Mayo Clinic’te geliştirilen ve vücuttaki önemli bir proteini destekleyen senolitik ilaçların yaşlanmayı yavaşlattığı görüldü. İnsanlar üzerinde yapılan deneylerde Alzheimer, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi çeşitli hastalıklara olumlu etki eden bu ilaçların yakın gelecekte hap halinde kullanımı amaçlanıyor.
#Umut Fırat EroğluDünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız verdiği bir ödülle 70 yıllık bir yanlışın telafisi için önemli bir adım attı. Bugün milyarlarca insanın hayatını borçlu olduğu bir isimsiz kahramana, nihayet hak ettiği paye verildi. Siz de şu an yaşıyorsanız ve sağlığınız yerindeyse, ömrünüzün bir noktasında bu kahraman kadının mirasından faydalanmışsınız demektir. Peki kendisiyle tanışmak istemez misiniz?
#Henrietta Lacksİnsan vücudunun içerisinde çok sayıda hücre yer almaktadır. Hayatın temelinde de bu hücreler yer almaktadır. Hücrelerin ana kısımları ve özellikleri fazlasıyla merak edilmektedir. Sizin için insan hücresinin ne olduğunu, özelliklerini, bu hücrelerin organellerini ve yapısını derledik.
#İnsan HücresiSabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 52 milyon TL yatırımla kurdukları Nano Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin akademi ve endüstriyi buluşturacağını belirterek, “Cari açığa karşı yüksek teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek ürünler geliştirilecek” dedi.
ODTÜ’nün genetik mühendisler takımı, kimyasal sinyallere insan hücresi gibi tepkiler verebilen “canlı makineler” yapmaya olanak tanıyan “Mining for BioBricks” isimli yazılımlarıyla, ABD’de MIT’nin düzenlediği uluslararası proje yarışmasında, dünya ikincisi oldu.
‘Bana Typhoeus ve Echidna hayat verdi. Vücudumun ön tarafı aslan, orta kısmı keçi ve bir yılan kuyruğundan oluşmakta. Ağzımdan alev üflerim. Lycia’yı sığırları öldürdüğü için acımasızca katlettiğim, Bellerophon tarafından öldürülene dek, hayatımı oraya buraya ateşe vererek geçirdiğim rivayet edilir... Evet ben Chimera, Antik Yunan mitolojisi kahramanlarından biri... Şimdi ise insanlar beni modern tıp alanında ölümsüzleştiriyorlar. Kök hücre teknolojisinin kobayı yapıyorlar. Beyninin yarısı insan hücrelerinden oluşan maymunlar, insan kalbi taşıyan fareler...’
Bilim adamları, “akıllı ilaçlar' diye niteledikleri biyoteknolojik ilaçlarla, kanserle savaşta önemli başarılar kazanmayı hedefliyor. İlaç yakın zamanda piyasaya sunulacak. Roche İlaç Grubu'nun, İsviçre ve Almanya'da gerçekleştirdiği ve 8 ülkeden 57 gazetecinin katıldığı İsviçre'nin Basel kentinde yapılan basın toplantısında kanserle savaşta biyoteknolojinin ulaştığı aşamaya ilişkin bilgi verildi.