Yeni yılı, yeni başlangıçlarla karşılamak için yılbaşı tatili planları yapılmaya başlandı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Yılbaşı tatilini bütçeyi çok sarsmadan geçirilecek adresler nereler?’ diye sorduk. Doğaseverlere özel yerlerden, romantizm arayanlar için aşk kokan rotalara kadar 9 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaBenim için dışarıda yemenin en zevkli taraflarından biri, menüyü inceleyip oluşan beklenti sonrasında değerlendirme sürecinin başlaması... Mabou’nun menüsünde okuduğum yemek adları ağzımı sulandıran türdendi. Istakozlu kuru fasulye beklentimi karşıladı, krem brüle ve Urfa biberli çikolata mus çok başarılıydı.
#MabouAntalya‘da yarın ANFAŞ’ta başlayacak olan “Erzurumlularla Yörükler Buluşuyor” adlı etkinlikte 4 gün boyunca Erzurum’un turistik yerleri, yöresel lezzetleri ve kültürel değerleri vatandaşlarla buluşacak. Etkinlikte Sümer Ezgü ve Nurullah Akçayır başta olmak üzere çok sayıda müzisyen sahne alacak.
#ANTALYATereyağında pişmiş, salçalı bir kuru fasulye kış günlerinde sofralarımızın vazgeçilmezi. Sucuk, pastırma, dumanı tüten pirinç pilavı ve kütür kütür turşu çeşitleri de onun en güzel eşlikçileri. Jürimiz Türkiye’nin dört bir yanından, kuru fasulyesinin lezzetiyle öne çıkan mekânları seçti…
#KurufasulyeMasterChef kim elendi sorusu, dün akşamki yayının ardından sabahın ilk saatlerinde gündemde yer alıyor. Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya'nın sunumu ile ekranlara gelen MasterChef Türkiye 2021'de, dün akşam eleme heyecanı vardı. Mustafa, Azize, Pelin, Burcu, Tahsin ve Dilara'nın eleme potasında yer aldığı haftada yarışmacılar iki etapta şeflerin karşısına çıktı. İlk olarak yarışmacılar, İspir fasulyesi ana malzemesi ile hazırladıkları yaratıcı tabakları şeflerine sundu. Sonrasında ise başarısız olan üç isim için ikinci etaba geçildi. Peki, MasterChef'te bu hafta kim elendi?
#MasterchefMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kültür ekonomisinin bir ürünü olan Türk mutfak sanatlarının ticarileştirilmesi gerektiğini belirterek, "MÜSİAD olarak 81 ildeki tüm şubelerimiz ve yurt dışındaki şube ve temsilciliklerimizle mutfağımızın çok kapsamlı bir proje ve atılım ile tanıtımı ve ticarileştirilmesi hareketini başlatmaktayız" açıklamasında bulundu.
#MüsiadAnadolu Lisesi’nde okurken bir gıda firmasında çalışmaya başlayan ve edindiği tecrübeler sonrasında 20 yaşında ilk şirketini kuran Dünya Bakliyatçılar Konfederasyonu eski Başkanı Hakan Bahçeci, bugün artık 100’den fazla ülkede ticaret yapan dünya çapındaki şirketi ‘Hakan Agro DMCC’yi yönetiyor. 1500 çalışanı bulunan Dubai merkezli şirket 2019 yılında ulaştığı 6 milyon ton ticaret hacmiyle dünyanın sayılı gıda tedarikçisi firmaları arasında yerini aldı. Hakan Agro'nun sahibi Hakan Bahçeci ile tarımın geleceği ve önümüzdeki yıllara dair hedeflerini konuştuk.
#Hakan BahçeciKültür ve Turizm Bakanlığı 2020’yi “gastronomi yılı” ilan ettikten sonra Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sektör sivil toplum temsilcileri, işletmeciler ve şeflerden oluşan küçük bir grupla bir araya geldi. Gastronomi Çalıştayı Ön Hazırlık Toplantısı’nda “Hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol izlenmeli” konusu tartışıldı.
#Müge AkgünTam 30 senedir restoranı Çiya Sofrası’nda yerel ve geleneksel yemekler sunuyor, onları uluslararası alanda tanıtmaya çalışıyor. Yıllara yayılan bu çabanın son ürünü ise bu coğrafyaya ait tam 550 tarife yer verdiği ‘The Turkish Cookbook’ oldu. Şef Musa Dağdeviren’le dünyaca ünlü yayınevi Phaidon etiketiyle yarın çıkacak İngilizce kitabını ve unutulmuş lezzetlere sahip çıkmanın önemini konuştuk.
#Çiya SofrasıBingöl’de 70 yıldır ekimi yapılan ve lezzeti ülke çapına yayılan Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin coğrafi işaretinin alınması için hasadı yapıldı. Kilosu şuan 15 TL’ye sattıklarını belirten çiftçiler, coğrafi işaretin alınmasıyla fasulyenin markalaşacağını ve değerleneceğini aktardı.
#Horoz Kuru FasulyesiHepimizin bildiği gibi ülkemize gelen turist sayısındaki düşüşle turizm ve yeme-içme sektörü darboğazda. Ancak her şeye karşın yeni yatırımlar da devam ediyor. Türkiye’nin yaşanan zor günlerin ardından yeniden cazibe merkezi olacağına inanan iki grup tarafından kentin iki farklı noktasında, beş yıldızlı oteller açıldı.
#Müge Akgün