Anne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekGeçtiğimiz günlerde Tunceli’nin Hozat ilçesinde kış uykusunda olması gereken yılanların karlar üzerinde belirmesi, "Kışın ortaya çıkan bu yılanlar depremin habercisi olabilir mi?" diye düşünen halkta paniğe neden oldu. Peki bu endişe tamamen yersiz mi yoksa gerçekten yılanlar depremi hisseder mi? Yer hareketleri, yer altında yaşayan hayvanların davranışlarını etkiler mi? Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız anlattı...
#YılanWhatsapp gün içinde en çok kullandığımız haberleşme araçlarının başında geliyor. Düzenli aralıklarla Whatsapp durumunu güncelleyen kişiler, durumlarına sevgilisine özel romantik ve anlamlı sözler de yazabilirler. Sevgiliyle birlikte yazılabilecek en orijinal, manalı ve romantik WhatsApp durum yazılarını derledik.
Meşhur sopası ile birlikte Sihirdar Vadisi’nin en troll şampiyonu olmayı başarmış olan Trundle, özellikle sağlamlığı ve işlevselliği ile ön planda yer alıyor. Her ne kadar oynanış açısından kolay olarak görülse de Trundle ile yapacağınız hamleler oldukça önemli. Trundle oynarken neler yapılmalı, iyi ve kötü yönleri ve yeteneklerini sizler için derledik.
#TrundleGenel olarak düşük liglerde en fazla sevilen ve tercih edilen şampiyonlar arasında Warwick geliyor. Warwick kullanımı kolay olması ve iyileştirme etkileri sayesinde tercih edilse de nasıl kullanılması gerektiği oldukça önemli konulardan birisidir. Warwick’e karşı güçlü olan şampiyonlar, kötü olan şampiyonlar, yetenekleri ve iyi olduğu yönler hakkında bilgileri sizler için derledik.
#WarwickEğer siz de uyurken odaya böcek girer diye camları açamayan, bu korku yüzünden açık ve ormanlık alanlarda rahat edemeyenlerdenseniz, yavaş yavaş ekrandan uzaklaşabilirsiniz çünkü şimdi okuyacaklarınız bu korkunuzu tetikleyip kulağınızda kaşıntıya neden olabilir.
#SağlıkKulağında ağrı veya kaşıntı hisseden ve hastaneye gittiğinde kulağından böcek çıkarılan insanların haberlerini hayretle okuyor, "Ya benim de başıma gelirse?" diye endişe duyuyoruz. Peki neden bu böcekler kulağımıza girip yerleşiyor? Kulağa böcek kaçması olağan bir durum mu? Hangi faktörler riski artırıyor? Böcekler zamanında çıkarılmazsa kulağa zarar verir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkDünyanın gözü kulağı Türkiye'den gelen haberlerde... Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için geri sayıma sürerken CNN International 'Erdoğan kazanmaya hazır' dedi. İngiliz Middle East Eye muhalefetteki çatlağı sayfasına taşırken seçimden sonra Ankara - Atina ilişkilerinin ne yönde ilerleyeceğini analiz eden Yunan gazete ise skandal bir başlıkla okurlarının karşısına çıktı.
#SeçimJessica, oğlunun birkaç gün önce kaybolup yeniden ortaya çıkan köpekleri tarafından ısırıldıktan sonra sadece kanla beslendiğini fark eder. Ve yalnızca kendisinin bildiği bu sırla birlikte evladının hayata tutunması için kimi illegal yollara sapar. ‘Lanetli Kan’ vampir filmlerine de gönderme yapan ilginç bir deneyim.
#Lanetli KanZonguldak'ta yaşayan Murat Terzi’nin (48) yüzü, çalışmaya gittiği Antalya'da, Afrika sineğinin ısırması sonucu tanınmayacak hale geldi. Yüzünde ve kollarında yaralar oluşan Murat Terzi'nin layşmanyaz hastalığına yakalandığı belirlenirken, 6 aylık tedaviyle yaralar geçti, cildinde izler kaldı. Hastalık nedeniyle çalışamadığını ifade eden Terzi, "Çalışma hayatım bitti. Çünkü gücüm yok. Vücudum güç üretemiyor” diye konuştu.
#ZonguldakZonguldak'ta yaşayan Murat Terzi’nin (48) yüzü, çalışmaya gittiği Antalya'da, Afrika sineğinin ısırması sonucu tanınmayacak hale geldi. Yüzünde ve kollarında yaralar oluşan Murat Terzi'nin layşmanyaz hastalığına yakalandığı belirlenirken, 6 aylık tedaviyle yaralar geçti, cildinde izler kaldı. Hastalık nedeniyle çalışamadığını ifade eden Terzi, "Çalışma hayatım bitti. Çünkü gücüm yok. Vücudum güç üretemiyor” diye konuştu.
#SinekÇanakkale en güzel denizlere açılan penceredir benim için; tatilin başladığı noktadır. Ege’ye gidiyorsam yolumu güzelleştiren birçok durağın olduğu, ilginç keşifler yaptığım bölge yine yanıltmadı beni ve ruhumu okşadı. Gelibolu’dan Lapseki’ye geçerken tatil heyecanı deniz keyfiyle başladı, salça yapımıyla sürdü...
#HürriyetYeni bir eve taşınmayı düşünüyorsunuz ve tam istediğiniz evi buldunuz. Evin için temiz, banyo, tuvalet, parkeler, duvarlar gıcır gıcır, üstelik piyasaya göre de ucuz…. Her şey çok güzel ama sevinçle taşınacağınız yeni evinizde belki de sizi kötü bir sürpriz bekliyor olabilir. Kitap bitleri ya da tahta kuruları yüzünden mağdur olanlar anlatıyor... Peki vatandaşlar ne yapmalı?
#BöcekBirkaç gündür vampir kelebeklerin istilasına uğrayan, evinde rahat uyuyamayan, balkonunda oturamayan vatandaşların haberlerini izliyoruz. Halk tedirgin, ilk defa böyle bir kelebek görüyor ve ne yapacağını bilemiyor. Hatta ismi bile ürkütmeye yetiyor. Biz de hem evinde bu canlılarla yaşayan vatandaşla hem de bu konunun uzmanı ile konuştuk
#Vampir Kelebek“Ben koyu tenliyim, benim derim kalın, beni sivrisinek ısırmaz ya da benim kan grubum 0, beni çok ısırıyor” gibi cümleleri yazın sıklıkla duyuyoruz. ABD’de yapılan yeni bir araştırma ise sivrisineklerin neden bazı insanları daha fazla ısırdığını daha farklı nedenlerle açıklıyor. Sivrisinekler neden bazı insanları daha fazla ısırıyor da bazıları bazılarına dokunmuyor? Uzmanlara sorduk...
#SivrisinekBöcek ilaçlama mevsimi geldi, zehirlenme vakaları artmaya başladı. Kimi ilaçlama firmalarına yaptırıyor kimi de denetimsizce satın aldığı zehirlerle ilaçlamayı kendi yapmaya çalışıyor. Böceklerden kurtulmak için tarım ilacı tercih edenler ise hem kendilerinin hem de komşularının hayatını tehlikeye sokuyor. Firmalar “Kokusuz, zararsız, evde durmanızda sorun yok” dese de bu ilaçların solunması insan sağlığını tehdit ediyor mu? Zehirlenmeler nasıl yaşanıyor? Uzmanlarla konuştuk..
#ZehirlenmeTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkÖzellikle yaz aylarında akrep sokması nedeniyle hayatını kaybeden insanların haberlerini sıklıkla duyuyoruz. Sadece kırsal kesimlerde değil, her yerde, her bölgede akrep ile karşılaşabiliriz. Ayakkabı içine saklanabiliyorlar, kamp çantalarının içinde ya da kapalı eşyaların arasında evimize girebiliyorlar, düz duvara tırmanıyorlar. Her akrep sokması tehlikeli mi? Sokarsa ne yapacağız? Uzmanlar yanıtlıyor...
#Akrep SokmasıSıcakların iyice bastırması ile birlikte evlerimize kadar giren ya da bahçede, yolda sokakta karşımıza çıkan yılanların haberlerini sıkça duymaya başladık. Peki ülkemizde zehirli yılan çok mu? Her yılan ısırığı zehirli mi ve zehirli yılan öldürür mü? Dokunmadığımız yılan bizi ısırır mı? Uzmanlara sorduk.
#Yılan IsırmasıTokat'ta son günlerde yerleşim yeri ve yakınlarında görülen çok sayıda yılan, vatandaşları tedirgin etti. Tokat Veterinerler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, bu durumun tamamen hava hareketleri ile ilgili olduğunu belirterek, "İklimdeki ani değişimler ve bu yıl havaların aniden ısınmasıyla yılanların ortaya çıkışı da bir anda oldu" dedi.
#TokatTokat'ta son günlerde yerleşim yeri ve yakınlarında görülen çok sayıda yılan, vatandaşları tedirgin etti. Tokat Veterinerler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, bu durumun tamamen hava hareketleri ile ilgili olduğunu belirterek, "İklimdeki ani değişimler ve bu yıl havaların aniden ısınmasıyla yılanların ortaya çıkışı da bir anda oldu" dedi.
#YılanEn sık görülen ve rastlanan pire çeşitleri arasında yer alan kedi ve köpek piresi, hayvan piresi şeklinde genellenir. Hayvan piresi, genellikle evcil hayvan besleyen kişilerin evlerinde bulunsa da herhangi bir evcil hayvanınız yoksa ve evinizde pire bulunuyorsa, sokakta yaşayan hayvanlardan paçanıza sıçramış olan bir hayvan piresini evinize getirmiş olabileceğinizi gösterir. Köpek piresi insana geçer mi ve ısırır mı sizler için derledik.
#KöpekAz görülen bir kan hastalığından mustarip bir doktor, kendine ve benzer rahatsızlığı olan yakın dostuna çare ararken vampir DNA’sıyla birleşmesi sonucu tuhaf bir yaratığa dönüşür... Morbius ‘Marvel Sinematik Evreni’nin yeni üyesi olarak podyumdaki yerini alıyor. Karakterle aynı adı taşıyan filmse görsel açıdan yer yer etkileyici olsa da vasatı aşamıyor.
#Uğur Vardan