GEÇTİĞİMİZ hafta sona eren İzmir İktisat Kongresi adına layık bir şekilde yeni yüzyılın kongresi oldu. Kendi payıma, ekonomiden dış politikaya, eğitimden bilim teknolojiye pek çok konuda yeni bilgilerle zenginleştim. Sadece teorik fizikçi bilim insanı Michio Kaku’yu dinlemek bile insanın ömrünü uzatıyordu. Bugünden 100 yıl sonrasına kadar neler olabileceğini öğrenirken sanki o yıllarda yaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Hayal mahsulü değil, gerçek. Çoğunun prototipi hazır, maliyetler uygun olduğunda üretilmeye başlayacak teknolojideki akıl almaz gelişmeleri Kaku bakın nasıl anlatıyordu:
#1Avustralya’da bir grup biliminsanı yapay zekânın ilerleyişini kolaylaştıracak bir keşfe imza attı. Beyin gücünü bilgisayar devrelerine entegre etmenin yolunu araştıran ekip başarılı sonuçlara ulaştı. Böylece dünyada ilk kez bir bilgisayar düzeneği, beyin hücrelerini hem işlemci hem de hafıza olarak kullandı.
#Umut Fırat EroğluFütürist Ufuk Tarhan, yeni kitabı ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’da uzak gelecekte dünyada neler yaşanacağını anlatıyor. Diğer gezegenlerle iletişim, çipler, genetik takviyeler, ölümsüzlük, metaverse sigortacıları ve dahası… Ama Tarhan’a göre her şeyin ötesinde insanlık sürdürülebilir yaşam için sınırsız enerji kaynağı bulmalı.
#Fütürist Ufuk Tarhanİşgalin başında Rusya'ya açık destek veren Çin'den son günlerde gelen açıklamalar kafaları karıştırdı. Çin'in tavrı savaşın kaderini nasıl etkiler? İki ülke arasındaki ticari çıkmaz ne? İşte her geçen gün daha da karmaşıklaşan Çin Rusya ilişkilerinin tüm ayrıntıları...
#ÇinBu haftasonu ünlü Alman fütürist ve yazar Gerd Leonhard’ın “insan ile makinenin yaklaşan çatışmasına” odaklandığı ve “daha insani bir dünya için cesur bir manifesto” olarak nitelendirilen “Teknolojiye Karşı İnsanlık” kitabını bitirdim. Kitabı okurken, yeni teknolojilerin üssel olarak gelişmesinin, her alandaki değişimi ve dönüşümü ivmelendirdiği bu dönemde; teknolojiden beklentilerimizin nasıl değiştiğini, teknolojinin topluma olan etkisini ve teknoloji yönetimi adına eksik olanları ve düzeltilmesi gerekenleri de tekrar düşündüm (Sabancı Üniversitesi İşletme Okulu için tasarladığım ve 4 yıldır devam eden “Teknoloji Farkındalığı” dersimi kurgularken de bu konuların ders programında yer almasına gayret göstermiştim). Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerClubhouse daveti, sosyal medya kullanıcılarının gündemine geldi. Ses temelli olarak faaliyetine sürdüren sosyal medya ağı olan Clubhouse, şimdilik yalnızca iOS kullanıcılarına hizmet veriyor. Clubhouse uygulamasını kullanmak için ise davetiye gerekiyor. Clubhouse uygulaması ile kullanıcılar isterlerse konuşmalara katılmayıp sadece dinleyebiliyorlar. Uygulamada konuşulanlar ise kaydedilmiyor ve sonradan dinlenemiyor. Peki, Clubhouse nedi? İşte, Clubhouse davetiyesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#ClubhouseDünyanın en zengin ismi olan Elon Musk, son günlerde hızla popüler bir hale gelen Clubhouse uygulamasına girerek sıradışı açıklamalarda bulundu. Musk, kafatasındaki implant sayesinde video oyunu oynayabilen bir maymunu olduğunu açıkladı.
#Elon MuskGünümüzde başta Parkinson hastalığı olmak üzere birçok hareket bozukluğunun tedavisinde başarı ile uygulanan; obezite, epilepsi, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de umut vadeden beyin pilleri ve Elon Musk’ın birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılmasını amaçladığı projesi Neuralink, beyin pilleri mi yoksa Neuralink mi sorusunu akıllara getirdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Musk’ın insan beynini bilgisayara bağlamayı hedefleyen projesi Neuralink’e dair açıklamalarda bulundu.
#NeuralinkTesla ve SpaceX'in başındaki isim olan ve aynı zamanda Neuralink projesiyle ede adından şu günlerde sıkça söz ettiren Elon Musk, projenin ilk gösterimini geçtiğimiz haftalarda yapmış ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Pek çok alanda kullanılması beklenen bu özel çip, özellikle sağlık alanında önemli yenilikler getirecek. Peki Neuralink'in çipi gelecekte beyin pillerinin de yerini alabilir mi?
#Elon MuskKariyer gelişiminde, çalıştığınız şirketlerin kültürü, yöneticilerinizin tavrı, duruşu, karakteri, liderlik stili oldukça önemlidir. Özellikle, yeni mezun, tecrübesiz gençler açısından ilk çalıştıkları yöneticiler avantaj ya da dezavantaj olabilir. Ben, bu alanda çok şanslıydım, gerçekten bana güvenen, alan tanıyan, önerdiğim projeleri gerçekleştirmem için imkan sağlayan ve örnek teşkil eden çok önemli liderler ile çalışma imkanım oldu. Tabii herkesin çalışma hayatında olduğu gibi çok kötü (hem karakter, hem de iş yapış şekli olarak) yöneticiler ile de çalıştım ve onları da gözlemleme imkanım oldu. Bu da çok değerliydi. Negatif yöneticilerden de önemli dersler alıyorsunuz. Onlardan nelerin yapılmaması gerektiğini öğreniyorsunuz…
#HürriyetElon Musk'ın Neuralink projesi uzun bir zaman sonra nihayet meyvesini verdi; geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen etkinlikte çok konuşulacak proje, ete kemiğe büründü. Peki Neuralink gerçekten de kaçırılmaması gereken büyük bir fırsat mı sunuyor? Yoksa sakıncaları var mı?
#NeuralinkElon Musk'ın geçtiğimiz haftalarda ilk denemesini yaptığı Neuralink projesi yavaş yavaş şekilleniyor. Bilgisayar ile insan beynini bir araya getirmeyi amaçlayan ve domuz testi başarılı olan Neuralink gerçekten de insanlık için çığır açacak bir gelişme mi? Yoksa insanlık için yeni bir tehdit mi?
#NeuralinkElon Musk’ın son marifeti, Neuralink adlı şirketinin bir ürünü olan beyin çipi! Geçen cuma beynine çip takılan bir domuz basının karşısına çıkarıldı. Musk, yeni oyuncağının hastalıklar üzerindeki etkisini parlatırken bunun bilimkurguvari bir geleceğin ilk adımı olabileceği de konuşuluyor.
#YazarBizler insanoğlu olarak, bizi diğer canlılardan ayıran beynimizin şifrelerini çözmek, onu örnek alarak, kendimiz gibi davranışlar gösterebilen ve kararlar verebilen modeller oluşturma çabası içerisindeyiz. Son yıllarda gündemimizde yer alan dijitalleşme, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 konuları tamamen buradan yola çıkarak ilerliyor. Çevremizde birbiri ile haberleşen, kontrol ve karar mekanizmaları ile donatılmış sistemler cihazlar giderek artıyor.
#Ecehan ErsözElon Musk'ın dört yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı Neuralink projesi, geçtiğimiz günlerde domuz deneyiyle birlikte gün yüzüne çıktı ve daha fazla detay paylaşıldı. Peki gelecekte bizi neler bekliyor? Özelikle de hukuksal açıdan Neuralink nasıl bir tartışmanın konusu olacak?
#Elon Muskİstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Güntekin, "Beyin-bilgisayar ara yüzleri ile gerçekleştirilen çalışmalar çok yeni teknolojiler olduğu için beyne takılması planlanan çiplerin 5 ya da 10 yıl içinde mümkün olmadığını düşünüyorum." dedi.
#BilimAkademisyen, yazar Prof. Dr. Uğur Batı, her şeyin karmaşıklaştığı hız dünyasında insanın giderek özünden uzaklaştığına dikkat çekerek, “Önce kendimizi tanımaya ihtiyacımız var. Fabrika ayarlarını bilen insanlar, hayatı daha doğru ve anlamlı yaşayabilirler” dedi.
#Bursa- Kılıçdaroğlu (2): - "Herkesin yolsuzluk yaptığı, yolsuzluktan geçindiği, siyasetin oradan beslendiği bir süreci yaşıyoruz. Bunu da kanıksadık. Farklı bir kültür oluşmaya başladı. 'Çalıyor ama iş de yapıyor'. Oysa hem çalmasın hem iş yapsın" - "Yıllık yüzde 3-3,5'luk büyümeyi Türkiye haketmiyor. Bu büyüme oranıyla Türkiye'nin işsizlik sorununu çözmesi mümkün değil" - "Gidip oyumuzu kullanacağız, kim en çok oyu alırsa istediğini yapar' demokrasiyi böyle anlıyoruz. Ortaçağda bile demokrasi böyle tanımlanmazdı. Biz onun bile gerisindeyiz. Demokraside iş dünyası sıkıntılarını anlatabilmeli, düşüncelerini özgürce söyleyebilmeli" - "Ortadoğu ülkesine döndük. Yönümüz, dünyamız, hayatımız Ortadoğu" - "Kılıçla kalkanla dünyaya fethettik ama delikli demir çıktı herşeyi bitirdi. Teknoloji bu kadar önemli, bilgi, insan beyni bu kadar önemli. Bunlara önem vermemiz gerekiyor. Ama hala akıllanmadık, hala çocuklarımızla oynuyoruz"
BUGÜN benim bu yazıyı yazdığım bilgisayardan tutun da elinizdeki cep telefonuna, masanızdaki hesap makinanıza, televizyonunuzun içindeki işlemciye, otomobilinizdeki bir sürü şeye kadar giren, hayatımızın ayrılmaz parçası olan bilgisayarları temelde iki büyük matematikçiye borçluyuz.
ABD'deki Brown Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Arto Nurmikko, beyne yerleştirdikleri mikro çip sayesinde düşünce yoluyla cihazların hareket etmesini sağladıklarını, 10-15 yıl içinde mikro devrelerin beynin içine yerleştirilmesinin yaygınlaşacağını bildirdi.