İngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. 12 bin yıllık geçmişe sahip, ‘tarihin sıfır noktası’nda, Göbeklitepe’deyim. 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan, dünyanın en eski tapınağı olarak haklı bir üne kavuşan Göbeklitepe, Taş Devri’ndeki yaşam biçimlerinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu hiç şüphesiz. Bu kazı alanında olmak, Şanlıurfa’nın meşhur nahit taşında can bulan üç boyutlu hayvan figürlerini, T şeklindeki dikilitaşları görmek güzel ama bir yandan da gördükleriniz zihni zorluyor, düşündürüyor ve ‘İyi de nasıl yapmışlar?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Benim gibi bu sorunun peşine takılan 750 bin turist de soluğu Şanlıurfa’da aldı. Hele de denkleme Karahantepe’nin de girmesi ile bölge tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Hedef ise 1 milyon turist.
#GöbeklitepeYaz sıcaklarının artık geride kaldığı bugünlerde halen Anadolu’nun birçok yerinde harıl harıl kış hazırlıkları yapılıyor. Şimdi hem bu ürünlerin kiminin yapım aşamasına şahitlik etme, kiminin de tam tadına bakıp alma zamanı. Bu hafta mevsime özgü hem lezzet hem ziyaret adresleri önereceğim.
#GaziantepÖyle bir şehir ki yemek yapmak da yemek de önemli bir sosyal etkinlik. Dost meclislerinin, aile ortamlarının, misafir ağırlamalarının birleştirici unsuru hep yemek... Mutfağa törensel bir yaklaşımın olduğu Şanlıurfa, haliyle sayısız hikâye barındırıyor. Yakın zamanda çıkacak olan ‘Tarih Yaratan Mutfak Öyküleri’ de işte bu köklü zenginliğe ışık tutuyor.
#SeyahatKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşMerkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
#Slowfood Biyoçeşitlilik VakfıEn önemli şehirlerini gezerek, tarihe tanıklık edip, yöresel lezzetleri tadarak, tüm dinlerin bir arada nasıl huzurlu bir şekilde yaşadığına şahit olduğum Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lezzetlerinden bahsetmek istiyorum sizlere bugün.
#Derya KorkmazO Antep, Şam fıstığı diye bildiğiniz fıstığın yüzde 60’ı burada üretiliyor. Yine Türkiye’nin yüzde 70 buğdayı bizden çıkıyor. Ama Gaziantep bizim sadeyağı alıyor, buğdayı alıyor, fıstığı alıyor, baklavayı yapıyor, oluyor Gaziantep baklavası. Ustalar onlardaydı. Ama artık biz de varız, yemeklerimizin lezzetini göstereceğiz. Burası 12 bin yıllık tarihi, mutfağı olan bir şehir.
#Şanlıurfa