Bilim dünyasında 15 yıldır devam eden bir tartışma, sonuçları hafta başında açıklanan bir oylamayla noktalandı. Bilim insanları 2009'dan bu yana gezegenimizdeki insan etkisinin yeni bir çağ başlatacak kadar güçlü olup olmadığını değerlendiriyordu. Bunun için pek çok araştırma yapıldı, deliller toplandı, oylamalar yapıldı. Ve nihayet karar verildi. İşte ayrıntılar...
#Antroposen ÇağıKuru Otlar Üstüne filminde Samet öğretmenin sınıfında bir öğrenciyi canlandıran Ece Bağcı, Samet öğretmene atılan iftira sonrası öne çıkan karakter oluyor. İlk kez bir sinema filminde kameraların karşısına geçen Ece Bağcı, Kuru Otlar Üstüne filmi ile beyazperdeye merhaba dedi. Peki, Ece Bağcı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Ece BağcıSabancı Müzesi’nin bahçesinde bu sene 6’ncısı gerçekleşen tiyatro festivali Müzede Sahne bu kez yakıcı gündemimiz ‘küresel iklim değişikliği’ meselesini odağına taşıyor. Festivale özel olarak üretilen iklim krizi temalı oyunlardan ‘Libido’ ve ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ hafta sonu izlenebilir.
#Bahar ÇuhadarÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliğinin beklenen etkilerinin, tüyler ürpertici nitelikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Birpınar, "Küresel sıcaklık artışının 2-3 derecede olması halinde kara ve deniz canlı türlerinin en az yüzde 54'ünün bu yüzyılda yok olması kuvvetle muhtemel" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Emin BirpınarDünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, "Sporla benim hayatım nasıl değiştiyse, bu spora yeni başlayan, başlamak isteyen kız çocuklarının da hayatının olumlu anlamda değişeceğine inanıyorum, bunun için elimden geleni yapmaya devam edeceğim." dedi.
#Şahika ErcümenKültürel antropolog Selcen Küçüküstel’in altı yıllık saha deneyimini aktardığı ‘Rengeyiği Türkleri: Dukhalar’ adlı kitabı, Kolektif Kitap etiketiyle yayımlandı. Moğolistan’ın kuzeyindeki Hövsgöl bölgesinde yaşayan göçer bir Türk halkı olan ve rengeyiklerini evcilleştiren Dukhaların modern hayatın dayattıklarına meydan okuyan yaşantısını Küçüküstel’den dinledik.
#Rengeyiği TürkleriBienal, ‘Yedinci Kıta’ başlığıyla üç mekânda kapılarını açacak. Hem kurgu hem gerçek olan yedinci kıta, ‘insan çağı’ anlamına gelen ‘antroposen’in en gözle görünür sonuçlarından birisi. Pasifik Okyanusu’nun ortasında, 1.6 milyon kilometrekare genişliğinde, pet şişelerden, kırık oyuncaklardan, balıkçı ağlarından, poşetlerden ve başka milyonlarca atıktan oluşan dev bir çöplük... Yaşamak istemediğimiz, reddedip attığımız şeylerden oluşmuş bir ülke... İstanbul Bienali de, bu kıta düşüncesini ciddiye almak niyetinde. Bienalin küratörü Nicolas Bourriaud anlattı...
#BienalAçık Radyo’nun bir özelliği, birçok konuyu önceden fark etmesi ve bize fark ettirmesidir. Şimdi bir program daha kitaplaştı. Yaşadığımız, nefes aldığımız dünyayı düşünmek zorundayız. İşte ‘Açık Yeşil’ adlı kitap bize bunu sağlıyor.
#Açık Yeşil-Teorisi Ve Pratiği İle Bir Ekoloji RehberiYeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01'ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83'ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.
#Son DakikaYeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01'ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83'ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.
#İnsanTeknoloji alanında kariyer yapmak isteyen gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu alanda teknik becerilerini geliştiren gençlerin büyük teknoloji şirketlerinde çalışma hayatına başlamak için teknik becerilerin ötesine geçmesi şart. Teknoloji şirketlerinin İK direktörleri, işe alımlarda kendini sürekli geliştiren, meraklı, ekip çalışması ve şirket hedeflerine uygun hareket edebilecek kişilere öncelik verdiklerini söylüyor. Büyük sorunları basit ve yaratıcı fikirlerle aşanların şansı ise bir hayli yüksek.
#Teknoloji“Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümleri Yönetmek” temasıyla bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen ve TRT’nin dünya gündemine yön veren organizasyonu TRT World Forum 2024’ün açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Bugün İsrail soykırım makinesi ve onun suç ortakları bu cürümlerini işlerken, Sayın Cumhurbaşkanımız bütün benliğiyle uluslararası platformlarda, dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerde en açık, en net bir şekilde bu katliamı, soykırımı sonlandırmak, mazlumların yaralarının sarılmasına yardım etmek için uğraşıyor,” dedi.
#Fahrettin AltunBrezilya’da gerçekleştirilen G-20 Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne emeklimizi ne memurumuzu ne asgari ücretlimizi, toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz. Son 22 yılda resim buydu, son 1 yılda da aynı şekildeydi, bu sene içerisinde de değişmedi. Biz önümüzdeki dönemde de aynı prensipler çerçevesinde hareket edeceğiz ve enflasyonun üzerinde, çalışanlarımıza alım gücünü koruyacak çerçevede muamele edeceğiz. Ama aslolan enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesidir” dedi.
#BrezilyaBeyoğlu’nun kalbinde yer alan ve yenilenen dijital alt yapısı ile film festivalleri, gala, ülke sinemaları ve vizyon filmlerinin yanı sıra sahne sanatları ve konserlere de ev sahipliği yapan Atlas 1948’te bu ay; Ekip katılımlı özel gösterimleriyle “Rosinante’’ ve “Tezgah” filmleri, özel film gösterimiyle “Kaygı”, ödüllü ‘’Tereddüt Çizgisi’’, “Othon Cinema - Brakhage Gösterimi’’ ve ‘’Eat Your Catfish’’ filmleri sinemaseverlerle buluşacak.
#Beyoğluİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Son yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre Yavaşİstanbul’da gerçekleştirilen Global Mobil Geniş Bant Forumu 2024 (MBBF 2024), ‘5.5G Mobil Yapay Zeka Çağına Liderlik Ediyor’ temasıyla kapılarını açtı. 30- 31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen forumda, 5.5G ve yapay zeka entegrasyonuyla mobil dünyadaki yenilikçi iş modelleri ve teknoloji trendleri ele alınarak, sektörün geleceği masaya yatırıldı.
#Huawei