29 Mayıs'ta ne oldu sorusu bugün gündem başlıklarından biri oldu. 29 Mayıs öncesi İstanbul'un Fethi'nin tarihi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Kutlama hazırlıkları okullarda ve Tüm Türkiye'de 29 Mayıs mesajları ve etkinlliklerle başladı. İstanbul’un Fethi her sene 29 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Peki, 29 Mayıs ne günü, ne bayramı? İstanbul ne zaman fethedildi? İşte, 29 Mayıs İstanbul'un Fethi tarihçesi, anlamı ve önemi
#29 Mayısİstanbul'un fethi tarihimizde çok önemli bir yere sahip. Tarihin akışını değiştiren İstanbul'un fethi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki İstanbul ne zaman fethedildi? 2022 İstanbul'un fethinin kaçıncı yılı? İşte İstanbul'un fethi tarih bilgisi...
#İstanbul Ne Zaman FethedildiAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Gaziosmanpaşa mitinginde vatandaşlarla bir araya geldi. Miting programında konuşan Kurum, “İlk günden itibaren İstanbul’un bütün sokaklarında, 31 Mart zaferine inandınız. Ve bu omuzlara kutlu bir sorumluluğu yüklediniz. Bu öyle bir sorumluluk ki; bizi asla laf üretirken bulmayacaksınız. Bizi daima kapınızın önünde, dizinizin dibinde bulacaksınız. Tarihin ve milletin önünde size söz veriyoruz. Ama bu söz, onların verip de tutmadıkları sözlere benzemez. Onlar sözleri bile hatırlamıyor, unutuyorlar. Sordukları zaman ‘Yetişmezdi zaten’ diyorlar. Biz söz verdik mi o sözü tutarız" dedi.
#Murat Kurumİstanbul’un fethinde Kerkeporta’nın kilitlenmesinin unutulmasından dolayı Türk ordusunun içeri girdiğini düşünmek çok saf bir anlayış olur. O ‘açık unutulan kapı’ hikâyesini en son Stefan Zweig yazmıştı. İstanbul, müthiş bir askeri hazırlık sürecinin ardından fethedildi. Öyle kolay olmadı. Elon Musk, bildiğiniz gibi dünya ile dalga geçen bir para babası. Bu tiplerin ince tarih, felsefe ve edebiyat bilgisine sahip olduklarını düşünmeyelim.
#İstanbul’Un FethiTüm dünya Rusya ile Ukrayna'yı savaşın eşiğine getiren Donbas'ı konuşuyor. Her ne kadar konu bize uzakmış gibi gelse de tarih sayfalarını araladığınızda, bölgenin aslında bizim için hiç de yabancı olmadığı anlaşılıyor. Gedik Ahmet Paşa'dan Şahin Giray'a, Rusya Çariçesi 1. Katerina'dan Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşa'ya kadar Ukrayna'da unuttuklarımızı ve bölgede yaşanan krizi “Putin günümüzün Petro’sudur” diyen uzmana sorduk…
#RusyaKonstantinopolis şehri, İstanbul'un eski adıdır. Aynı zamanda ''Konstantiniyye'' adıyla da bilinir. Milattan önce 667 yılında kurulan şehir, Osmanlı İmparatorluğu dışında, Bizans'a, Latin İmparatorluğuna ve Roma'ya da başkentlik yapmıştır. Konstantinopolis neresidir, kaç günde ve ne zaman fethedildi? Sizin için araştırdık.
#Konstantinopolis NedirKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanDünyanın en güzel kenti... Şehirlerin kraliçesi... Peki onu gerçekten tanıyorum demek mümkün mü? Mehmet Coral, ‘Kraliçe’nin Hatıra Defteri’nde yine çok iyi bildiği bir işi yapıyor ve İstanbul’un dehlizlerinden, gizli geçitlerinden giderek şehrin kayboldu sandığımız seslerini, hayretten dudak uçuklatacak olaylarını bize hikâyeler yoluyla aktarıyor. Ayasofya’nın inşası da kitapta, Orhan Gazi’nin bu büyük kente bakışı da... Coral’la tarih boyunca hiç gündemden düşmeyen İstanbul’u ve onun harikalarını konuştuk.
#KitapMescid-i Aksa baskılarına eklenen son halka tansiyonu doruğa çıkardı. Dinler Tarihi Profesörü Ömer Faruk Harman’a göre, Filistin sorunu bitmeden, İsrail bu huyundan vazgeçmeden, Filistinlilerin insanca yaşama hakları verilmeden Ortadoğu’da huzur olmayacaktır. Çünkü kan ve gözyaşı üzerine huzur ve mutluluk kurulamaz.
#Mescid-İ AksaKıbrıs halkı imparatorluğun bize bıraktığı, korumak zorunda olduğumuz azınlığımızdır. Bu konuda seçim şansımızın da olmadığı açıktır. ‘Kıbrıslı’ deyimine, tekrarlayanların kendileri dahi inanmıyor. Hayatın her safhasında, bürokrasinin her dalında yaptığımız lüzumsuz masraflar ve ödediğimiz cehalet vergisi ortadayken Kıbrıs adasına verdiğimizin lafını etmek bile mantık ve insaf dışıdır.
#İlber OrtaylıDünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık geçen hafta aramızdan ayrıldı. İnalcık’ı ölümünden yaklaşık bir yıl önce evinde ziyaret etmiş, 100’üncü doğum gününü kutlamıştık. İşte 13 Eylül 2015’te Hürriyet Pazar’da yayımlanan röportajdan bir bölüm...
#Halil İnancık29 Mayıs 1453 tarihi dünyayı nasıl değiştirdi? Fatih, İstanbul’a nasıl girdi? Osmanlı ordusu gemileri gerçekten karadan yürüttü mü? İstanbul’un fethine kaç kişi katıldı? İlber Ortaylı ile Ulubatlı Hasan’ın bayrak diktiği iddia edilen surlarda buluştuk, Fetih’e ilişkin yanlış bilinenleri konuştuk.
#İlber OrtaylıBıyıklı, sarışın, uzun boylu adam elinde kadehiyle ayağa kalktı. Yanındaki kadının elini avucunun içine alarak konuşmaya başladı: ‘Yarım asırdır bu dünyadayım. Bunca yıl içinde sadece şunu öğrendim: Bir yollar vardır hayatta, bir de yollardan arta kalan arkadaşlar. Sevgili dostlarım, beni yaşgünümde yalnız bırakmadınız. Bazılarınız 17 yaşımdayken de yanımdaydınız, bir kısmınız ben ölümle hayat arasındaki o incecik köprüdeyken başımda beklediniz. Ne iyi ettiniz de buraya geldiniz...’
Karısı Tamer Karadağlı’yı af mı etmeli, tokatlayıp kapıya mı koymalı, günlerdir bunu tartışıyoruz. 50 sene önce de çok farklı değilmiş gündem. 4 Ağustos 1954 tarihli Hürriyet’te “Türk kadını bugün otomobilini kendi kullanabiliyor, telefon ediyor, Avrupalılar gibi giyiniyor, politika ve sanatla ilgileniyor, fakat kocalarının kendilerini aldatmalarına da göz yumabiliyorlar” diyor bir “Fransız Bayan Seyyah”, Hürriyet de kızıyor. Sonra, Dolmabahçe Sarayı’nda düğün yapılsın mı, Lâleli’de faaliyet gösteren ‘ağır işçiler’ ... Aynı, vallahi 50 yıldır aynı şeyleri yazıp çiziyoruz.