Güncelleme Tarihi:
Erhan TEKTEN/İSTANBUL, (DHA) DİSK'in aldığı karar doğrultusunda, ülke genelinde birçok ilde olduğu gibi DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği de İŞKUR il binası önünde "Kıdem tazminatı" eylemi yaptı.
Eyleme DİSK'e bağlı sendikalar, şube yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve üyeleri katıldı. "Kıdem tazminatı iş güvencemizdir dokunma" pankartı açan grup "Kıdeme uzanan eller kırılır", "Kıdem hakkımız engellenemez", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı. Basın açıklaması öncesi DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu bir açıklama yaptı.
ARZU ÇERKEZOĞLU AÇIKLAMA YAPTI
DİSK olarak kıdem tazminatımıza sahip çıkmak için Türkiye'nin dört bir yanında eş zamanlı olarak alanlarda olduklarını vurgulayan Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatı ülkemizde 80 yıllık bir kazanımdır. Bugün AKP iktidarı bu 80 yıllık kazanımımızı fona devretmek adı altında ortadan kaldırmaya ve gasp etmeye çalışıyor. Hazırladıkları bu tasarıyı taslağı bizlerle, sendikalarla, kamuoyuyla bile paylaşmadan sürekli başbakanın çalışma bakanının basına verdiği parça bilgilerle bir meşruiyet oluşturmaya çalışarak gerçekleştiriyorlar. Öncelikle şunu söylemek istiyoruz ki; 20 milyon işçiyi doğruda ilgilendiren bu kadar önemli bir konunun bu şekilde hükumet tarafından tartıştırılması asla doğru değildir. AKP iktidarı açıkça suç işliyor. AKP iktidarı açıkça kıdem tazminatı gibi tüm işçileri ilgilendiren bir konuda anayasayı çiğneyerek anayasal bir suç işliyor. Bundan dönmeye ve kıdem tazminatı ile ilgili ne yapmak istiyorlarsa açıkça söylemeye ve kamuoyuyla paylaşmaya çağırıyoruz onları. Biz bugünkü kıdem tazminatı sisteminin kuvvetlendirilmesini güçlendirilmesini, tüm işçilerin tek bir gün bile çalışsa istifa hali dahil olmak üzere kıdem tazminatı alabileceği bir düzenlemeyi öneriyoruz. Ve aynı zamanda devletinde işçinin alın terinin karşılığı olan kıdem tazminatının güvencesi olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"BİREYSEL FONU REDDEDİYORUZ, GARANTİ İSTİYORUZ"
Sendikaların ortak basın metnini ise DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi okudu. 'Kıdem tazminatında fon değil garanti istiyoruz' şeklinde başlayan açıklamada Çiftçi, kıdem tazminatının 80 yıllık bir temel işçi hakkı olduğunu vurgulayarak, "Kıdem tazminatı işçinin çalışanın güvencesidir, birikmiş emeğidir, alın teridir. Kıdem tazminatı işverenin ve hükumetin iddia ettiği gibi yük değil haktır. Hükumet kapalı kapılar ardında sendikalardan ve işçilerden gizli kıdem tazminatını fona devretme hazırlıklarını yürütüyor. Bu sonun başlangıcı demektir. Herkes bilsin ki kıdem tazminatı hakkımızı kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik oyunlara izin vermeyeceğiz. Bireysel fonu reddediyoruz, garanti istiyoruz. Hükumet fon ısrarından vazgeçmelidir" dedi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görülürken, açıklamanın ardından işçiler olaysız bir şekilde dağıldı.
(FOTOĞRAF)