KAHRAMANMARAŞ depremlerinin birinci yıldönümünde bölgeyi ziyaret ettim. Geçen yıl depremden birkaç hafta sonra Kahramanmaraş ve Antakya’ya giderek; ildeki sanayiciler ve işletmelerle bir araya gelmiştim. Sonrasında da birçok defa kimi zaman sigortacılarla kimi zaman da sanayicilerle başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen illeri ziyaret etmiştim.
#KAHRAMANMARAŞ DepremleriSağlık geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de toplumların en büyük önem atfettiği alanların başında gelecek. Çünkü sağlık bireysel anlamda ikamesi olmayan bir olgu olmasının yanında, ülkelerin de ekonomisi, refahı ve gelişmişlik düzeyi açısından en belirleyici alanların başında geliyor. Bu nedenle ki her türlü gelişme ve ilerlemelere rağmen sağlık çalışanlarına ihtiyaç hiçbir zaman azalmıyor. Gerek Dünya Sağlık Örgütü’nün gerekse de Sağlık Bakanlığı’mızın yapmış olduğu gelecek projeksiyonları sağlık mesleklerine gelecekte de çok büyük ihtiyaç olacağını gösteriyor ve dolayısıyla sağlık alanını tercih edecek adayların iş bulma konusunda diğer sektörlere göre büyük avantajının olduğu görülüyor. Hatta iş bulamama ihtimalleri sıfıra yakın olduğu söylenebilir.
#Demiroğlu Bilim ÜniversitesiKendinizi hiç özgeçmişinizde veya iş görüşmenizde tecrübeleriniz hakkında minik yalanlar söylerken buldunuz mu? Cevabınız 'evet'se yalnız değilsiniz… Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde hayalindeki işe girebilmek için gerçeği saptıranlarla konuştuk.
#İş Görüşmesiİşgücü piyasaları her zamankinden daha rekabetçi bir hal alıyor. Pandemi, küresel krizler, savaşlar ve göçler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma hayatını olumsuz etkiliyor. Bu tür küresel faktörlere ulusal koşullar da eklendiğinde gençler için istihdam önemli bir sorun haline geliyor.
#Konuk YazarYüzbinlerce üniversite öğrencisi, 1,5 senenin ardından eylül ayında büyük oranda yüz yüze başlayan akademik yarı yılı geride bıraktı. Pandemiyle birlikte ortaya çıkan ve belirginleşen belli başlı sorunlar, üniversite öğrencilerinin hayattan beklentilerini de önemli ölçüde etkiledi.
#Üniversite3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engellilerle birlikte kenti gezdik, sıkıntıları yerinde gördük. Karşılaştıkları engeller için, “Kimisi sürpriz kimisi tuzak” tanımını yapan engelliler, erişilebilirlik ve engelli hakları için yasaların konulduğunu belirtiyor ancak uygulamanın yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.
#Murat YILMAZYÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre 1280 bölümü tercih eden öğrenci sayısı 10’un altında kaldı. 169 bölüm ise hiç tercih edilmedi. 13 bin 800 kişilik kontenjan boş kaldı. Bu bölümlerin arasında çevre mühendisliği, jeoloji mühendisliği, tohum teknolojileri gibi alanlar var.
#YKSÜlkemizin ciddi sorunu haline gelen işsizlik kelimesi, hemen her yetişkin tarafından gün içerisinde pek çok fazla kez duyulmaktadır. İşsizlik kelimesinin çoğu insan tarafından ne demek olduğu bilinmiş olsa da TDK sözlüğündeki anlamı bilinmemektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İşsizlik Nedir?Coşkunöz CEO’su Erdem Acay, faaliyet gösterdikleri 7 sektörün dışındaki sektörlerde de arayış içinde olduklarını belirterek, “Bir start-up firmasını aldık, insansız hava araçları üreteceğiz. Onun haricinde de ‘dijitalleşme ve otomasyonla beraber bizim mevcut alanlarımızda nelere hizmet edebiliriz’in arayışındayız” dedi.
#BURSAHayatımızı devam ettirebilmemiz için gerekli olan durumlardan birisi de meslek seçimidir. İlgi duyularak ve severek yapılacak meslekler insanların hedeflerini oluşturmaktadır. Meslek seçimi yapılırken iyice düşünülerek karar verilmesi gerekmektedir. Bu mesleklerden birisi de Jandarma Astsubaydır. Jandarma astsubay meslek alanları bakımından oldukça önemlidir. Cevabı merak edilen jandarma astsubay nedir? Ne iş yapar, nasıl olunur? Gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Jandarma Astsubay Nedir?Özellikle yoğun bir salgın hastalığın dünyayı etkilediği bu dönemde sağlık çalışanlarının değeri bir kez daha anlaşılıyor. Gerek doktorlar olsun, gerek hemşireler olsun insan sağlığını korumak adına canlarını dişlerine takarak çalışıyorlar. Peki, doktorlardan farklı bir statü olduğu bilinen hemşirelik nedir ve hemşire olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.
#Hemşire Nedir?MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Yat Kaptanlığı Programı öğrenci tercihlerinde Türkiye’de benzer programlar arasında devlet üniversiteleri arasında ilk sırada yer alırken, yeni öğrenci kabul etmeye başlayan gemi inşaatı programı da 13 benzer program arasında ikinci oldu.
#İzmirHatalardan ders çıkarmak önemli. Üniversite yaşamı için tercih aşamasında olanlara neyi yapmaları değil neyi yapmamaları gerektiğini geçmiş yıllarda hata yapan adaylar anlatıyor. ‘Hata yaptım’ dememek için onların önerilerine kulak vermek gerekiyor.
#TercihTV kanallarında sanatçı ve siyasetçilerden daha sık gördüğümüz, son dört ayımızda neredeyse ailemizden biri gibi olan enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın bir zamanlar halk dansları festivallerinin aranılan ismi olduğunu biliyor muydunuz? Peki 1960’lı yıllarda Elazığ’ın köylerini kiminle ve ne için arşın arşın geziyordu? Mehmet Hoca’yla geçmişe ufak bir yolculuk yaptık, sanat ve dans dolu bir gençlikten virüslerin cirit attığı tıp dünyasına nasıl geçiş yaptığını dinledik...
#GazetehaberleriİSTANBUL’dan bir yakınımın koronavirüs testinin pozitif çıktığını öğrenince müdürüne lanet yağdırdım. Haftalardır sokağa çıkma yasağı çağrılarına rağmen dar görüşlü müdür, servisinde çalışanlarına, “Ben her gün buradayım. Gelmek istemeyen istifa eder gider” tehdidini savuruyordu. Aslında işin niteliği, işyerine gitmeden bilgisayar ortamında evden çalışarak rahatça yapılabilecek bir iş.
#İzmirMilli Eğitim ile TOBB arasında imzalanan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında 81 meslek lisesindeki 64 bin 716 öğrenci TOBB’a devredildi. Uygulama ile reel sektörün kalifiye eleman sorunu çözülecek, meslek lisesi mezunları iş bulmakta sıkıntı çekmeyecek.
#Meslek LisesiYTÜ Öğrenci Dekanlığı tarafından üniversite öğrencilerinin sorunlarını belirlemek amacıyla yapılan araştırma, her dört üniversite öğrencisinden birinin kariyeriyle ilgili sorunlar yaşadığını belirledi. Bu problemler arasında ‘bölümünden memnun olmama’, ‘iş bulamama kaygısı’ ve ‘kariyerine yön verme konusunda kararsızlık’ yer aldı. Üniversitelilerin yaklaşık yüzde 5'inde ruhsal sağlık problemleri tespit edilirken, psikolojik sorunlar arasında en yaygın olanı ‘sigara’, ‘internet’ ve ‘bilgisayar bağımlılığı’ oldu.
#ÖĞRENCİGünümüz aileleri ‘helikopter’ gibi çocuklarını tepeden kontrol ediyor, her şeyine müdahale ediyor. Günümüz çocukları ise özgür olmak, karışılmamak ve her şeyi kendi başına yapmak istiyor. Bu çelişki içinde anne-babalar aşırı korumacı, çocuklar ise aşırı özgüvenli… Psikolog Serap Duygulu ile ‘helikopter aileleri’ ve karamsar ‘k kuşağı’ çocuklarını anlatan yeni kitabı “Yeni Nesil Ebeveynlik ve Helikopter Aileler’i konuştuk.
#Yeni Nesil Ebeveynlik Ve Helikopter Aileler