Işık konusu pek çok insanın merakını ettiği bir konudur. Işık ile ilgili insanların aklında pek çok soru işareti vardır. Bu nedenle de insanlar tarafından büyük bir dikkatle araştırılan konulardan birisi haline gelmiştir. Işık madde midir ve maddeyse nedenleri nelerdir sizler için derledik.
#AraştırmaDoğadaki en ilginç olaylardan biri ışığın kırılmasıdır. Günlük yaşantımız içerisinde bu duruma birçok defa şahit olmuşuzdur. Şimdi Işığın kırılması ile ilgili bilgileri daha açık öğrenelim ve ışığın ne olduğuna bakalım. İşte 7. sınıf fen bilimleri ışığın kırılması konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Işığın Kırılması Konu AnlatımıZihin tıpkı bir buzdağı gibi iki bölümden oluşur. Buzdağının suyun üstündeki bölümüne benzeyen haline bilinç hali, günlük karar verme süreçlerinde ve akılcı düşünce yoluyla ne yapacağımızı keşfetmemize yardım eder. Bilinçaltı öğrenilmiş davranışların refleks olarak tekrar edilmesinde de rol oynar. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, bilinçaltını kontrol edebilmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Beynin BölümleriUZUN yıllardır Ankara’da yaşıyorsunuz ve doğal olarak her gün protokolün en önemli caddelerinden, bir noktadan bir noktaya gidiyorsunuz, çok değerli devlet büyüklerini bu şehirde misafir ediyorsunuz, onlar da bu şehrin protokol caddelerini, sokaklarını kullanıyor...
Singapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına Şiddetİzmirli iş insanı Fuat Eroğlu, ikinci kuşağın sinerjisiyle gıda takviyeleri sektörüne de yatırım yaptı. “Bitkilerin dönüşüm hikayesi ve daha sağlıklı yaşam” temasıyla ‘Sidrex’ markasına hayat verdi. Fuat Eroğlu ve Marka Direktörü kızı Büşra Eroğlu, gıda takviyesi alanında global bir marka olma hedefiyle çalışıyor. Gündemlerinde yeni ürünler de var.
#1Bursa'da, kimliği belirlenemeyen bir kişi, sitenin bahçesindeki voleybol sahasında oynayan çocukların üzerine gürültü yaptıkları gerekçesiyle torpil attı. Işıkları söndürülen balkonda, torpilin yakılıp çocukların üzerine atılması ve patlaması güvenlik kamerasına yansırken, polis şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.
#BursaBursa'da, kimliği belirlenemeyen bir kişi, sitenin bahçesindeki voleybol sahasında oynayan çocukların üzerine gürültü yaptıkları gerekçesiyle torpil attı. Işıkları söndürülen balkonda, torpilin yakılıp çocukların üzerine atılması ve patlaması güvenlik kamerasına yansırken, polis şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.
#BursaTürkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden Eğirdir Gölü'nde ortaya çıkan aşırı kirlilik ve kuraklıkla birlikte alg patlamasının yanı sıra, müsilaj da ortaya çıktı. Dr. Erol Kesici, “Tatlı su kaynağının her tarafını bitkiler istila etti. Önlem alınmasında çok geç kalınırsa gölün önceki su kalitesine sahip olması adeta imkansızlaşacak. Çünkü gölde kirliliğe neden olan makro ve mikro su bitkilerinin aşırı gelişimi kontrol altına alınamıyor." dedi.
#IspartaUzun ömürlü olmak herkesin hayali. Ancak hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı olmadıktan sonra uzun ömürlü olmanın bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle bilim insanları yaşla gelen demans gibi hastalıkları önlemenin yollarını arıyor. ABD'li ünlü nörolog da beyin sağlığı için yapabileceğimiz en kolay şeyi açıkladı.
#SağlıkKaldırımdan giden scooter’lar, iki araç arasına giren motosikletler, geceleri farsız sürüş yapan bisikletliler... Bazıları sanki onlara hiç kural yokmuş gibi kullanıyorlar bu araçları. Oysaki motosikletten elektrikli scooter’a ve bisiklete her biri için kurallar var. Yaz aylarında bu araçların kullanımı artınca herkesin güvenliği için yasal düzenlemeleri tekrar hatırlayalım istedik.
#Hazan Aköz IşıkGeçtiğimiz günlerde İstanbul Avcılar'da sahilde müsilaj görüşmüştü. İzmit Körfezi'nin Başiskele sahil kısmında da denizde parça parça beyaz tabakalar görüldü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, tabakalardan numune alarak TÜBİTAK-MAM'a gönderdi. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirterek, "Marmara Denizi'nde potansiyel olarak müsilaj oluşumuna neden olan organizmaların hala var olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#İzmitCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü etkinliğinde sporcularla buluştu. "Tütün sadece insanı zehirlemiyor aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "“Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOrtadoğu, Güney Amerika ve Balkan ülkelerinden Türkiye’ye ve Avrupa ülkelerine uyuşturucu sevkıyatı yapan 4 suç örgütü çökertildi. 12 ilde yapılan operasyonlarda “Hayalet Orhan” lakaplı Mert (Orhan) Ünğan, “Limanlar Kralı” lakaplı Aydın Razaki, İbrahim Kurtar ve Recep Özyıldız yakalandı. 4 örgütün ele geçirilen toplam 3 ton 367 kilogram uyuşturucu ve uyarıcı maddelerden sorumlu oldukları tespit edildi.
#İstanbul Cumhuriyet BaşsavcılığıGüneşin yüzünü gösterdiği saatlerin artması ile güneş koruyucu konusu yeniden gündemde. Güneş koruyucu konusunda farkındalık artsa da günlük hayatta hala koruyucu kullanmayan çok fazla insan var. Ancak uzmanlar güneş koruyucuların sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca ve hatta kapalı mekanlarda bile kullanması gerektiğinin altını çiziyor. Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, konunun önemini tam anlatmak için “Cilt kanserinin yüzde 90 sebebi güneş ışığı” dedi ve güneş koruyucular hakkında merak edilen her şeyi anlattı
#Güneş KoruyucuTürkiye’nin kültür mirasına geri dönüşü olmayan zararlar veren define arayıcıları, bir de utanmadan kaçak kazıları sosyal medyada yayınlıyor. Harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, sosyal medya kuruluşlarından bu yayınların takip altına alınarak engellenmesini talep etti.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıABB Meclisi’nde geçen dönem tartışma konusu olan Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılmasına ilişkin kredi talebi tüm parti gruplarının oy birliğiyle kabul edildi. CHP Grubu geçen dönem onay verilmemesini eleştirirken AK Parti Grubu da ertelemenin gerekçesini anlattı.
#ABB MeclisiYaşlanma doğal bir süreçtir, ancak bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak yaşınızdan daha genç görünmek mümkündür. Aşağıda, yaşlanma belirtilerini geciktirmeye ve cildinizin daha sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olacak 5 şeyden bahsedeceğiz. Her bir maddeyi daha ayrıntılı olarak inceleyelim.
#CiltBiliminsanları uzun zamandır yakınlarda bir yerlerden, akıllı bir medeniyetten gelebilecek sinyallerin peşinde. Dünya Dışı Akıllı Yaşam Arama Programı SETI’den bir biliminsanı grubuysa yapay zekâ yardımıyla böyle bir potansiyel taşıyan Dünya dışı sinyalleri ayıkladı.
#Umut Fırat Eroğlu