Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2003 02:15
TBMM Genel Kurul'unda görüşülmesine devam edilen İş Kanunu Tasarısı'na, AK Parti milletvekillerinin önergesiyle,‘işçi kantinlerine işverenin yer sağlamasını’ öngören bir madde eklendi. Önergeye yine Ak Parti milletvekilleri ‘‘Komünist ülkelerde var’’ diyerek itiraz etti.
İş Kanunu Tasarısı, dün gece geç saatlere kadar TBMM Genel Kurul'unda görüşüldü. Genel Kurul'daki görüşmelerde tasarıya çeşitli önergelerle yeni maddeler eklendi. Dünkü görüşmelerle İş Kanunu Tasarısı'nın 120 maddesi ile geçici 5 maddesi kabul edildi. Ayrıca, tasarıda öngörülen yönetmelikler altı ay içinde çıkartılacak. Tasarının görüşülmesine bugün devam edilecek.
Eklenen maddelerden biri, AK Parti milletvekillerince verilen bir önerge sonucunda, ‘işçi kantinlerine işverenlerin yer sağlamasını’ öngördü.
Bu önergeyle tasarıya 115'inci madde olarak eklenen düzenleme, 150 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde, işçilerin açacağı kantinlere işverenin yer vermesini sağlıyor.
KOMÜNİSTLERDE VAR
CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral, bu önerge üzerinde partisinin görüşlerini açıklarken, 150 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinin sayısının azaldığını belirterek, sayının 50'ye indirilmesini önerdi.
Önerge üzerinde kişisel görüşlerini açıklayan AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, işçilerin kantinlerden alış veriş yapmasının esnafı zor durumda bırakacağını belirterek, önergeyi kabul etmeyeceğini açıkladı. Karapaşaoğlu, işçi kantinlerinin sadece komünist ülkelerde bulunduğunu ileri sürerek, ‘‘Bu komünist görüntüden kurtulalım. Bir tek esnaf kaldı, onu da karşımıza alıp bitirmeyelim’’ dedi.
CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin ise dağ başında şantiyede çalışan işçilerin ihtiyaçlarını gidermek için kantin kurmalarının ‘komünizm’ olarak nitelendirilmesinin gülünç olduğunu söyledi.
Daha sonra önergenin oylamasına geçildi. CHP milletvekillerinin ret oyu verdiği önerge, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. AK Partililer kabul oyu verirken CHP sıralarından, ‘‘Eyvah komünizm geliyor. Komünizme oy veriyorsunuz’’ diye laf atılması gülüşmelere yol açtı.
Kıdem tazminatı kaldı 1475 tümüyle değişti
32 yıllık 1475 sayılı İş Kanunu'nun, kıdem tazminatını düzenleyen 14'üncü maddesi dışında diğer hükümleri yürürlükten kaldırılıyor. Tasarı uyarınca, diğer mevzuatta 1475 sayılı İş Kanunu'na yapılan atıflar bu kanuna yapılmış sayılacak. 1475 sayılı Kanuna göre yürürlükteki tüzük ve yönetmeliklerin bu kanuna aykırı olmayan hükümleri yönetmelikler çıkıncaya kadar yürürlükte kalacak.