A.A
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2006 11:24
Arizona Üniversitesi Bio Medikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Akay, 5-10 yıl içinde özellikle kanser hastalıkları tedavisinde etkili olacak robot nano ilaçlar üretileceğini bildirdi.
Akay, nano teknolojisinin büyük gelişme gösterdiğini belirterek, bu teknolojiyle üretilen mikro çiplerin insan vücuduna yerleştirilmesiyle sağlık alanında da büyük katkılar sağlanacağını vurguladı.
İNSANA ÖZEL İLAÇ ÜRETİLECEK
Bio medikal mühendisliği ve genetik bilim alanında yurt dışında çalışan Türk bilim adamlarının da bulunduğu ekiplerin büyük projelere imza attığını anlatan Metin Akay, 5-10 yıl içinde “insana özel” ilaç üretileceğini bildirdi.
Akay, şöyle konuştu:
“Nano teknolojiyle üretilen mikro çipler insan yaşamını çok kolaylaştıracak. Bu çalışmaların en önemlisi de nano robot ilaçlar olacak. Günümüzde kullanılan ilaçların özellikle kanser ilaçlarının hedefe gitmesi oldukça zor. Bu hedefe gidinceye kadar da etkinliğini kaybediyor. Yapılan çalışmalar sonucu oluşturulan robot nano ilaçlar kanser hücrelerine, adeta adrese teslim gidiyor. Böylece ilacın etkisi çok daha fazla olacak. 5-10 yıl içinde insanın gen yapısına göre robot nano ilaçlar üretilerek, kullanıma sunulacak.”
ALZHEİMER HASTALARININ HAYATI KOLAYLAŞTIRILACAK
İnsan beyninin fonksiyonlarının tam anlamıyla bilinmediğini, ancak kalbin yüzde 70-80 oranında çözüldüğünü ifade eden Akay, Alzheimer hastalığında ilaç tedavisinin çok uzun zaman alabildiğini vurguladı. Alzheimer hastalığına yakalanan bir kişinin eski fonksiyonlarını kazanabilmesi için bilim adamlarının büyük uğraş verdiğini anlatan Akay, beyindeki sinir hücrelerinin mikro nano çip ile değiştirilmesi üzerinde çalışıldığını bildirdi.
Prof. Dr. Akay şunları söyledi:
“Bu konuda hayvanlar üzerinde çalışılıyor. Beyindeki sinir hücrelerinin fonksiyonları, mühendislik yöntemleri kullanılarak yeniden düzenleniyor. Çalışmalar hayvanların yapılan değişiklik sonucu aynı fonksiyonları kazandığını gösterdi. Bu, ileriye dönük çok büyük bir ümit. Özellikle Alzheimer hastalarında bu çalışmanın çok büyük etkisi olacak.”
İnsanların çeşitli kazalara uğradığını ve zaman zaman da bunlara bağlı felç geçirerek hareket kabiliyetlerini yitirdiklerini anlatan Akay, nano mikro çipler kullanarak, felce yol açan arızalı sinir hücrelerinin by-pass edilmesi ve felçli hastanın tekrar eski sağlığına kavuşturulmasına çalışıldığını kaydetti.
YAŞLILAR UZAKTAN TAKİP EDİLEBİLECEK
İnme ve Parkinson hastası olanların yaşamlarının kolaylaştırılması için de bilim adamlarının çalıştığını belirten Prof. Dr. Akay, inme hastalarına ilaç olmadığı için rehabilitasyon uygulandığını söyledi. Prof. Dr. Akay, şöyle devam etti:
“İnme için günümüzde en iyi tedavi rehabilitasyon. Rehabilitasyonun ne kadar faydalı olduğunu anlamak için, hastaların hareketlerinin uzaktan takip edilmesi lazım. Çok yaşlı hasta evde düşebiliyor ve yanında kimse olmaması halinde günlerce orada kalarak ölebiliyor. Düşmenin ne zaman olduğunu ve hastanın durumunu belirlemek amacıyla bir cihaz geliştirdik.
Bu cihaz, hastanın gövdesinin çeşitli yerlerine yerleştirilebiliyor ve hasta bu cihaz sayesinde uzaktan takip edilebiliyor. Hastanın çeşitli bölgelerine konulacak mikro sensörler, kol saatine gidiyor. Kol saati anten gibi bu bilgiyi evdeki kablosuz sistemle veya telefonla doktora kadar iletiyor. Böylece hasta izlenebiliyor. Bu cihaz bir yıl içinde uygulamaya konulabilecek.”
Nano mikro çiplerle kişilerin solunum ve kan basınçlarının da uzaktan izlenebileceğini bildiren Akay, bu uygulama ile deprem, yangın veya savaşta yaralanan insanların yerlerinin ve sağlık durumlarının belirlenebileceğini ve daha kısa sürede kurtarılmalarının sağlanabileceğini belirtti. Bu çiplerin henüz hayvanlar üzerinde denendiğine işaret eden Akay, 5-10 yıl içinde büyük gelişmeler elde edileceğini söyledi.
Bir diğer çalışmanın da akıllı gömlekler olduğunu ifade eden Akay, bunlarda da gömlek içine sensör cihazlar yerleştirildiğini, bu sensörlerin solunum veya kalp ile ilgili sinyalleri bir kol saati veya yüzüğe gönderdiğini ve kablosuz sistemle bu verilerin izlenebildiğini kaydetti. Akay, bunların bir zararı olmadığını vurguladı.
Vücudun dışına konulan sensörlerle veya çiplerle askerlerin, itfaiyecilerin, atletlerin ve futbolcuların veya çok uzaklarda bulunan kişilerin solunum ve kan basınçlarının uzaktan takip edilebildiğini dile getiren Akay, bu çip ve sensörlerin sağlıklı insanlara da yerleştirilebileceğini vurguladı.
İNSAN BEYNİ ROBOTLARI KULLANACAK
Yakın zamanda, insan beyne yerleştirilecek çiplerle, beyinden gelecek sinyallerle istenilen işlerin robotlara yaptırabileceğini bildiren Prof. Dr. Metin Akay, çalışmaların maymunlar üzerinde denendiğini kaydetti. Bu çalışmanın ileriye dönük çok büyük faydaları olacağını ifade eden Aka, öncelikle çok yaşlı insanların, belli işlerini robotlara yaptırabileceğini söyledi. Akay, “İnsan beyni, iş yaptırmak için robotu kullanacak” dedi.