İstanbul’un 2 büyük tıp fakültesi hastanesinde deprem endişesi yaşanıyor. 17 binanın çok yüksek riskli, 33 binanın ise yüksek riskli olduğu Çapa’da öğrenci, asistan ve doktorlar acil çözüm istiyor. Cerrahpaşa’nın Haseki yerleşkesindeki kardiyoloji servisi de deprem riski nedeniyle hasta alımını durdurdu.
#CerrahpaşaBakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları’nın eski başhekimi, gündüz kuşağı ‘reality-show’ programlarının değişmez yorumcusu Prof. Arif Verimli ile buluştuk, bir psikiyatri klişesiyle, “Hocam bize çocukluğunuzu anlatır mısınız?” diye sorduk. Arif Hoca da kendi çocukluk travmasını, bir zamanlar ‘işe yaramaz’ olarak görülen psikiyatriye neden girdiğini, daha asistanlık yıllarında ‘İşlerin hiç de Freud’un dediği gibi olmadığı’nı nasıl anladığını ve Türkiye’nin psikolojisini anlattı...
#Arif Verimliİstanbul Valiliği'nin kararının ardından İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesi binaları boşaltılmaya başlandı.İstanbul Valiliği, depremde hasar gören İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş Hekimliği Fakültesi'nin 7 binası için tahliye kararı verildiğini açıkladı. Kararın ardından Fakülte binaları boşaltılmaya başlandı. Öğretim görevlileri ve öğrenciler binadaki eşyalarını toparlarken, bazıları ise son kez kapı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Fakültede eşyalarını toplayan bir öğrenci, "Derslere üzerimize yıkılacak diye korkarak giriyorduk. Tahliye kararı için mutluyuz" dedi.
#İstanbul ÜniversitesiHükümet, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısını Meclis’e sundu. Tasarıyla İstanbul, Gazi, İnönü, Karadeniz Teknik üniversiteleri başta olmak üzere 10 köklü üniversite bölünecek. Türkiye’nin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin tıp fakültesinin de aralarında yer aldığı önemli birçok fakülte ve yüksekokul yeni üniversitelere bağlanacak.
#ÜniversiteYükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıyla ikisi vakıf olmak üzere 15 üniversite kuruluyor İstanbul, Gazi, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk ve Erciyes üniversitelerinin bazı bölümleri, yeni kurulacak üniversitelere bağlanıyor İstanbul'da Tuna, İzmir'de Tınaztepe adıyla iki vakıf üniversitesi açılıyor Belirtilen şartlardaki vakıf üniversitelerindeki personelin gelir vergisi kesintisi, bu üniversitelerin eğitim, öğretim, araştırma, yatırım harcamaları için kullanılacak YÖK, vakıf üniversitelerinin yurtdışı mali ve finansal ilişkilerinin denetimini, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından talep edebilecek.
#YÖKİstanbul Teknik Üniversitesi'nde engellilerin hayatını kolaylaştırmak için yapılanlar o kadar güzel ki… İzmir Çiğli'deki "Dijital hastane"nin konforunu ve verilen sağlık hizmetlerini okuyunca şaşırmayın... Kastamonu Üniversitesi'nde bir öğretim üyesi güneş enerjisiyle çalışan 'çapa makinesi'ni 3D teknolojisi ile üretti. Buyrun iyi haberlere:
Kadın gibi hissettiği için üniversitedeyken ailesi tarafından reddedilen diş hekimi Emrah K., hasta ve meslektaşları tarafından gördüğü baskı devam edince işine de son verildi. Mesleğini yapabilmek için hukuk mücadelesi başlatan Emrah K. cinsiyetini ve ismini değiştirmek için açtığı davayı kazandı. 42 yıl sonra pembe kimliğine Emrah K., Ece adını alarak Türkiye'nin ilk trans kadın diş hekimi oldu.
#Pembe Kimlikİstanbul Üniversitesi’nin tıp fakültelerini taşınma süreci bekliyor. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da mezun olduğu İstanbul Tıp Fakültesi, Sultangazi’ye taşınabilir. Cerrahpaşa ise 40 milyona kurulacak prefabrik yapılarda eğitim vermeye hazırlanıyor.
#Aziz SancarDoktorlar ve diğer sağlık çalışanları, yaşadıkları şiddet olaylarının her geçen gün daha da artmasını protesto için, bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisan'da eyleme gidiyor. Türk Tabipler Birliği ve diğer meslek örgütlerinin açıklamasına göre acil servis, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti verilmeyecek. Doktorlar "Lütfen destek için hastanelere gelmeyin" çağrısında bulundu.
Klasik başarı hikayeleri “çocukluğumda ayakkabı boyadım, su sattım” diye başlar genellikle. İstanbul’un en büyük ilçelerinden Fatih’in Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de böyle anıları var ama onu asıl ilginç kılan, Diyarbakır’da başlayıp siyasete, oradan da 007 James Bond’a uzanan kader çizgisi... Hatta Ben Affleck ile “Argo” filminin yönetmen koltuğuna oturmuşluğu bile var başkanın... 450 bin nüfusuyla, Fatih deyince kimilerinin aklına modern AVM’ler, kimilerinin de Kapalıçarşı dahil binlerce tarihi eserin bulunduğu bölge gelir. Anlayacağınız bu Tarihi Yarımada, Türkiye’nin bir aynası gibidir. Mustafa Demir ile mükellef bir sofranın başında karşı karşıya gelince, yemekler kadar lezzetli bir sohbetin çıkacağını sanmıştım. Ama başkanla konuşmak Google’a soru sormak gibiydi. Hemen politikacı zırhına bürünerek öyle hesaplı cevaplar veriyordu ki, sürekli yeniden tıklamak zorunda kalıyordum. Sizin anlayacağınız Başkan’ın ağzından laf almak o kadar kolay olmadı. Yine de kanımın son damlası
Uzun yıllar “İstanbul Üniversitesi hastaneleri şehir dışına mı taşınmalı, yoksa bulundukları yerde mi yenilenmeli?” konusuna sonunda karar verildi. İki hastane de 5-7 yıl içinde bütün binaları yeniden yapılacak. Eski binalar yıkılacak, tarihi olanlar restore edilecek. Binaların tamamının maliyetinin 1.5 milyar doları bulması bekleniyor.
İzmir’de bankacı 28 yaşındaki Gamze Akbaş lösemiye yakalandı ve acil ilik nakli olması gerekiyor. 3 yaşındaki oğlu Atakan için yaşamak istediğini belirten Gamze Akbaş’ın, internetteki bloğunda ’Seyahate giden anne gibiyim’ başlığıyla yazdığı ve oğluna ithaf ettiği yazıyı okuyanlar, uygun donör bulunması için seferber oldu.
İzmit’e bağlı Gebze Beylikbağı Mahallesi, 100 bin nüfuslu bir gecekondu semti. Bu semtte, 1987’den bu yana sağlık hizmeti veren Lokman Hekim Tıp Merkezi’nde her gün yüzlerce yoksul insan para vermeden ya da bir buçuk lira gibi sembolik bir para karşılığında muayene, tedavi oluyor. 23 yıl önce dört idealist doktorun kurduğu bu vakfın tıp merkezinde, 2009 sonuna kadar 560 bin hasta tedavi edilmiş. Vakıf, gecekondu mahallesinde hastane açan ilk vakıf olma özelliğini de taşıyor.