Pandemi sürecinin başlaması ile birçok ülke kendi vatandaşı olmayan kişilere sınırlarını kapattı. Ülkelerde her ay yeni seyahat kısıtlamaları gündeme gelmekte ve vize başvuru merkezleri tekrar kapanma riski taşıyor. Bu belirsiz dönemde yurt dışında eğitim görmeyi hedefleyen öğrencilerin kafalarında soru işaretleri olması kaçınılmaz. “İçinde bulunduğumuz belirsiz dönemde yurt dışında eğitim görmek hala mümkün mü?” ve “Sektör ne gibi kayıplar yaşadı?” gibi soruları yurt dışı eğitim sektöründe hizmet veren Linda Kılıçcan, Funda Aytaçoğlu, Edip Başol ve Tuğba Çubukçu ile konuştuk.
#Hazal ŞenkoyuncuDünyanın en yeşil üniversiteleri belli oldu. Endonezya Üniversitesi’nin hazırladığı listede ilk sırada Hollanda’dan Wageningen yer alırken, onu Nottingham ve California Davis üniversiteleri takip etti. Türkiye’den 24 yükseköğretim kurumunun bulunduğu sıralamada en iyi derecesiyse İTÜ yaptı.
#ÜniversiteOxford Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi 2017-2018 eğitim yılı için Türkiye’den katılımcılara da açık kısa ders programlarını yayınladı. Yeni programda arkeoloji, programlama, matematik, yaratıcı yazarlık, psikoloji ve felsefe gibi birçok alanda 600’ün üzerinde ders yer alıyor. Alanında tanınmış Oxfordlu akademisyenler tarafından İngilizce olarak verilen derslere katılımsa ücretli.
#Oxford ÜniversitesiÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarO da tıpkı diğer tüm yaşıtları gibi hayatının baharında bir genç kız... Daha 23 yaşında... Onu dışarıda, okuduğu üniversitede arkadaşları arasında görseniz sıradan bir genç olduğunu düşünürsünüz.. Günlük spor giysileri içinde, elinde kitapları, dağınık saçları ve yüzündeki umutlu gülümsemesiyle milyonlarca yaşıtı gibi sonuçta.
#Prenses ElisabethLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), üniversitelerin ‘2025 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı yayınladı. Buna göre ilk 500’de Türkiye’den 6 üniversite yer aldı. Bu yılın sıralamasında üniversitelerin geçen yılki sıralarını koruyamadıkları gözlendi.
#Quacquarelli Symondsİstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, yapay zekanın öğrencilerin akademik performansı üzerindeki etkisini araştırdı. 452 öğrencinin katıldığı bu araştırma sonucunda, yapay zekanın akademik performansı artırdığı ortaya koyuldu.
#Yapay Zekaİklim aktivisti ve insan hakları savunucusu 21 yaşındaki Seren Anaçoğlu, İngiltere’de Britanya She Inspires Vakfı tarafından düzenlenen She Inspires Awards’ta “Young Achievers” kategorisinde ilham veren kadınlar ödülüne layık görüldü. Anaçoğlu, kadın liderliğini güçlendirmeyi amaçlayan küresel platformdan bu ödülü kazanan ilk Türk genci oldu.
#Young AchieversSuriye'nin Halep kentinde Beşşar Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Uluslar arası ajanslar can kaybının 242'ye yükseldiğini duyururken, Suriye Devlet Ajansı SANA halep kentindeki öğrenci yurtlarının bombalandığını ve 4 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. BM'den açıklanan bilgiye göre, hayatını kaybeden sivil sayısı 27'ye yükseldi. Gelen son bilgilere göre silahlı gruplar Halep merkezine girdi. Üç gündür devam eden çatışmalarda silahlı gruplar, Halep ve İdlib illerinde en az 70 yerleşim yeri ve noktayı ele geçirdi. Öte yandan Rusya ordusu, Suriye'nin kuzeybatısındaki Halep'te ilerleyen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) silahlı grubuna yönelik operasyon başlatıldığını ve hedeflere hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.
#HalepAvrupa ülkeleriyle yaşanan vize sorunundan yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler de etkileniyor. Bazı ülkeler sudan sebeplerle başvuruları reddediyor, bazıları ise randevu bile vermiyor. Yurtdışındaki okulun parasını yatıran gençler, eğitim haklarının yanmasından endişeli...
#Avrupa BirliğiAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Bartın Merkez İlçe 8. Olağan Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Tunç, konuşmasında "AK Parti'nin uzun yıllar iktidarda kalmasının nedeni adalete önem vermesi, icracı olmasıdır. Bunun için milletimiz AK Parti'den vazgeçmedi, bundan sonra da vazgeçmeyecek. Vesayetçi yargıyı özleyenler sürekli yargıya saldırıyor. Yargımızın karalanmasına müsaade etmeyiz." dedi.
#Yılmaz TunçTakvimler 16 Kasım 2010 yılını gösteriyordu... İngiliz kraliyet ailesinden gelen bir resmi duyuru bütün dünyayı heyecanlandırdı... O dönemde henüz veliaht prens olan Charles ile eski eşi Diana'nın büyük oğlu William nişanlanmıştı. Dünyanın en gözde bekar erkeği unvanı da böylece elinden gitmişti.
#Kate Middletonİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Prof. Dr. Mehmet Durman, Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü görevini Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl’den devraldı. İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan’ın başkanlık ettiği devir teslim törenine, Mütevelli Heyeti Başkanı Yusuf Akgün, Mütevelli Heyeti Üyeleri, Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, akademisyenler ve yöneticiler katıldı.
#İSTEK VakfıTürkiye ve Türkler, çok iyi bir dostunu kaybetti... Türkiye ve Türkler, “Benim ikinci vatanım Türkiye” diyen Edzard Reuter’i kaybetti... Edzard Reuter’in babası Ernst Reuter, Sosyal Demokrat Partili (SPD) bir Alman politikacıydı. Birinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler’e esir düştü ve bir süre Moskova’da yaşadı.
#Edzard Reuterİngiltere'de, beyinde veya omurilikte oluşabilen kötü huylu glioblastoma adındaki tümör ile savaşta deneysel bir tedavi uygulandı. Bu "olağanüstü" tedavide kullanılan ilaç sayesinde, 62 yaşındaki mühendis Paul Read'in kanserinin yarı yarıya küçüldüğü görüldü.
#KanserDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Artık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunSevgili gençler, “üniversite öğrencisi olmak” hayatınızdaki en heyecan verici ve sizleri dönüştürücü bir süreci deneyimlemek anlamına geliyor. Bugüne kadar almış olduğunuz eğitim, büyümüş olduğunuz çevre ve birikimlerinizin bir sonucu olarak hepiniz birbirinden farklı şehirlerde, birbirinden farklı üniversitelerin bölümlerini kazandınız. Sizler için yepyeni başlangıçlar ve eşsiz deneyimlerin temsili olacak bu dönemin olabildiğince verimli, nitelikli ve keyifli olması adına sizlerle burada üniversite hayatına dair fikirlerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
#Konuk Yazar