Melez embriyon çağı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Melez embriyon çağı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 00:00

İngiliz Avam Kamarası’ndan, kök hücre araştırmaları için insan-hayvan karışımı melez embriyon üretilmesine izin çıktı. Bu sayede Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilecek.

Melez embriyona araştırmalarına yeşil ışık yanmasında ikisinin de hasta çocukları bulunan İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile muhalefet lideri David Cameron’un bizzat yaptığı çağrılar etkili oldu.

BİRİ İngiltere Başbakanı Gordon Brown, diğeri ise Muhafazakar Parti’nin lideri David Cameron. İkisi de baba, ikisinin de kalıcı hastalıkları olan çocukları var. Bu nedenle önceki gün Avam Kamarası’nda yapılan melez embriyolanla ilgili oylama ikisi için de büyük önem taşıyordu. Siyasi çekişmeleri bir kenara bırakıp, kök hücre çalışmalarıyla ilgili düzenlemeden yana ağırlıklarını koydular. Kilisenin tepkisini de bildiklerinden partili arkadaşlarını da oylamada serbest bıraktılar. Milletvekilleri vicdanlarıyla başbaşa kaldı. Sonuçta iki babanın istediği oldu. Avam Kamarası, melez embriyon çalışmaları için yeşil ışık yaktı.

Parlamentodan çıkan onay kararı tabii en çok bu iki babayı sevindirdi. Çünkü Gordon Brown’un 3 yaşındaki oğlu Fraser’a daha 4 aylıkken kistik fibroz teşhisi konmuştu. Hastalık göğüsteki hırıltılar ve bitmeyen öksürükle kendini ele vermişti. Test sonucunda minik bebeğin kalıtsal olan kistik fibroz hastası olduğunu ortaya koymuştu. Başbakan Gordon Brown, bu nedenle melez embriyolarla ilgili yasal düzenlemeye büyük önem veriyordu. Pazar günü Observer Gazetesi’nde yayınlanan makalesinde yasa değişikliği için destek istedi. Siyasi kimliğini bir tarafa bırakıp, bir baba olarak seslendi. "Eğer kök hücresiyle ilgili araştırmaları sürdürmek, milyonlarca insan için yeni tedavi yöntemleri geliştirmek istiyorsak, melez embriyonların şart olduğuna inanıyorum" dedi.

Frankenstein Yasası

Benzer bir çağrı da anamuhalefetteki Muhafazakar Parti’nin lideri David Cameron’dan geldi. O da embriyon düzenlemesi için vekillere çağrı yaptı. Bir televizyon kanalında konuşan Cameron, "Epilepsi ve serebral palsi hastası bir oğlum var, nasıl acı çektiğini görüyorum, bu acıyı ve diğer çocukların acısını durdurabilmek için yapacak birşeyler varsa, niye denemeyelim" diye sordu. Hasta oğlu Ivan, henüz altı yaşındaydı.

Din adamları özellikle de Katolik Kilisesi, ’Frankenstein melezleri’ diye tanımlanan bu bilimsel araştırma karşısında tavır aldı. İskoçya Katolik lideri Kardinal Keith OBrien, melez embriyon araştırmalarını ’iğrenç’ olarak tanımladı. Kilisenin muhalefeti yüzünden iki parti de vekilleri vicdanlarıyla baş başa bıraktı. Önceki gün Avam Kamarası’ndaki oylamada 163’e karşılık 342 oyla milletvekilleri, melez embriyodan kök hücre çalışmalarına onay verdi. 3 Katolik bakan ise aleyhte oy kullandı.

Yasal düzenlemeye göre insan hücre çekirdeği, genetik özellikleri silinmiş inek ya da tavşan yumurtasıyla döllendirilebilecek.

Sonuçta ortaya çıkan embriyon, laboratuvar ortamında 14 güne kadar büyütülebilecek. Yüzde 99 insan embriyonu olacak bu embriyolardan kök hücre elde edilebilecek.

Diğer organlara dönüşme yeteneği bulunan kök hücreler, tüm hücrelerin anası olarak kabul ediliyor. Bunlarla Alzheimer, Parkinson ve nöron hastalıklarla ilgili yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesi umuluyor.

Ancak melez embriyonlar, kesinlikle insan ya da hayvan rahmine yerleştirilmeyecek. Dini çevreler, insan hücresi ve yumurtasıyla elde edilen embriyolardan kök hücre elde edilmesine etik nedenlerle karşı çıkıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!