Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 12 Temmuz (DHA) - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) hükümetin "yük, pranga" olduğunu dile getirdiği kıdem tazminatının 80 yıldır yürürlükteki temel işçi haklarından biri olduğunu hatırlatarak, “Kıdem tazminatının tam anlamıyla korunmasından ve geliştirilmesinden yanayız” açıklamasını yaptı.
DİSK’ten yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talebi üzerine kıdem tazminatı konusundaki görüşleri içeren dosyanın bir kez daha sunulduğu belirtildi. DİSK’in kıdem tazminatı fonu konusundaki çalışmalara itiraz ettiği vurgulanan açıklamada, “Aylardır basında, değişik bakanlıklara atfen, kıdem tazminatına ilişkin spekülatif haberler, kıdem tazminatının ‘yük’, hatta ‘pranga’ olduğuna dair değerlendirmeler yayınlanmıştır” denildi ve eklendi:
“DİSK'in kıdem tazminatı konusundaki temel görüşleri kıdem tazminatının temel bir işçi hakkı olduğu, temel özelliklerinin korunması, aksayan yanlarının geliştirilmesi ve bütün işçiler tarafından erişilebilir olması yaklaşımlarına dayalıdır.”
Bakanlığa gönderilen yazının özetlendiği açıklamada, DİSK’in görüşleri şöyle özetlendi:
• “DİSK 80 yılı aşkın süredir yürürlükte olan ve temel işçi haklarından biri olan kıdem tazminatının korunmasından, tam anlamıyla uygulanmasından ve özellikle hak ediş ve erişim koşulları açısından geliştirilmesinden yanadır.
• DİSK kıdem tazminatının bugün olduğu gibi bir işveren yükümlülüğü olarak kalmasından ve hak ediş durumunda doğrudan işveren tarafından ödenmesinden yanadır.
• DİSK kıdem tazminatının bugün olduğu gibi işçinin brüt giydirilmiş son ücreti üzerinden en az 30 gün olarak korunmasından, toplu iş sözleşmeleri ile gün sayısını arttırma hakkının sürdürülmesinden ve tavan uygulamasının kaldırılmasından yanadır.
• DİSK, kıdem tazminatının hak ediş koşullarının iş sözleşmesinin sona eriş biçimlerine bağlanmasına karşıdır ve istifa dâhil, iş sözleşmesinin her türlü sona ermesinde ödenmesini savunmaktadır.
• DİSK kıdem tazminatının fona devredilerek doğrudan bir işveren yükümlülüğü olmaktan çıkarılmasına karşıdır.
• DİSK kesin bir biçimde kıdem tazminatının fona devrine karşıdır.
• DİSK olarak kıdem tazminatı hakkının uygulanmasında kanun hâkimiyetinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.
• DİSK kıdem tazminatı hakkının ek önlemlerle güvence altına alınması gerektiğini savunmaktadır.
• İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda, kıdem tazminatı dâhil tüm işçi alacaklarının, güvence altına alınmasını öngören 173 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesi onaylanmalıdır.
• Halka açık şirketler için getirilen kıdem tazminatı karşılığı ayırma zorunluluğu diğer şirketlere de yaygınlaştırılmalıdır.
• Vergi borcu olan işverenlerin kamu ihalelerine sokulmaması uygulamasında olduğu gibi kıdem tazminatı alacağını ödemeyen işverenler de kamu ihalelerinden men edilmelidir.”