IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 11:47
MÜSİAD KONYA ŞUBESİ CUMA KONFERANSLARINDA BU HAFTA 18 ARALIK ULUSLARARASI GÖÇMENLER GÜNÜ MÜNASEBETİYLE ULUSLARARASI GÖÇMENLER, GÖÇ İDARESİ VE GÖÇ KAVRAMI ELE ALINDI.
MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Konferanslarında bu hafta 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü münasebeti ile Uluslararası Göçmenler, Göç İdaresi ve Göç kavramı ele alındı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan İl Göç İdaresi Müdürü Ahmet Babaoğlu, katılımcılara günümüzde çeşitli sebeplerden dolayı ülkelerinden göç etmek zorunda kalan göçmenlerin yaşadığı sorunlar ve kurum olarak bu sorunları çözmeye yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Toplantıya, Konya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yusuf İpek, MÜSİAD Konya Şubesi üyeleri ve yaşanan savaş nedeni ile ülkelerini terk ederek şehrimizde yaşayan çok sayıda Suriyeli ve Iraklı göçmen katılım sağladı.
Çok sayıda Suriyeli davetlinin katıldığı ve katılımcıların yaşadıkları sorunlarla ilgili taleplerini dile getirme imkanı bulduğu toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Ali Özbuğday, “Günümüzde dünyanın her yerinde çeşitli sebeplerden dolayı milyonlarca insan ülkelerini terk ederek başka ülkelere göç etmek zorunda kalıyor. Bu insanlar gittikleri yerlerde barınma, sağlık, iş ve eğitim gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Son dönemde özellikle Ortadoğu’da yaşanan savaş ortamından dolayı Suriye’den ve Irak’tan milyonlarca insan ülkemiz başta olmak üzere Avrupa ülkelerine göç etti. Avrupa ülkeleri göçmenleri ülkelerine almama yönünde politikalar izlerken, ülkemiz inancı ve köklü geçmişi gereği bu kardeşlerimize kucak açtı ve açmaya da devam ediyor. Şehrimizde de Suriyeli ve Iraklı çok sayıda göçmen kardeşimiz yaşamaktadır. MÜSİAD Konya Şubesi olarak, Suriye’de yaşanan savaşın ardından meydana gelen göç sorununun bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu ve bu konuda bütün dünya devletlerine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtmek istiyoruz. Bu hafta düzenlediğimiz konferansımızda da göçmen kardeşlerimizin yaşadıkları sorunları, bu sorunları nasıl birlikte çözüme kavuşturabileceğimizi ve ticaretle uğraşan kardeşlerimizle ticari bağlarımızı nasıl geliştirebileceğimizi ele almak istedik” dedi.
Dünya üzerindeki göçlerin eğitim ve ticaret başta olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştiğini, fakat son dönemlerdeki göç dalgalarının temel sebebinin Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan savaş ve kaos ortamından kaynaklandığını özellikle vurgulayarak konuşmalarına başlayan İl Göç İdaresi Müdürü Ahmet Babaoğlu, “Milyonlarca göçmen bu sebeple yıllarca yaşadığı, hayatını sürdürdüğü vatanlarını terk etmek zorunda kalıyor. Bu insanlar gerek göç esnasında ve gerekse de yerleştikleri ülkelerde pek çok sorunla karşılaşıyor. Birkaç yıldır Ortadoğu’da özellikle de Suriye’de yaşanan savaş ortamını üzülerek takip ediyoruz. Yaşanan savaştan dolayı milyonlarca insan her şeyi arkasında bırakarak hayatta kalmak adına ülkesini terk etmek zorunda kalmıştır. Yaşanan bu göçlerin çok büyük bir bölümü başta ülkemiz olmak üzere Avrupa’ya gerçekleşmiştir. Avrupa ülkeleri bu göçmenleri ülkelerine kabul etmezken biz ülke olarak bu kardeşlerimize sınırlarımızı açtık. Ortadoğu’daki savaştan kaçarak ülkemize sığınan göçmenlerin sayısı üç milyona yaklaşırken, şehrimizde ikamet eden göçmenlerimizin sayısı ise elli binin üzerindedir. Ülkemizde yaşayan göçmenlerimize daha hızlı ve daha iyi hizmet etmek, göçmenlerimizin sorunlarını tespit ederek çözüme kavuşturmak ve tek elden koordineyi sağlamak adına devletimiz tarafından 2013 yılında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmuş ve her ilde çalışmalarını sürdürmektedir. Konya Göç İdaresi Müdürlüğü olarak bizler de, şehrimizde ikamet eden göçmen kardeşlerimizin şehrimize daha kolay adapte olmaları, barınma, sağlık, eğitim gibi temel konulara öncelik vermek kaydıyla çeşitli alanlarda sorun yaşamamaları için diğer kurumlarımızla irtibatlı olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kurum olarak, Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilen bir sistemle ülkemize ve şehrimize gelen göçmen kardeşlerimizi kayıt altına alarak onlara daha kolay ve daha hızlı bir şekilde ulaşmayı, sağlık ve eğitimle ilgili yaşanacak sorunların önüne geçmeyi amaçlıyor, Konyalı vatandaşlarımızın göçmen kardeşlerimize göstermiş olduğu misafirperverliğe de ayrıca teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konferans, soru-cevap bölümü ve MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Ali Özbuğday’ın günün anısına İl Göç İdaresi Müdürü Ahmet Babaoğlu’na hediye takdimi ile son buldu.