Pandemi nedeniyle Türkiye genelinde binlerce şirket, beyaz yakalı çalışanları için ‘evden çalışma’yı kalıcı hale getirdi. Ancak ‘evden çalışma’ uygulaması, evlerini ofise çevirmek zorunda kalan çalışanlar için ciddi hak kayıplarını da beraberinde getiriyor.
#GazetehaberleriÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bir süredir rafta olan kıdem tazminatı tartışmalarını yeniden başlatacak açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatının bu haliyle zulme dönüştüğünü savunan Çelik, “Taraflarla uzlaşabiliriz. Bu işe mesai ayırmak lazım” diye konuştu.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, iş yerlerinde çalışma şartları ve iş güvenliği konusunda sıkıntı yaşayan işçilerin kendilerine başvurmalarını isteyerek, “Bundan sonra, 'bu işverenler istihdam açıyor, ihracat yapıyor' gibi gerekçeleri bir kenara bırakarak, sorumlular hakkında gerekli yerlere suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Üstün, işyerinde güvenlik sıkıntısı yaşayan yada hakkı yenen işçilerin de kendileriyle irtibata geçmelerini istedi.
Sorunlarımızı, görüşleri benzer olan medyatik isimlerle konuşarak çözmeye çalışmamızın son örneği “Kürt çalıştayı” oldu. Gelin isterseniz bugün Türkiye’yi meşgul eden temel sorunlar hakkında iki tarihçinin ne dediğine bakalım. Kürt sorununun temelinde ne var? Ulus-devlet bitti mi? AB’ye girmeli miyiz? Atatürk’ün İslam ile ilişkisi nasıldı? Türk Ordusu ve laikliğe bakışları nasıl? Cumhuriyet mitinglerine kadın katılımı niye çok oldu? Günümüz aydınlarını ve AKP’yi nasıl değerlendiriyorlar? TBMM Onur Ödülü sahibi iki tarihçi; Prof. Halil İnalcık ve Prof. Kemal Karpat, görüşlerini tarihsel süzgeçten geçirerek anlatıyor.
Türk-İş Başkanlar Kurulu, hükümetin IMF ve Dünya Bankası’nın talebi ve bazı işverenlerin zorlamasıyla gündeme getirmeye hazırlandığı istihdam üzerindeki sosyal kesintilerle ilgili paketle, kıdem tazminatı, işsizlik sigortası, istihdam vergileri, zorunlu istihdam ve asgari ücretin yeniden düzenlemeyi amaçladığını bildirdi.
İSO’nun Durum Tespit Anketi, ’tekstil, giyim, deri ve ayakkabı sektörleri’ hariç beklenenin üzerinde ’iyimser’ çıktı. İSO Başkanı Tanıl Küçük, hükümetin makro ekonomide büyük başarı gösterdiğini, Maastricht kriterlerine yaklaştığını ancak sanayicinin mevcut durumunu daha fazla sürdüremeyeceğini söyledi.