Aralık ayının büyük bir bölümünde etkisini sürdüren yağışlı hava, yeni yılın ilk haftasında yerini güneşe bıraktı. Ancak hafta sonundan itibaren yağmurun tekrar kendisini göstereceği öngörülüyor. Ayrıca, 'kar koridorlarının' açılması, kar yağışı ihtimalini de kuvvetlendiriyor. Peki, kar yağışı ne zaman başlayacak, ne kadar sürecek? İstanbul başta olmak üzere Marmara genelinde kar görülecek mi? İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Hava DurumuAfrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava Durumu1) Eski CHP İzmir milletvekili, hukukçu Sabri Ergül, 1 Ağustos’ta bu köşede yer verdiğimiz Kılıçdaroğlu’na yaptığı öneriyi, CHP Parti Meclisi’nin Olağanüstü Kurultay’ın 6-9 Eylül 2024 tarihinde tüzük değişikliği gündemiyle toplanmasına oybirliğiyle karar verdiğini belirtiyor. Kılıçdaroğlu’nun tutumunu ve CHP’deki durumu şöyle değerlendiriyor:
#CHPKış mevsiminin ortasında olmamıza rağmen kar yağışı hâlâ yüzünü göstermedi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar endişe verici bir hal aldı. Özellikle Balkanlar'da ve Trakya'da etkili olan soğuk hava ve kar, Silivri'ye kadar geliyor ama İstanbul'da bir türlü kendini göstermiyor. Peki neden bir türlü kar yağmıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Hava DurumuKüresel iklim krizi, ‘El Nino’ derken her güne başka bir hava sürpriziyle uyanır olduk. Artık sonbahardayız. Ama ne yaz bitiyor ne de yüksek sıcaklıklar... Uzmanlar bu sonbaharı sıcak geçireceğimizi ama bizi afet düzeyinde yağışların beklediğini söylüyor.
#İklimSel, kuraklık, can ve ürün kaybı gibi felaketleri afet diye anıp iklim krizine bağlıyoruz ama nedense aşırı sıcaklar ülkemizde halen afet sayılmıyor. Oysaki iklim krizi, El Nino’nun da etkisiyle en sert yumruğu bugünlerde atıyor ve ilk darbeyi yiyenler de yaşlılar, çocuklar ve işi gereği sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde sokakta çalışması gerekenler oluyor... Peki, gerekli önlemleri yeterince alabiliyor muyuz?
#YazTürkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranların düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali kaygı yaratıyor. Peki bu yıl neden kuraklığı şiddetli yaşıyoruz? Barajlarda kaç ay yetecek su bulunuyor? Önümüzdeki günlerde kar yağışı bekleniyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkKüresel ısınmanın etkilerinin net şekilde yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkeş, “Aşırı sıcakları, kuraklığı ve sel gibi afetleri çok fazla yaşamaya başladık. Artık bunların oluşturacağı milyonlarca dolarlık zararla da karşı karşıyayız. Kentlerdeki altyapı ve tarımsal üretim tehlike altında. Türkiye’nin kışları artık ‘tropikal kış’. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyoruz. Tam olarak içindeyiz” dedi.
#GazetehaberleriMeteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, "Cam binalar, gelen ışığı yansıtması sonucu civarındaki sıcaklığı 3 dereceye kadar artırmaktadır. Beton ve asfalt kaynaklı sıcaklık farkını da hesaba kattığımızda 33 derece olan sıcaklık Maslak'ta ortalama 42-45 derece aralığında, hemen yanı başındaki Belgrad Ormanları'nda ise 32 derece hissedilir. Dolayısıyla ortaya 10 derecelik sıcaklık farkı çıkıyor" dedi. Cam binaların yol açtığı bu ısınmanın insan ölümlerine neden olduğunu belirten Köse, birçok iklim tipi için binaların camla kaplanmasının uygun olmadığını kaydetti.
#MeteorolojiTürkiye, son 38 yılın en yağışlı mayısını yaşadı. Ani ve şiddetli yağışlar, başta Ankara pek çok kentte afete dönüştü. Meteoroloji Genel Müdürü Güneş, şehirleri vuran sellerin nedenini anlattı. Güneş, “Şehirlerde nüfus yoğunluğu arttı. Kalabalıklaştıkça vücut ısılarımız ısı adacıklarına yol açıyor. Isınan hava yükselip soğuk havaya çarpıyor ve şiddetli yağış başlıyor.” dedi
#MeteorolojiTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, 17 Ağustos 1999 depreminin 16'ıncı yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Gökçe, Gölcük merkezli depremin ardından 16 yıl geçmesine rağmen İstanbul'un deprem açısından 1999 yılına göre daha iyi bir durumda olmadığının altını çizdi.
#DepremAradım, bulamadım, halbuki eminim, ben o dosyayı saklamıştım: Kara iklimi, ılıman iklim, Akdeniz iklimi filan gibi, artık ‘büyük şehirlere has’ yeni bir iklim tipi ortaya çıkmış, ‘Metropol iklimi’ diyorlarmış. Gece betondan yayılmaya devam eden ısı, 'gayri tabii' rüzgarlara ve bulutlara, hava durumundan bağımsız yağışlara sebep oluyormuş. Büyükşehirlerin marifeti bu kadar da değil...
Dört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuOnlar Hollywood'un en mutlu çiftlerinden biri olarak biliniyor... Aslında öyle çok da uzun süredir evli değiller. Önümüzdeki eylül ayında 10'uncu yıl dönümlerini kutlayacaklar. Ama erkek tarafının uzun süre kaçtığı evliliğe kelimenin tam anlamıyla "balıklama atlamasına" bakılırsa belli ki yıllar boyunca aradığını; uzun boylu, uzun saçlı, güzel gülüşlü karısında buldu.
#George Clooneyİstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İETT'nin Büyükada'da hizmete aldığı ve Adalıların "azmanbüs" olarak adlandırdıkları elektrikli minibüslere ilişkin bir grup, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İETT Genel Müdürü İrfan Demet hakkında suç duyurusunda bulundu.
#İstanbul Büyükşehir Belediyesi