Irak'ta süre doluyor

Güncelleme Tarihi:

Irakta süre doluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 13:40

... Irak'ta bulunan tüm savaş birlikleri, 31 Ağustos 2010 tarihi itibari ile yani tam 14 ay sonra, bu ülkeyi terk edecek. Bunun yanında, ABD birliklerinin de ülkeyi tamamen terketmesi 2011 yılı sonu itibari ile gerçekleşecek.

Haberin Devamı

... Aşırı derecede gerilmiş bir Amerikan ordusu.

... Iraq kritik önem taşıyan kaynaklarını çeşitlendirdi.

... Çoğu Iraklı, artık pek hevesli bir şekilde Amerikalıların gitmesini istiyor.

... Fakat yapılması gereken çok şey var ve ne yazık ki zaman da kısıtlı.

... Daha önce ABD'nin geri çekilme takviminin açık şekilde ortaya koymasının, Iraklı liderlerin aralarında politik uzlaşmaya ikna edeceğini umuyorduk... Bu olmadı.

... Iraklı politikacılar bunun tam tersini yaparak, bir iç savaş çıkma olasılığına karşı kendi çıkarlarını öne çıkarmanın yollarını arıyorlar.

... ABD, Irak'taki bütün problemleri, bu ülkeden ayrılmadan önce çözemeyebilir.  Irak'ın, Washington'dan hak ettiği ilgiyi ve dikkati göremeyebilir olması bizi endişelendiriyor.

... ABD, ülkenin iç işlerine müdahale etmek istemeyebilir. Fakat, hala ABD'nin yoğun olarak ilgi göstermesi gereken bir çok sorun bulunuyor.

Haberin Devamı


Irak ne kadar hazır?

... Birçok uzman ABD'nin askeri eğitim programını başarılı buluyor. Fakat, yine de bu uzmanlar, hala yolsuzluğun kol gezdiği, disiplin problemleri yaşayan, ekipman eksiği bulunan ve güvenlik açıkları bulunan Irak ordusunun, hazır olup olmadığı konusunda farklı fikirlere sahip. Irak ordusunun tamamı istihbarat, lojistik ve hava desteği açısından ABD ordusunun desteğine ihtiyaç duyuyor... ABD, şunu biliyor ki eğer Irak'a ateşli silah satmaz ise bu ülke bu gücü başka yerlerden temin edebilir. O yüzden, ABD'nin, Irak’a satacağı silah gücünün miktarının ne olacağı konusunda bir karara varması gerekiyor.
Sunni öfkesi

...Sunni azınlık Şiilerin çoğunlukta bulunduğu hükümete karşı kırgınlar. Sunnilerin çoğunlukta bulunduğu bölgelerde hizmetler aksıyor.  Irak hükümetinin yardakçıları ve daha da kötüsü Kuruluş Konseyleri'nin davranışları... Bazı konsey başkanları ve üst düzey Sunni politikacılar tutuklanıyor.

Kürt amacı...

Kürt nüfusun çoğunluğunun, kendilerini yerinden edeceği korkusunu taşıyan sunni Araplar, kendi çıkarlarını korumak için aralarında El Kaide'nin de bulunduğu ödünsüz siyaset güden, radikal politikacılara yaklaştılar... Washington, hem Bağdat hükümetine hem de Kürtlere baskı yaparak, sorumlu müzakerecilerin atanması konusunda etkisini hissettirmelidir. Eğer, Kerkük konusunda bir anlaşmaya varılamaz ise, üç hükümetin de, büyük olasılıkla ABD liderliğinde belli bir süre için sürdürülecek dışardan yönetimi düşünmeleri gerekmektedir.

Mülteciler...

Haberin Devamı

Çoğunluğu önceki sunni elitlerden oluşan, yaklaşık 4 milyon Iraklı göçmen bulunuyor. Mültecilerin, şu anda başkaları tarafından kullanılan evlerine mi yoksa yeni verilecek olan evlere mi döneceği konusu, uluslararası yardım ve tavsiyeyi gerekli kılıyor.

Yönetim...

Irak'ın, herkese temel hizmetleri götürebilecek,  iş yapabilecek ve kapsayıcı bir hükümete ihtiyacı var. Bunun yanında, Başbakan Maliki'nin gereğinden fazla gücü kendinde toplaması ile ilgili endişeler de büyüyor.  ABD'nin bu noktada, liderliği ele geçirme konusunda hiç kimseye destek vermeyeceğini açıkça göstermesi gerekiyor.

Komşular...

Güçlü ve kargaşadan uzak bir Irak, komşu ülkelerin tartışma götürmez şekilde çıkarınadır... Tahran ise Irak'ın Şii çoğunluğa sahip hükümetini kontrol etme isteğini devam ettirecektir.

Haberin Devamı

ABD, Irak'ın bozulan yapısını tamir edemez. Bunu ancak Iraklılar kendileri gerçekleştirebilirler. Ama, en azından ABD'nin, Irak'ın bu felaketten çıkabilmesi için elinden geleni yapması, sorumluluğunun ve stratejik çıkarlarının gereğidir. ABD, bunu aynı zamanda egemen ve demokratik bir devlet olmasından dolayı da yapmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!