Bilim dünyasında 15 yıldır devam eden bir tartışma, sonuçları hafta başında açıklanan bir oylamayla noktalandı. Bilim insanları 2009'dan bu yana gezegenimizdeki insan etkisinin yeni bir çağ başlatacak kadar güçlü olup olmadığını değerlendiriyordu. Bunun için pek çok araştırma yapıldı, deliller toplandı, oylamalar yapıldı. Ve nihayet karar verildi. İşte ayrıntılar...
#Antroposen ÇağıKuru Otlar Üstüne filminde Samet öğretmenin sınıfında bir öğrenciyi canlandıran Ece Bağcı, Samet öğretmene atılan iftira sonrası öne çıkan karakter oluyor. İlk kez bir sinema filminde kameraların karşısına geçen Ece Bağcı, Kuru Otlar Üstüne filmi ile beyazperdeye merhaba dedi. Peki, Ece Bağcı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Ece BağcıSabancı Müzesi’nin bahçesinde bu sene 6’ncısı gerçekleşen tiyatro festivali Müzede Sahne bu kez yakıcı gündemimiz ‘küresel iklim değişikliği’ meselesini odağına taşıyor. Festivale özel olarak üretilen iklim krizi temalı oyunlardan ‘Libido’ ve ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ hafta sonu izlenebilir.
#Bahar ÇuhadarÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliğinin beklenen etkilerinin, tüyler ürpertici nitelikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Birpınar, "Küresel sıcaklık artışının 2-3 derecede olması halinde kara ve deniz canlı türlerinin en az yüzde 54'ünün bu yüzyılda yok olması kuvvetle muhtemel" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Emin BirpınarDünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, "Sporla benim hayatım nasıl değiştiyse, bu spora yeni başlayan, başlamak isteyen kız çocuklarının da hayatının olumlu anlamda değişeceğine inanıyorum, bunun için elimden geleni yapmaya devam edeceğim." dedi.
#Şahika ErcümenKültürel antropolog Selcen Küçüküstel’in altı yıllık saha deneyimini aktardığı ‘Rengeyiği Türkleri: Dukhalar’ adlı kitabı, Kolektif Kitap etiketiyle yayımlandı. Moğolistan’ın kuzeyindeki Hövsgöl bölgesinde yaşayan göçer bir Türk halkı olan ve rengeyiklerini evcilleştiren Dukhaların modern hayatın dayattıklarına meydan okuyan yaşantısını Küçüküstel’den dinledik.
#Rengeyiği TürkleriBienal, ‘Yedinci Kıta’ başlığıyla üç mekânda kapılarını açacak. Hem kurgu hem gerçek olan yedinci kıta, ‘insan çağı’ anlamına gelen ‘antroposen’in en gözle görünür sonuçlarından birisi. Pasifik Okyanusu’nun ortasında, 1.6 milyon kilometrekare genişliğinde, pet şişelerden, kırık oyuncaklardan, balıkçı ağlarından, poşetlerden ve başka milyonlarca atıktan oluşan dev bir çöplük... Yaşamak istemediğimiz, reddedip attığımız şeylerden oluşmuş bir ülke... İstanbul Bienali de, bu kıta düşüncesini ciddiye almak niyetinde. Bienalin küratörü Nicolas Bourriaud anlattı...
#BienalAçık Radyo’nun bir özelliği, birçok konuyu önceden fark etmesi ve bize fark ettirmesidir. Şimdi bir program daha kitaplaştı. Yaşadığımız, nefes aldığımız dünyayı düşünmek zorundayız. İşte ‘Açık Yeşil’ adlı kitap bize bunu sağlıyor.
#Açık Yeşil-Teorisi Ve Pratiği İle Bir Ekoloji RehberiYeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01'ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83'ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.
#Son DakikaYeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01'ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83'ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.
#İnsanKüresel ısınma dünyayı önemli tehlikelerle karşı karşıya bırakırken "Her şerde bir hayır vardır" sözünü hatırlatan gelişmeler de yaşanıyor. Eriyen buzulların altından çıkan gizemli nesneler, arkeologlar ve tarihçileri çok heyecanlandırıyor.
#NorveçSene 1950’ler… Eskişehir’in Sivrihisar kasabasında bir demirci atölyesinde 4-5 yaşlarında bir çocuk babasının adeta sanatçı inceliğiyle at arabaları yapmasını, dirençli çeliklerin örslerde dövülerek zarif şekillere girmesini hayranlıkla izliyor. Ellerle yapılan bu mucizeye tanıklık etmenin büyüsü civardaki antik Roma ve Frig kalıntılarının estetik görünümüyle de birleşince sanatçı olması kaçınılmaz oluyor! Türkiye’nin 2. kuşak heykeltıraşlarından Metin Yurdanur ile eski albümleri karıştırdık.
#Metin YurdanurTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2001’de yüzde 2.38 olan doğurganlık hızı, 2023’te en düşük seviyesine, 1.51’e geriledi. 2004-2023 yılları arası boşananların sayısında yüzde 89’luk artış, evlilik oranlarında ise yüzde 10’a yakın bir azalma var. Zaten bu nedenlerle de 2025, “Aile Yılı” ilan edildi. 14 Şubat Sevgililer Günü vesilesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da mizahi bir yaklaşımla, “Seviyorsan git evlen bence” paylaşımı yaptı. Ocak ayı itibarıyla doğum yapanlar ile evlenenlere maddi destek paketleri de yürürlükte. Peki ya sosyal çalışmalar? Kadına yönelik aile içi şiddetin arttığı bir dönemde ailenin güçlendirilmesi ve doğum hızının artırılması sadece maddi yardımla mümkün mü? Konuyu, yaptıkları saha araştırmalarını bakanlığa da sunan, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile konuştuk.
#Aile Yılıİnsan kaynakları stratejilerinin temelinde yetenek kazanımı olduğunu belirten Güliz Dalaman Yakmacı, “BAT Türkiye, BAT Global ve bölgemiz tarafından yetenek merkezi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda bugüne kadar 70’e yakın Türk yeteneği farklı kıtalarda ve kritik pozisyonlarda global rollere kazandırdık. Yeni mezunlara ve 2 yıla kadar deneyime sahip gençlere hızlandırılmış bir yönetici yetiştirme programı sunuyor, üniversite öğrencilerine de saha ve ofis deneyimi kazandırıyoruz” dedi.
#BAT TürkiyeHayatını dönüştüren, kendinden çoğalıp etrafına ilham olan, arkeoloji, sanat, sanat tarihi, moda gibi bir çok konuyu derinlemesine inceleyip 10 kitap çıkaran; kalitesiyle, duruşuyla, zekası ve samimiyeti ile İzmir’in örnek yazarlarından olan Raşel Rakella Asal ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bir araya geldik. Ben okudum size de tavsiye ederim: Kitapları o kadar dolu ki bitirdiğinizde bir çok kitabı bitirmiş gibi oluyorsunuz. Modadan sanata tadı damağınızda kalacak bir röportaj, keyifli okumalar…
#Sponsorlu İçerikHayatını dönüştüren, kendinden çoğalıp etrafına ilham olan, arkeoloji, sanat, sanat tarihi, moda gibi bir çok konuyu derinlemesine inceleyip 10 kitap çıkaran; kalitesiyle, duruşuyla, zekası ve samimiyeti ile İzmir’in örnek yazarlarından olan Raşel Rakella Asal ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bir araya geldik. Ben okudum size de tavsiye ederim: Kitapları o kadar dolu ki bitirdiğinizde bir çok kitabı bitirmiş gibi oluyorsunuz. Modadan sanata tadı damağınızda kalacak bir röportaj, keyifli okumalar…
#1