Güncelleme Tarihi:
Suriyeli basın organlarına göre, Suriye'de, bir milyon ile bir milyon 500 bin Iraklı mültecinin olduğu tahmin ediliyor. Bazı sivil toplum örgütleri, günlük olarak Suriye'ye giriş yapan Iraklı sayısının yaklaşık iki bin kişi olduğunu öne sürülüyor.
Büyük kentlerde göçmen sorunlarıGöç dağılımı
Irak'a komşu ülkeler ve Arap ülkeleri:
Suriye: 1 milyon 200 bin
Ürdün: 750 bin
Mısır: 100 bin
İran: 54 bin
Lübnan: 40 bin
Türkiye: 10 bin
Körfez ülkeleri: 200 bin.
Iraklılara, Suriye'de altı ay kalma izni veriliyor; bu süre bittiğinde, tekrar oturum alabilmek için, Suriye dışına çıkış yapıp tekrar Suriye'ye giriş yapmaları gerekiyor.
Iraklı göçmenlerin çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyormuş. Şam ve halep gibi büyük kentlerin varoşlarına yerleşen Iraklı göçmenlerin Suriyeli yetkililere büyük problemler çıkardıkları bildiriliyor .
Iraklı göçmenlerin büyük bir bölümü de Türkiye 'ye yöneliyor . Geçtiğimiz hafta Silopi ilçesinde, yurda kaçak yollarla giren Iraklı bir grup yakalandı. Gözaltına alınan Iraklı göçmenler, kolera salgına karşı sağlık taramasından geçirildikten sonra sınır dışı edildi.
Türkiye üzerinden Avrupa devletlerine geçecekleri belirlenen göçmenler ifadelerinde, Irak'ta huzur ortamı olmadığını, daha rahat bir yaşam kurmak için ülkeden kaçtıklarını söylüyorlar..
|
Avrupa ve diğer ülkeler:
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 26 milyon nüfuslu Irak'ta işgalden beri 1.6 milyon kişinin yurtdışına kaçtığını, 1.5 milyon kişinin ülke içinde mülteci olduğunu hesaplarken, zorunlu göçün Irak'a komşu ülkelerden Avrupa'ya da sıçradığı ortaya çıktı.
İstatistiklere göre Avrupa'ya gelmeyi başarabilen Iraklıların en fazla göçmen yasaları gevşek olan ve sosyal refah devleti niteliğindeki İsveç'i tercih ettiğini gösteriyor.
Buna göre 2006 yılının ilk altı ayında Avrupa'ya göç eden Iraklıların sayısı yüzde 50 oranında artarak 7 bin 300'e ulaşırken, bunların üçte birinin hedefi İsveç olmuş.
Zaten 90 binlik bir Iraklı göçmen toplumunun bulunduğu 9 milyon nüfuslu İsveç'in göçmen bürosu ayda 1000 Iraklı göçmenin gelmeye başlaması üzerine alarma geçti.. Ayrıca bu yıl 3 bin Iraklı, İsveç'teki akrabalarıyla birleşebilmek için ikamet izni verilmesi talebinde bulundu.