Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ‘İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü’ için başvuru süreci başladı. Ödül için katılımcılar, 1 Mart’a kadar başvuru yapabilecek. Seçilen araştırma sahibi 25 bin TL para ödülünün de sahibi olacak.
#Koç Üniversitesiİnsan Gelişimi Araştırma Ödülü ilk sahiplerini buldu. İnsan gelişimi esenliğini desteklemek amacıyla Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı tarafından oluşturulan ‘İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü’, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Şebnem Özdemir ve Sivas’ta bulunan Cumhuriyet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Miraç Burak Gönültaş’a verildi.
#İnsan Gelişimi Araştırma ÖdülüProf. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına kurulan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma UNESCO Kürsüsü’ İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü vermeye hazırlanıyor. Ödül, 40 yaşını geçmemiş, bu konuda çalışan doktoralı araştırmacılara ve tez aşamasındaki doktora öğrencilerine verilecek. 25 bin liralık ödül için son başvuru tarihi 1 Kasım.
#Araştırmaİstanbul’da bir vakıf üniversitesi bünyesinde geçen mayısta Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına kurulan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma UNESCO Kürsüsü’ İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü vermeye hazırlanıyor. Son katılım tarihinin 1 Kasım olarak belirlendiği ödül, 40 yaş altında doktora derecesine sahip ya da tez aşamasında doktora öğrencilerine açık.
#Bilim ÖdülüİGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, dünya havacılık sektöründe beş kıtayı temsil eden alt konseylerin çatısı olarak görev yapan ACI World Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. İGA İstanbul Havalimanı’nın İK politikaları ve sürdürülebilirlik çalışmalarındaki başarıları ise ACI Europe tarafından iki ödüle layık görüldü.
#Kadri SamsunluAraştırmacılar çocuğun bilişsel, sosyal ve kişilik gelişiminde ailenin önemini hep vurgularlar. Fakat aile vurgusunda özellikle anne babanın üzerinde durulur, kardeşler arasındaki ilişkinin hem akademik hem de sosyal ilişkileri nasıl şekillendirdiği göz ardı edilir.
#Kardeş İlişkileri Ve Akademik BaşarıOkul öncesi dönemde görsel sanatlar ile ilgili etkinliklerin bir çocuğa kazandırdığı değerler çocuğun daha sonraki öğrenim yaşamına büyük katkı sağlamakla kalmaz, geri kalan bütün yaşamı için de büyük önem taşır. Sanat bilişsel ve duygusal bir etkinlik olarak özünde oyun barındırır ve çocukların sonsuz hayal gücünü, neşesini, ön yargısızlığını, cesaretini, umudunu ve yaratıcılığını yetişkin insan yaşamına taşır.
#Doç. Dr. Devabil Kara KimdirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi ve teknoloji ekosistemi sayesinde ülkenin son 4 çeyrekte üretime ve yatırıma dayalı ciddi büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. Varank, "12 aylık ihracatımız, 215 milyar dolara ulaştı. Bunları yeterli görmüyoruz. İhracatta nicelikle beraber nitelik artışını da tam anlamıyla yakalamak mecburiyetindeyiz. Nitelik artışının dinamosu olarak sizleri görüyoruz" dedi.
#Bakan VarankDüşünen, duyarlı, yaratıcı bireylerin yetiştirilebilmesi için, çocukların, bebeklik döneminden başlayarak duyu algılarının uyarılması, düşüncelerinin geliştirilmesi; sevgi ve özgürlük gereksinmelerinin sezinletici uyaranlarla yanıtlanması gerekir. Sanatçılar tarafından, çocuk gerçekliğini önceleyerek yapılandırılmış öğretici-yazınsal yapıtlar, çocukluk ve gençlik döneminde duygu ve düşünce bilinçlenmesinin en etkili uyaranlarıdır.
#Edebiyat21’inci yüzyılla birlikte sanayi ve teknoloji oldukça gelişti, Endüstri 4.0 sonrası 5.0 dönemi sorgulanır hale geldi. Gelişmiş ülkeler tarafından 21’inci yüzyılda ihtiyaç duyulan insan profili yeniden tanımlandı. Problem üreten değil çözüm ortaya koyan, muhakeme gücü yüksek, teknolojiye hâkim, olabildiğince dil bilen ve takım çalışmasına uygun bireylerin yetiştirilmesi ön plana çıktı.
#EğitimSanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yüzbinlerce "genç mucidi" bir araya getiren Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) her yıl düzenlediği birbirinden heyecanlı yarışmalar ve etkinliklerin yanı sıra bu yıl ilklerle yerini alacak.
#TübitakAYNA Grubu sevenlerine Sultan şarkısıyla büyük bir sürpriz yaptı. Bu sürpriz sadece bizlere değil aynı zamanda grubun solisti değerli sanatçı Erhan Güleryüz için de büyük bir sürpriz oldu. Kendisine Sultan’ı, müzik dünyasına bakışını, hayatı ve İstanbul’u sordum. Bu keyifli röportaj için bir kez daha kendisine teşekkür ediyorum….
#AynaMUSTAFA Kemal Atatürk, 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu’nu (TDK) tüzel kişiliği olan bir dernek olarak kurmuş ve Dil Devrimi’ni başlatmıştır. TDK, Atatürk’ün öncülüğünde ilk Türk Dili Kurultayı’nı 26 Eylül 1932’de Dolmabahçe Sarayı’nda topladı, bilim ve sanat insanlarının yanı sıra yurdun her yerinden, her inanç ve kökenden yurttaşların da katıldığı kurultayda 26 Eylül, ‘Dil Bayramı’ olarak kabul edildi.
#Yazarlarİstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV), İstanbul Erkek Lisesi (İEL) mezunları tarafından 1982’de kuruldu. Vakfın amacı ,İEL’i desteklemek ve okullar açarak sarısiyah kültürün temelini oluşturan değerleri ve çok kültürlülüğe dayalı amacını yeni kuşaklara taşımak olarak belirlendi. Cağaloğlu’nda anasınıfı, ilkokul, ortaokul, Çekmeköy’de ise anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde eğitim veriliyor.
#Erhan ErkutSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Lider Araştırmacılar Programı'na bugün itibarıyla gurur duyarak açıklıyorum ki; 30'u aşkın ülkeden başvuru aldık. Dünyanın en iyi 100 üniversitesinden 200’den fazla araştırmacı Türkiye’de araştırmalarını sürdürecek. 2007'de Hükümetler Arası İklim Değişikliği panelinde yer alıp, ekipçe Nobel Barış Ödülü'nü almış bir profesör de programımıza başvurdu" açıklamasında bulundu.
#Lider Araştırmacılar ProgramıGeçmişten bugüne süregelen cinsiyet eşitsizliğine rağmen tarih boyunca kadınlar bilim alanında çok sayıda başarıya imza attı. Matematikteki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Ada Lovelace, "dünyanın ilk bilgisayar programcısı" olarak biliniyor. Radyoaktivite alanında yaptığı çalışmalarla çığır açan Madam Curie, "Nobel Ödülü alan ilk kadın" olarak tarihteki yerini aldı. HIV'in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden Fransız bilim kadını Barre-Sinoussi, çalışmalarıyla bilim tarihinde önemli izler bıraktı. Ancak Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde araştırmacıların "yüzde 30'undan azının" kadın olduğunu ortaya koyuyor. BM, 2015'te kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarındaki çalışmalara katılımını teşvik etmek amacıyla 11 Şubat tarihini "Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü" ilan etti.
#Bilim Dünyasında Kadınlar