Güncelleme Tarihi:
Alınan bilgiye göre, Türk-İş, son dönemde kıdem tazminatı ve asgari ücrete yönelik tartışmalarla ilgili bağlı sendikalara, bölge ve il temsilciliklerine bir rapor gönderdi.
Raporda, işçilerin ve sendikaların temel ve vazgeçilmez bir işçi hakkı olarak kabul ettikleri kıdem tazminatının gelişerek bugünkü halini 1975 yılında aldığı anımsatıldı.
İlk çıkışından itibaren 70, bugünkü hali ile 31 yıldır var olan kıdem tazminatının ülke ekonomisi için hiç bir olumsuzluğa neden olmadığı vurgulanan raporda, bu süre içinde işletmeler kurulduğu, ülkenin büyüyüp, geliştiği ve ekonomik büyüklük açısından ilk 20 ülke içine girdiği ifade edildi.
“Son zamanlarda kıdem tazminatına karşı olumsuz bakışların yurt dışından yurt içine taşınmaya başladığına” işaret edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
“IMF ve Dünya Bankası, el attıkları bütün az gelişmiş veya gelişme sürecinde olan ülkelerde uyguladıkları reçeteyi ülkemiz için de yazdılar ve uygulanmasını istiyorlar. Bu reçeteden yararlanmak isteyen bir kısım fırsatçı çevreler de kıdem tazminatı hakkımızın yeniden düzenlenmesini, yani küçültülmesini istiyorlar.
Bu tartışma gündemimize dahi almayacağımız bir istektir. İşçi ücretinin ödenmemiş kısmı olarak gördüğümüz, işverene adeta bir fon olarak bırakılmış ve iş sözleşmesi sona ererken aldığımız kıdem tazminatımız tartışılamaz.”
Raporda, “Kıdem tazminatı hakkına saldırının grev nedeni olduğu” kaydedildi.
ASGARİ ÜCRET
Raporda ayrıca, asgari ücretin belirlenmesindeki farklı uygulamaların 1989 yılından sona erdiği anımsatılarak, bu tarihten itibaren işçi, işveren ve hükümet kesimlerinin oy birliği ile ulusal düzeyde tek asgari ücret uygulamasına geçildiği ifade edildi.
IMF ve Dünya Bankası'nın yanı sıra bir kısım işverenin asgari ücretin düşürülmesini istediği dile getirilen raporda, şunlar kaydedildi:
“Ülkemizdeki yoğun işsizlikten yararlanmayı amaçlayanlar, bölgesel asgari ücret düzenlemeleri ile çok düşük fiyatlarla işçi çalıştırmak istemektedirler. Ücretler düşerse daha fazla işçi çalıştırılacağını, yani istihdamın artacağını söylemektedirler. Bu iddialar ispatlanmış olmadığı gibi pek çok iktisatçı da farklı düşünmektedir. Ayrıca yoksullukla mücadele bağlamında da asgari ücretin önemi göz ardı edilmemelidir.”
Raporda, kıdem tazminatı gibi ülke genelinde geçerli tek asgari ücret uygulamasının da işçilerin vazgeçilmez kazanımlarından biri olduğuna işaret edildi.
Tüm teşkilattan kıdem tazminatı ve asgari ücret konularında bugünkünden daha duyarlı davranılması ve bilgilendirme çalışmaları yapılması istenen raporda, ”Kazanılmış haklarımıza saldırının devam etmesi halinde uygulanacak eylemlere hazır olmanızı istiyoruz” denildi.