Anne kavramını temsil eden onlarca objeyi içeren Türkiye’nin ilk anne müzesi Ankara’da açıldı. Anadolu’nun annelik hikâyelerinin sanat eserleriyle yorumlandığı müze, ziyaretçilerini anne sıcaklığıyla karşılıyor, gözyaşlarıyla uğurluyor. Uygar Taylan da bu müzeyi annesi Sema Başekim ile gezdi...
#Uygar TaylanBu hafta Mabel Matiz, Zorlu PSM’de; Lara Di Lara, Rene Lokal İzmir’de; Levent Yüksel, Jolly Joker Ankara’da sahneye çıkacak. Yerli synth-pop grubu Jakuzi aynı gün iki kez Salon İKSV’de konser verecek. Ramazan ayına özel ücretsiz konserlerse İstanbulluları bir araya getiriyor.
#Uygar TaylanBirkaç haftadır, nerdeyse günün her anında dinledikçe beni mutlu eden bir albümden bahsetmek istiyorum. Ah! Kosmos ve Büşra Kayıkçı’nın ilk ortak albümü ‘Bluets’ yılın sonuna doğru çok nefis bir anda çıkıp geldi. Dinlerken beni gerçekten dinlendiren, dinlediğim zamanlarda durup o anı daha da iyi anlamama sebep olan bir albüm oldu.
#HürriyetDeğerli sanatçı Neşet Ertaş anısına, 22-25 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek 5. Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali’nin programı Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. 58 ülkeden 522 kısa filmin başvurduğu festivalde bu yıl ilk kez, ‘İnsani Bakış’ belgesel seçkisinde yarışan bir yapıma Türk Kızılay tarafından ‘Kızılay İnsani Bakış Ödülü’ verilecek.
#Kızılay Uluslararası Dostluk Kısa Film FestivaliPİLEVNELİ Dolapdere’de Esra Gülmen ve Tarık Töre ilk kişisel sergilerini açmaya hazırlanıyor. Dirimart’ta İranlı sanatçı Shirin Neshat’ın ‘Land of Dreams’ sergisi devam ediyor. Pera Müzesi, basın ve sanat arasındaki ilişkinin izlerini ‘Ve Şimdi İyi Haberler’de 300’den fazla eserle sürüyor. NFT eserler bile artık fiziksel mekânlarda sanat meraklılarıyla buluşuyor.
#PİLEVNELİ DolapdereYıllar önce hayallerindeki kadını resmeden İranlı sanatçı Ahad Saadi, 2009'da düzenlediği sergide bu portreye benzerliğiyle dikkat çeken Parisa Karamnezhad ile yollarının kesişmesiyle başlayan aşk hikayelerini anlattı. Saadi ve Karamnezhad'ın sıra dışı hikayesi, dinleyeleri adeta büyülüyor.
#İstanbulYıllar önce hayallerindeki kadını resmeden İranlı sanatçı Ahad Saadi, 2009'da düzenlediği sergide bu portreye benzerliğiyle dikkat çeken Parisa Karamnezhad ile yollarının kesişmesiyle başlayan aşk hikayelerini anlattı. Saadi ve Karamnezhad'ın sıra dışı hikayesi, dinleyeleri adeta büyülüyor.
#Ahad SaadiAkaretler No: 35’te kapılarını açan Vision Art Platform’un ilk fiziki sergisi ‘No Room For A Door/ Kapıya Yer Yok’, mekânın amacına uygun olarak ‘kapı’ metaforunu ele alıyor. Mekânda tüm kapılar kalıcı olarak kaldırılmış, geçişlerin ve sınırların olmadığı bir mimari anlayış yaratılmış. Vision Art Platform kurucusu Hayrunnisa Taşyar, “Platform; mekân-sanat arasında yeni bir tür öneriyor. Buna yeni bir sanat ve kültür alanı diyebiliriz. Mekânın ruhunu yansıtan bir sergi hazırlamayı arzu ettik. İzleyicinin zihninde, onlar eşiklerden geçip giderken unuttukları, hatta kaybettikleri anıların canlanmasını istedik” diyor.
#Hayrunnisa TaşyarDünyaca ünlü İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu hayatını kaybetti. Cavit Murtezaoğlu'nun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi. Azerbaycan Bakü konservatuarından mezun olan Cavit Murtezaoğlu, caz formatıyla buluşan ve makamsal yapıya dayanan müziğini "Caz-makam' olarak tanımlıyordu. Peki, Cavit Murtezaoğlu kimdir?
#Cavit Murtezaoğlu KimdirSoho House’un davetlisi olarak farklı ülkelerden gazetecilerle grubun en yeni ve farklı üyesi olan Los Angeles’taki Soho Warehouse’daydım. Warehouse’un ruhu, konuşlandığı Downtown dolayısıyla farklı: Çünkü bölge yeni yükseliyor ve etrafta L.A. enerjisinden ziyade asi bir New York enerjisi var.
#KELEBEK20-23 Eylül arası düzenlenecek Contemporary İstanbul ve 22 Eylül’de başlayacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin rüzgârını arkasına alan sanat galerileri yeni sezona en iddialı sergileriyle hazırlanıyor. Müze ve galerilerin sezon açılış sergilerini derledik...
#UNIQ GalleryBir şehir düşünün ki, asırlar boyu simgesi hep su olmuş. Dünyanın en güzel suyoluna sahip oluşuyla hep kıskanılmış, Boğaz’a âşık olmak için bir kez görmek yetmiş. Ama aynı şehir, yine asırlar boyunca hep su sıkıntısıyla anılmış. O sıkıntının çözüm yolları ise bugüne hayranlık uyandıran mimari ve mühendislik harikalarının ulaşmasını sağlamış. Su sorununa karşı hayat kurtaran sarnıçlar, şehrimize Bizans döneminden yadigâr. Osmanlı da bu sarnıçları bir süre kullanmış sonra asıl işlevi için değerlendirmese de günümüze dek korunması sağlanmış. İşte o değerlerden biri daha sekiz yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra hayatımızda. Şerefiye Sarnıcı… Yerebatan Sarnıcı’ndan daha eski olan Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un tarihi hazineleri arasında yerine aldı. Neredeyse 2 bin yıldır suyun izindeki İstanbul’u keşfetmek isterseniz en yenisi Şerefiye’den başlayıp, uğramanız gereken üç önemli adres var.
#Şerefiye Sarnıçı Açıldı