledik.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’ya, “İstinaf mahkemeleri kaldırılmalı mı?” diye sordum. Akarca’ya göre istinaf kaldırılmamalı. Sorun kaliteli hâkim, savcı yetiştirmekte. 23 bine ulaşan hâkim, savcıdan 14 bininin kıdemi 5 yılın altında. Akarca, “En büyük sorun bu. Kaliteli hâkim, savcı, avukat yetiştiremediğiniz müddetçe yasalarda hangi değişikliği yaparsanız yapın, hangi konuda reform yaparsanız yapın istediğimiz verimi elde edemiyoruz” dedi.
#İstinafİstinaf sözcüğü Arapça Anf kökünden gelmektedir. Bu kelime yeniden başlama ya da baştan alma anlamına gelen sözcükten alıntı şeklinde dilimizde yer almıştır. Arapça olan kelime ise önde giden kelime öbeğinin mastar halidir. Kelime mahkemelerle ilgilidir. Dolayısıyla hukuk teriminde yer almaktadır. İstinaf ne demektir, istinaf mahkemesi nedir, istinaf ne kadar sürmektedir ve istinaf dilekçesi nasıl hazırlanır detayları ile derledik.
#İstinafİçişleri Bakanı Soylu, sosyal medyada annesine küfreden bir kişinin adli kontrolle serbest kalmasına, “Bakan olsam ne yazar” diye tepki gösterdi. Tutuklanma şartları yeniden tartışılırken Adalet Bakanı Gül, 2 yıla kadar hapis cezası olan suçlarda tutuklama olmadığını anımsattı.
#Süleyman SoyluYargıtay’ın iki ayrı ceza dairesi, istinaf uygulamasını etkileyecek, önemli kararlara imza attı. Yargıtay 15 ve 16’ncı Ceza Daireleri, FETÖ üyeliği ve görevi kötüye kullanmak suçlarından beraat kararı veren istinaf mahkemeleri kararlarını “dosya üzerinden beraat verilemeyeceği” görüşüyle bozdu. Bu kararlara göre istinaf mahkemeleri duruşma yapmadan, dosya üzerinden beraat kararı veremeyecek.
#YargıtayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Doğu Akdeniz'deki gelişmelere değinen Erdoğan, "Biz artık bu gölge oyunundan bıktık." ifadelerini kullandı. "Kendine bile hayrı olmayan bir devleti, Türkiye gibi bölgesel ve küresel bir gücün önüne atıp yem etmeye çalışmak, artık komik kaçmaya başladı." diyen Erdoğan, "Çevresindeki her ülkenin hakkı olan Akdeniz'in zenginliklerinin üzerine adeta çökme çabası tam bir modern sömürgecilik örneğidir." diye konuştu. İstanbul Barosu'na asılan pankartı da eleştiren Erdoğan, "Hakimin, savcının, polisin, askerin yapamadığını, kamusal bir vazife icra eden avukat da yapmamalıdır. Şayet yaparsa bunun bir sonucu, bedeli muhakkak olmalıdır." dedi.
#ErdoğanEv almadan önce mutlaka tapu kaydı ve imar durumunu inceleyin. Satış sözleşmesi için notere gitmeye, çok basit harçları ödemeye üşenmeyin. Tapuya bakmadan ipotekli hacizli ev alırsanız, evi kaybetme tehlikesi var. İmar durumuna bakmadan ev alırsanız, kaçak/yıkılacak bir taşınmaza para ödediğiniz gibi kendinizi sanık olarak da bulabilirsiniz. Tamamlanmış ve iskânı alınmış ev satın almak altın kural.
#YazarTemyiz, yerel mahkeme ya da istinaf mahkemeleri tarafından verilen kararların Yargıtay tarafından denetlendiği bir kanun yoludur. Peki, temyiz başvurusu nasıl yapılır? Temyiz sebepleri nelerdir? Avukat Kübra Öztürk, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Temyiz‘Adalet’ ve ‘hakkaniyet’ kavramları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Eylül tarihinde New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada en kuvvetli şekilde vurguladığı temalardı. Küresel sistemin yapısı ve işleyişine ilişkin eleştirilerini ve ayrıca önemli uluslararası sorunların çözümüne dönük bakışını her seferinde bu kavramlar üzerinden ortaya koydu.
#YazarAdalet Bakanlığı hazırlığını tamamladı, yeni yargı reformu parlamento yolunda. Bugün Türkiye’de yargıya güveniliyor mu, korkuluyor mu? Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Canan Kaftancıoğlu’nun aldığı cezayla ilgili ne düşünüyor, Barış Akademisyenleri için AYM’den çıkan kararı nasıl yorumluyor? Röportajımızda Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının aldığı cezadan insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda yapılacak reformlara, kadın cinayetlerinden infaz sürelerine, Osman Kavala’dan Selahattin Demirtaş dosyalarına kadar her şeyi konuştuk. “Yargılama süreçlerinde de özgürlüğün asıl olduğu dikkate alınmalı” diyen Bakan’a göre 2019, yargı reformuyla birlikte normalleşmenin de yılı olacak.
#İpek ÖzbeyAdalet Bakanlığı’nın AB üyelik müzakereleri çerçevesinde ilkini 2009’da, ikincisini 2015’te kamuoyuna duyurduğu Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nin üçüncüsü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Belge hazırlanırken görüşüne başvurulan isimlerden biri de 2004’te yapılan Türk Ceza Hukuku reformunun mimarlarından, İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’di. “Türkiye’nin yaptığı reformları ne kadar hayata geçirdiği önemli. Bunun için başta siyasi irade olmak üzere, tüm yargı ve ilgili devlet kurumlarının isteği gerekiyor” diyen Prof. Sözüer’e göre Cumhuriyet savcıları ile avukatlar aynı şartlarda ve aynı süreçlerden geçerek mahkeme ve adliyelere erişebildiklerinde sistem bir dengeye kavuşacak.
#GazetehaberleriAdalet Bakanlığı’nda çalışmaları aylardır süren Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin detayları bugün kamuoyuyla paylaşılacak. Hâkim-savcıların terfi ve nakil işlemleri liyakate dayalı olacak. Coğrafi teminat verilecek. İhtisaslaşma sağlanacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı paketteki bazı çarpıcı başlıklar şöyle:
#GazetehaberleriAnayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin 57. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuştu. Arslan konuşmasında "Yargı bağımsızlığı, demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz gereklerindendir. Son yıllarda yaşadığımız tecrübeler, yargının sadece yasama ve yürütmeye karşı değil, aynı zamanda her türlü paralel yapı ve oluşuma karşı da bağımsız olması gerektiğini göstermiştir. Hakim hiçbir şart ve ahval altında aklını ve vicdanını başkasına emanet edemez" ifadelerini kullandı.
#Zühtü ArslanFETÖ/PDY Terör Örgütü ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen eski Yargıtay hakimi ve örgütün izdivaç imamı olduğu belirlenen Ali Özel, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ali Özel’in, Yargıtay Tetkik Hakimliği yaptığı dönemde, hakim-savcı adayları ile ilgili örgütün “Evlendirme Mesulü” olduğu ve bu kapsamda örgüt politikaları doğrultusunda ve örgüt üyelerinin örgütsel birlik ve bağlılığını sağlamak amacıyla evlendirilmeleri sürecinde aktif olarak görev aldığı ileri sürülmüştü.
#FETÖKamuoyunda istinaf olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri, yargıda iş yükünün azalması amacıyla 2016'dan beri faaliyet gösteriyor. Son olarak geçtiğimiz eylül ayında Konya ve Sakarya bölge adliye mahkemelerinin hizmete girmesiyle istinaf mahkemesi sayısı 11'e yükseldi. Peki, İstinaf mahkemesi nedir? İşte, İstinaf mahkemeleri hakkında bilgi...
#İstinaf Mahkemesi