15 milyon işçi ve 1.7 milyon işveren arasındaki uyuşmazlıklarda köklü değişiklikler geliyor. Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı İş Mahkemeleri Kanunu Taslağı yasalaştığında, işçiler, işveren hakkında dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunda olacaklar. Arabalucuya gitmeden işveren hakkında dava açamayacaklar. Ancak, işçi, arabulucuda işverenin getirdiği öneriden tatmin olmazsa uzlaşmak zorunda olmayacak.
#İş Mahkemeleri Kanunu TaslağıAdalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de sicile kayıtlı 5 bin 268 arabulucu var. Sicile kayıtlı olmayanlar da dahil edildiğinde arabulucu sayısı 11 bini buluyor. Şimdi işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin zorunlu hale gelmesiyle ihtiyaç duyulacak arabulucu sayısı 15 bine ulaşacak. Bu arabulucuların açacağı ofislerde çalışan büro elemanları da dikkate alındığında bu alanda 45 bin kişilik bir istihdam oluşacak. Peki nasıl arabulucu olunur, kimler önce arabulucuya gitmeli, sistemin avantajları ve dezavantajları neler, hukukçulara sorduk.
#ArabuluculukYENİ yılda işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan zorunlu arabuluculukla bir satte çözüme kavuşturulabilecek. Arabuluculuk yöntemiyle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda işçinin çocuğunun veya bir yakınının işe alınması, işçiye ev alınması gibi ilk kez öngörülen farklı yöntemlerle anlaşma sağlanabilecek.
#Gazetehaberleriİstanbul'da yapılan “Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu" sempozyumunda önemli isimler bir araya geldi. Toplantıda konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit Yargıtay'ın 1 milyon dava sınırına dayandığını belirtti. Sempozyuma TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da katıldı.
Soma'da yaşanan facianın ardından 'özelleştirme' ve 'taşeronlaştırma' konusu yeniden gündeme gelirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yasa taslağı büyük tartışma yaratacak görünüyor. Taslak, kamuda bazı durumlarda asıl işlerin de taşerona verilmesinin önünü açıyor. Yani, yeterli nitelik ve sayıda personel bulunmaması halinde hastanede doktor, hemşire, röntgenci ya da Karayolları'nda yol işçisi taşerondan alınabilecek. Ancak hangi işlerin taşerona verileceğine Bakanlar Kurulu yani hükümet karar verecek. Taslak, Tuzla Tersanelerinde ard arda yaşanan işçi ölümlerinden sonra yapılan yasa değişikliklerini ortadan kaldırırken, bu durum 'iş cinayetleri' yeniden artar' yorumlarına neden oluyor.
Danıştay'ın 141'inci Kuruluş Yıldönümü nedeniyle yapılan törende konuşan Başkan Mustafa Birden, laiklikten Anayasa değişikliğine, yargı yükünden hakimlerin seçimine birçok konuya değindi. Ancak en çok dikkati çeken nokta yüksek yargıçların tatil problemi oldu. İşte Birden'in "Ailelerimizle tatil yapamıyoruz" vurgusu yaptığı konuşması: