Türkiye'nin çeşitli illerinden Avrupa'ya gitmek için yola çıkan göçmenler, Edirne'ye gelmeye devam ediyor. İzmir'in Konak ilçesinde de 'Küçük Suriye' olarak bilinen Basmane semtinde, küçük gruplar halinde toplanan göçmenler, denizden Yunan adalarına karadan da Edirne'ye gitmek için bekliyor. Öte yandan, uzun süredir tezgah altında satılan ve standartlara uygun olmadığı için 'ölüm yeleği' olarak bilinen can yelekleri ve şambreller, geçişlerin serbest hale gelmesinin ardından dükkanların vitrinlerinde yerini almaya başladı.
#İzmirAYDIN’da, Yabancı Geri Gönderme Merkezi’nde kalan 2 yaşındaki Iraklı göçmen çocuğa şüpheli kızamık tanısı konuldu. Aydın İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, "Çocuğun tedavi gördüğü hastanelerde o anda bulunan vatandaşlarımızı ve temasta bulunan sağlık personelini aşı kontrolü için çağırıyoruz. Şu anda olumsuz sıkıntılı bir durum yok" dedi.
#Aydın- Düzce'de işitme engelli ikisi Iraklı 15 kadına, Milletvekili Keşir'in girişimleriyle başlatılan kursta işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğretiliyor- AK Parti Düzce Milletvekili Keşir:- "İyi ki siyasette bu alanlara dokunabilmişim. Kadınların gözlerindeki ışık beni çok mutlu etti"
Geçtiğimiz hafta sonu bir grup yabancı gazeteciyle bir araya gelen üst düzey bir yetkilinin Hürriyet Daily News'a verdiği bilgiye göre, Türkiye'de on ilde Suriyeli mültecilerin sayısı yerleşik nüfusun önemli bir bölümünü oluşturacak kadar arttı, hatta yer yer geçti. 110 bin mültecinin yaşadığı 108 bin nüfuslu Kilis, bunun en güzel örneği.
Norveç'in Utöya adasındaki katliamın ardından düzenlenen cenaze törenlerinin ilki, Kürt asıllı Bano Ebubekir Raşid için Oslo'daki bir kilisede gerçekleştirildi. İslami kurallara göre yapılan törende Müslüman ve Hıristiyan din görevlileri yan yana yer alırken, dünyaya birlik mesajı verildi.
Birleşmiş milletlere bağlı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı araştırmalara göre Irak savaşı süresince 4 milyondan fazla kişi yer değiştirdi. İngiliz araştırma kuruluşu Oxfam tarafından 30 Temmuz'da yayınlanan kırk sayfalık raporda, sağ kalmayı başaran Iraklıların karşı karşıya olduğu sefalet, insani kriz ortaya konuyor. Oxfam, 8 milyon Iraklının acil olarak yardıma ihtiyacı olduğunu ortaya koydu. Örgüt, insanlara yardım ve temel gereksinimlerini sağlama konusunda başarı sağlanmamasının Irak'ı daha fazla istikrarsızlığa iteceği uyarısında bulundu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Fırat Kalkan’ı Zeytin Dalı gibi harekatlar çok güçlü bir şekilde yapılmasaydı birtakım siyasi projeler, bölgenin haritasını değiştirmek isteyen birtakım karar çerçevesinde sınırlarımızı da yakınlarında birtakım teröristan devletçiklerinin kurdurulmaya çalışıldığını biliyoruz. Bunların arkasındaki olanakları da biliyoruz. Dolayısıyla bunlara şimdiye kadar müsaade etmedik. Bundan sonrasında da müsaade etmeyeceğiz" dedi.
#Ömer ÇelikAnkara'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Gazze’de yaşananlar, Batı’nın ve Avrupalıların bütün repütasyonlarını, bütün biriktirdikleri krediyi bir anda kaybetmelerine yol açtı. İnsanlık nezdinde, özellikle bizim jenerasyonlar nezdinde tüm kredilerini harcamış oldular. Bunu geri kazanmaları kolay olmayacak. Ukrayna-Rusya meselesindeki tavırlarının tersine, Gazze konusunda bambaşka bir yerde durmaları, iki yüzlülüğün tavan yaptığı yerdir" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Cumartesi günü Türkiye'ye geleceğini açıkladı.
#Hakan Fidanİsveç Göçmenlik Bürosu (Migrationsverket) Sözcüsü Jesper Tengroth, İsveç’te Kur'an-ı Kerim’e yönelik çirkin saldırılarıyla tanınan Iraklı Salwan Momika'nın oturma izninin uzatılmadığını belirtti. Karara itiraz etmesi beklenen Momika, "İsveç'te yaşayıp ölmek istiyorum. Göçmen Bürosu'nun kararı hayatımı riske atıyor. İtiraz edeceğim" dedi.
#İsveçAvrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin İçişleri Bakanları, Ortak Avrupa İltica Sistemi’nde adil, etkin ve insancıl bir reform için geçen hafta Lüksemburg’da bir araya geldi. Uzun süren tartışmalı görüşmelerin ardından uzlaşmaya da vardılar. Hedef; AB ülkelerine ‘kaçak göçü’ önlemek.
#Avrupa BirliğiEn yoğun iç göç alan kentlerden olan Antalya aynı zamanda Rusya, Ukrayna, Suriye, İran ve Türk cumhuriyetlerinden göçenlere de ev sahipliği yapıyor. Birbirinden çok farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu Akdeniz kenti artık aldığı göçü taşımakta zorlanıyor. Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e, şehrin değişen demografik yapısını ve kültür dokusunda beklenen değişimleri sorduk. Aygül, Antalya’nın kendisine ait bir kültür geliştirmediğini, bu nedenle bu göçü absorbe ettiğini ama önümüzdeki süreçte önlem alınmazsa sorun yaşanacağını söylüyor.
#Antalya