Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de sicile kayıtlı 5 bin 268 arabulucu var. Sicile kayıtlı olmayanlar da dahil edildiğinde arabulucu sayısı 11 bini buluyor. Şimdi işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin zorunlu hale gelmesiyle ihtiyaç duyulacak arabulucu sayısı 15 bine ulaşacak. Bu arabulucuların açacağı ofislerde çalışan büro elemanları da dikkate alındığında bu alanda 45 bin kişilik bir istihdam oluşacak. Peki nasıl arabulucu olunur, kimler önce arabulucuya gitmeli, sistemin avantajları ve dezavantajları neler, hukukçulara sorduk.
#ArabuluculukAdalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni İş Kanunu Tasarısı Taslağına göre, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Başbakanlığa gönderilen taslağa göre arabulucu görüşmeleri 3 hafta da sonuçlanacak,işçiler mahkemelerde yıllarca süren davalarda kazandıkları tazminatları kısa sürede elde edebilecek.
#İş Mahkemeleri<B>OKUYUCULARINIZDAN Haydar Iloğlu,</B> yazarlarımızın bir sözcükle ilgili olarak çok sık <B>‘‘Türkçe yanlışı’’ </B>yaptığını belirterek, <B>‘‘görünmek’’ </B>yerine <B>‘‘gözükmek’’ </B>yazdıklarını, oysa fiilin görmek olduğunu, gözmek olmadığını, bu yüzden de <B>‘‘görünüyordu’’</B>nun doğru <B>‘‘gözüküyordu’’</B>nun yanlış olduğunu söylüyor.
TBMM Genel Kurul'unda görüşülmesine devam edilen İş Kanunu Tasarısı'na, AK Parti milletvekillerinin önergesiyle,‘işçi kantinlerine işverenin yer sağlamasını’ öngören bir madde eklendi. Önergeye yine Ak Parti milletvekilleri ‘‘Komünist ülkelerde var’’ diyerek itiraz etti.