Güncelleme Tarihi:
Macaristan-Sırbistan sınırı adeta savaş alanına dönerken, çok sayıda mülteci yaralandı. Bu hafta içinde aldığı kararla sınırdaki tel örgüleri geçmeye çalışanlara 3 yıl hapis cezası getiren Macar hükümeti, çoğu Suriyeli olan sığınmacıların dikenli çitleri geçmeye çalışması üzerine polisin müdahale ettiğini açıkladı. Macar hükümet sözcüsü, mültecileri ‘çocuklarını canlı kalkan’ yapmakla suçladı. Olaylarda mültecilerin yanısıra 20 de polisin yaralandığı açıklandı. Göçmenlere yönelik Macar güvenlik güçlerinin aşırı şiddete başvurması uluslararası toplumun da tepkisini çekti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Macar polisinin sığınmacılara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalesinden ‘şoke olduğunu’ ve bunu ‘kabul edilemez’ bulduğunu söyledi. Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Macaristan’ı ‘gaddar’ ve ‘Avrupalı olmamakla’ suçladı. Macar polisinin saldırısına uğrayan Iraklı göçmen Emir Hasan, “Savaştan ve şiddetten kaçtık ama Avrupa’da böylesine acımasız ve insanlık dışı muamele görmeyi beklemiyorduk” dedi.
HIRVATİSTAN’A GİDİYORLAR
Macar-Sırp sınırındaki şiddet üzerine göçmenlerden bazıları Hırvatistan’a doğru yola çıktı. Önceki akşamdan bu yana Hırvatistan’a ulaşan göçmenlerin sayısı 6 bini geçti. Hırvat Sağlık Bakanı Sinisa Varga, gelecek hafta içinde kendilerine gelen mültecilerin sayısının 20 bini bulacağını tahmin ettiklerini söyledi. Macar sınırındaki tedbirleri sert biçimde eleştiren ve mültecilerin girmesine izin vereceklerini söyleyen Hırvatistan Başbakanı Milanoviç ise göçmen akını üzerine Hırvatistan’ın 4.2 milyonluk küçük bir ülke olduğunu ve göçmenleri kabul kapasitelerinin sınırlı olduğunu belirtti.
‘DUVARLAR TERÖRDEN KAÇANI DURDURAMAZ’
AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos, Macar Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ve Macar İçişleri Bakanı Sandor Pinter ile Budapeşte’de bir araya geldi. Avramopoulos, basın toplantısında, Macaristan’ın sığınmacı politikasını desteklemediğini belirterek, “Yapılan duvarlar sadece geçici çözüm olabilir. Çünkü bu tür çözümle sadece sığınmacılar başka taraflara yönlendirilmiş oluyor. Şiddet ve terörden kaçıyorsanız tırmanamayacağınız duvar, geçemeyeceğiniz deniz yoktur” dedi. Avramopoulos, ‘zor duruma düşmüş birisine uluslararası yardım sunmanın aynı zamanda Hıristiyanlık görevi olduğunu’ da kaydetti. Macar Dışişleri Bakanı ise uluslararası toplumdan gelen eleştirilere “Uluslararası siyasi hayatın ve medyanın bazı üyelerinin dünkü (önceki günkü) olayları yorumlama şekli tuhaf ve şok edici” diye cevap verdi.