Güncelleme Tarihi:
Endonezya Üniversitesi’nin hazırladığı ‘Yeşil Üniversiteler 2017’ sıralamasında yer alan 619 yükseköğretim kurumu 62 kategoride değerlendirildi. ‘Yeşil projeler’, ‘enerji ve iklim değişikliği konusunda yapısal değişikler’ ve ‘israf’ gibi birçok başlık altında incelenen kurumlar arasında Hollanda’dan Wageningen Üniversitesi en yeşil yükseköğretim kurumu seçildi. İlk 20’yi ağırlıklı olarak ABD, İngiltere ve İrlanda üniversiteleri aldı. Türkiye’den ilk 10’a giren olmadı ama 24 kurum sıralamaya girmeyi başardı. Bunlar arasında en iyi dereceyi ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yaptı. İşte dünyanın en yeşil ilk 10 yükseköğretim kurumu ve Türkiye’den listeye giren üniversiteler.
1- Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi /HOLLANDA
Üniversite misyonunu, “Doğanın potansiyelini keşfetmek ve yaşam kalitesini artırmak” olarak tanımlıyor. Sürdürülebilir, doğa dostu bir yaşam vizyonunu öne çıkaran Wageningen, özellikle tarım ve biyoloji bilimleri alanında Avrupa’nın saygın üniversitelerden biri olarak kabul ediliyor. Wageningen ayrıca su israfı, gaz emisyonu ve karbon ayakizinin küçülmesi için yapılan birçok projenin de ev sahibi konumunda. Kurumdaki bina, tesis ve altyapılar; su, enerji ve ısı kaybının önüne geçilmesi amacıyla özel olarak inşa edilmiş. Bisiklet dostu kampüste bir de göl bulunuyor. Öğrencilere çok geniş yeşil alanlar sunuluyor.
2- Nottingham Üniversitesi/İNGİLTERE
Nottingham’ın ajandasında sürdürülebilirlik vurgusu dikkat çekiyor. Üniversitenin İngiltere dışında Çin ve Malezya’da da yerleşkeleri var. ‘University Park’ adı verilen ana kampüs ise Nottingham’da yer alıyor. University Park; yeşil alanlara sahip bir üniversiteden çok, üniversitesi olan bir yeşil alan gibi. Bahçeler, sunni göller ve yürüyüş alanlarıyla Nottingham, birçok yeşil üniversite ödülünün de sahibi. Üniversite ayrıca 2017’de Sürdürülebilir Kimya Laboratuarı’nın da kapılarını açtı. Kendi enerjisini üreten yapıda, su israfı da minimum düzeyde.
3- California Davis Üniversitesi /ABD
California Davis Üniversitesi’ndeki 23 bina ABD Yeşil Binalar Konseyi tarafından, LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) sertifikasına layık görüldü. Bu sertifika düşük karbon salınımı, enerji ve su tüketimine sahip binalara veriliyor. Geleneksel yapılara göre daha sağlıklı, çevreci ve ekonomik olarak tasarruflu binaları tanımlıyor. Üniversite bunun yanı sıra sıralamada, özellikle kampüs içi ulaşım kriterinde çok iyi bir puan elde ediyor. Ayrıca geri dönüşüm sistemleriyle su israfını azaltan projelerle de adından söz ettiriyor.
4- Bradford Üniversitesi/İNGİLTERE
İngiltere’nin ilk 10’a giren bir diğer üniversitesi ise Bradford. Üniversite özellikle kampüs içerisinde doğa dostu ulaşım kriterinde çok iyi bir puan alıyor. Öğrencilere ücretsiz bisikletler sunuluyor. Farklı türde bitkilerin yetiştirilebileceği bahçeler de bulunuyor. Doğa dostu binalar ve araç trafiğine kapalı yürüyüş patikaları da üniversitenin yeşil kimliğini güçlendiriyor.
5- Nottingham Trent Üniversitesi/İNGİLTERE
Üniversite, öğrencilerine daha ilham verici bir kampüs yaratmak için 2003’ten beri yaklaşık 400 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Bir şehir üniversitesi olmasına rağmen Nottingham Trent, doğa dostu tesisleden, yeşilden ve sürdürülebilikten vazgeçmiyor.
6- Oxford Üniversitesi /İNGİLTERE
Times Higher Education’ın (THE) ‘Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2018’ listesinde ilk sırada yer alan Oxford, burada da ilk 10’a giriyor. Oxford, oluşturduğu ‘Çevresel Sürdürülebilir Takımı’ ile kampüslerin doğa dostu hale gelmesi için çalışıyor. Bu takım enerji-su yönetimi, bisiklet kullanımı artırma, geri dönüşüm, karbon salınımı ve sürdürülebilir binalar gibi birçok yeşil proje yürütüyor. Fakültelere destek sunuyor, öğrenci ve örğetim üyeleriyle bir araya geliyor. Oxford yeni binalarında olduğu gibi, eskilerde de doğa ve çevre dostu olmaya özen gösteriyor. Bunun için iyileştirmeleri güncel olarak hayata geçiriyor.
7- Connecticut Üniversitesi/ABD
Üniversitenin kampüsü, bir eğitim kurumdan çok, yeşilin çevrelediği bir kasabayı andırıyor. Connecticut geniş yeşil alanlar, bahçeler, yürüyüş patikaları, çevre ve doğa dostu binaları ve altapısıyla ilk 10’a adını yazdırıyor.
8- Bangor Üniversitesi/İNGİLTERE
Bangor’un adı listede yer alan diğer yükseköğretim kurumları kadar tanıdık gelmese de, özellikle ülkede düzenlenen öğrenci memnuniyeti anketlerinde ilk 10’a giriyor. Bangor, öğrencilerinin mutlu bir şekilde kaliteli eğitim almasına önem verdiğini vurguluyor. Bu memnuniyetin oluşmasında, üniversitenin sürdürülebilirlik yaklaşımının payı büyük.
9- University College Cork/İRLANDA
İrlanda yeşille özdeşleşen bir ülke. Bu, üniversitelerinde de hissediliyor. Yeşilin dışında başka hiçbir rengin öne çıkmadığı Cork’ta bulunan geniş kampüsünde, binalar ve altyapı doğanın bir parçası gibi.
10- Umwelt-Campus Birkenfeld/ALMANYA
Kıta Avrupası’nda ilk 10’a girmeyi başaran Birkenfeld, sürdürülebilir bir kampüsün yanı sıra bu alanda yaptığı çalışmalarla da biliniyor. Üniversite, bisiklet kullanımına uygun geniş yeşil alanlara sahip. Birçok doğa koruma oluşumuna destek veriyor, ayrıca öğrencilerinin de dünyanın dört bir yanındaki projelerde yer alması için kaynak ayırıyor.
TÜRKİYE
77-İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
190-Bülent Ecevit Üniversitesi
194-Ankara Üniversitesi
225-Yeditepe Üniversitesi
284-Sabancı Üniversitesi
295-Erciyes Üniversitesi
297-Özyeğin Üniversitesi
343-Ege Üniversitesi
356-Boğaziçi Üniversitesi
366-TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
383-Hitit Üniversitesi
394-Bartın Üniversitesi
406-Süleyman Demirel Üniversitesi
426-Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
427-Bilkent Üniversitesi
435-Ondokuz Mayıs Üniversitesi
451-Düzce Üniversitesi
469-İnönü Üniversitesi
509-Kilis 7 Aralık Üniversitesi
519-Karabük Üniversitesi
526-Selçuk Üniversitesi
569-Celal Bayar Üniversitesi
572-Anadolu Üniversitesi
600-İzmir Ekonomi Üniversitesi