BSMV nedir sorusu merak ediliyor. BSMV oranı, bankalar tarafından tahsil edilen bir miktarı ifade etmektedir. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin kısaltması olan BSMV, bankalar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılmak üzere faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden elde edilmektedir. İşte, BSMV oranı hakkında detaylı bilgiler
#BsmvBSMV olarak bilinen Banka Sigorta Muamele Vergisi, belirli bankacılık işlemlerinde karşılaşılabilecek bir vergilendirme tutarıdır. Bankalardan tahsil edilen BSMV vergi oranı, dolayısıyla banka müşterilerine de yansımaktadır. Peki, BSMV vergisi tam olarak nedir?
#BsmvBSMV oranı, bankalar tarafından tahsil edilen bir miktarı ifade etmektedir. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin kısaltması olan BSMV, bankalar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılmak üzere faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden elde edilmektedir. İşte, BSMV oranı hakkında detaylı bilgiler
#Bsmv OranıBSMV, bankacılık işlemlerinde karşılaşılan terimler arasında yer almaktadır. Yapılan işlemlerden tahsil edilen BSMV oranı, genellikle işlem tutarı üzerinden binde 2 olarak tahsil edilmektedir. Peki, BSMV nedir ve vergi oranı nedir? İşte, BSMV oranı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#BsmvBSMV olarak bilinen Banka Sigorta Muamele Vergisi, belirli bankacılık işlemlerinde karşılaşılabilecek bir vergilendirme tutarıdır. Bankalardan tahsil edilen BSMV vergi oranı, dolayısıyla banka müşterilerine de yansımaktadır. Peki, binde 2 oranı ile ödenen BSMV vergisi tam olarak nedir?
#BSMVHazine, Türkiye’nin ilk ipotek finansmanı şirketi Birleşik İpotek Finansmanı AŞ’ye, 500 bin TL kuruluş sermayesi aktararak yüzde 5 ortak oluyor. Bankalara özellikle uzun vadeli konut kredilerini menkulleştirerek kaynak yaratma imkânı tanıyacak şirkete, Borsa İstanbul ile sektördeki birlikler yüzde 5’er ortak olacak. Ortaklar arasında kamu ve özel bankalar da var.
#Hazine2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, finansal sektörün, reel sektörün finansmanındaki etkinliği artırılacak ve reel sektörün sermaye piyasası ve BDDK gözetimindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullanması özendirilecek.
#FonOn Birinci Kalkınma Planı'na göre, blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası hayata geçirilecek. İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü kurulacak, finansal piyasalara ilişkin düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar "Türkiye Finansal Hizmetler Kurulu" çatısı altında toplanacak.
#TürkiyeSermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yapılan değişiklik ile birlikte Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilecek olan para ve sermaye piyasası araçlarının da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen araçlar gibi yoğunlaşma ve ihraççı sınırlamalarından muaf tutulduğunu bildirdi.
#SPKHALKBANK Genel Müdürü Osman Arslan, Sermaye Piyasası Kurulu’nun, Varlığa veya İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler (VİDMK) Tebliği ve Teminatlı Menkul Kıymetler (TMK) Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair düzenlemesiyle, finansal kurumların likiditesi düşük varlıklarını menkul kıymetleştirerek sermaye piyasalarından fon sağlayabilme kabiliyetlerinin arttığını söyledi.
#GazetehaberleriBSMV ya da tam anlamıyla Banka Sigorta Muamele Vergisi, birçok vatandaşın ekstresine yansımasıyla birlikte araştırılan terimler arasında yer almaktadır. Bankaların gerçekleştirmiş oldukları bazı işlemler dolayısıyla ödemekte olduğu bir vergi türü olan BSMV, bazı istisnalar dışında müşterilere de yansıtılmaktadır. Peki, BSMV nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte mevzuatta Banka ve Sigorta Muamelesi olarak bilinen vergi türü hakkında bazı bilgiler
#BsmvTüketicinin korunmasına ilişkin tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun, tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ayıplı malların iadesi, abonelik sözleşmeleri, reklamlar gibi birçok alanda, tüketici haklarını ve kanuna uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımları düzenliyor. Kanunla, bankalara, üyelik aidatı olmayan kredi kartı imkanı da sunma zorunluluğu getiriliyor.
İpotekli ticari krediler ve ikame varlıklara sınırlama getirilirken, teminat varlıklar arasında yer alan ipotekli ticari kredilerin ve ikame varlıkların net bugünkü değeri, ayrı ayrı teminat varlıkların toplam net bugünkü değerininin yüzde 15'ini aşamayacak.
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Mortgage Yasası kapsamında yapılması gereken ikincil düzenlemeler için 10 kurumun yetkilendirildiğini ancak çalışmaların tamamlanması için belirlenen hedefe ulaşılamadığını söyledi. Şener, "Burada hedefi tutturamayanların, sistemle ilgili kredi notlarını birlikte kıracağız" dedi.
İpotekli konut sistemi mortgage kapsamında yapılacak işlemlerde banka ve sigorta muamele vergisi istisnası geliyor. Sigorta şirketlerince, konut finansmanı kapsamında yapılacak sigorta sözleşme ve poliçeleri nedeniyle alınan paralar 6 Mart 2007 tarihinden itibaren banka ve sigorta muamele vergisinden istisna olacak. Ancak, mortgage kapsamında kredi ile sahip olduğu konutu ticari amaçla kullananlar ise istisnadan yararlanamayacak.
Kamuoyunda mortgage olarak bilinen Konut Finansmanı Sistemi’ne ilişkin tasarı, TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Tasarıda yer alan ancak hükümetin de karşı çıktığı, "Konutu olmayan ücretlilere kredi faizlerini vergiden düşme olanağı tanıyan" düzenleme çıkarıldı.