Dünyanın en çok çay tüketen toplumu olarak çayın yeri hepimiz için bir başka... Belki en kaliteli çayları üretmiyoruz ve ülkemizde çay üretiminin tarihi çok da eskilere dayanmıyor fakat demlemesinden servisine ve sosyal hayattaki yerine ‘Türk çay kültürü’ diye bir kavramı yaratıp dünyaya duyurmuş bir milletiz. Ancak bunu başarabilmiş olan sadece biz değiliz. Gelin bu hafta dünyada çay kültürleri ile fark yaratan ülkeleri tanıyalım.
#En Güzel Çayların Olduğu ÜlkelerTürkiye en çok çay tüketen ülkelerin başında geliyor. Kahvaltıda, misafirlikte ve ders aralarında çalışırken en çok ihtiyacımız olan şey çay. Yalnız İngiltere’de bu iş saatle işliyor. “Çayın saati mi olur?” demeyin, bal gibide olur. İşte size İngilizlerin beş çayı kültürünün kuralları…
#İngilizlerin Beş ÇayıSadece doğanın değil, bir yandan da kültür-sanat etkinliklerinin coştuğu ilkbahar mevsimindeyiz. Beyazperdede terzi dükkânındaki bir grup kadının sevinçlerine, hüzünlerine ortak olacağız. Tiyatro sahnesinde anneliğin kutsallığını sorgulayacağız, insanlığın kayıtsızlığına absürt bir pencereden bakacağız. Kitap raflarında Haldun Taner’den Aristoteles’e ustaların eserleri okurlarla buluşacak. İstanbul Modern ve Pera Müzesi’nde de dikkat çekici sergiler var. Bahar konserleri renkli ve umut yüklü. Tamino ve Kings of Convenience unutulmaz performanslara imza atacaklardan ikisi. Açık havadaysa Alaçatı Ot Festivali’nden Picnic&Gathering’e, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’na baharın tadını çıkarabileceğimiz birçok etkinlik gerçekleşecek.
#Ece AltıkulaçKöpekler, sadece sadık bir dost değil, aynı zamanda sahiplerinin sağlık sorunlarını önceden hissedebilen özel canlılar da olabiliyor. Breanna Bortner, bu olağanüstü yeteneğin ne kadar gerçek olduğunu kendi deneyimiyle keşfetti. Üçlü negatif meme kanseri teşhisinden önce, köpeği Mochi’nin garip davranışları sayesinde tehlikeli bir durumu fark etti. Mochi, Bortner’ın göğsünü koklamaya ve patilemeye başlayarak adeta sahibinin hayatını kurtardı. Peki, köpeklerin bu olağanüstü yeteneği nasıl çalışıyor? İşte Breanna Bortner’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkDevlet Himayesindeki Çocuklarla İftar Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizler geleceksiniz. Bizim ve milletimizin geleceğisiniz. Sizler sadece bizim değil, 85 milyonun da umudusunuz. Türkiye Yüzyılı inşallah siz çocuklarımızın da yüzyılı olacak” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan1960'larda yapılan bir deneyin ayrıntıları önce bir belgesel sonra da bir sosyal medya paylaşımı aracılığıyla gündeme taşınınca kızılca kıyamet koptu. Aslına bakılırsa, demir mineralinin vücuttaki emilimini ölçmek isteyen araştırmacılar, o dönemler çok yaygın kullanılan bir yönteme başvurmuştu. Peki tartışmalara yol açan şey neydi?
#İngiltereDonald Trump dün başkent Washington’daki yemin töreniyle Beyaz Saray’daki ikinci dönemine resmen başladı. Yeni döneminin ilk konuşmasında “Dünyaya barış getireceğim” mesajını veren Trump, “Amerika’nın dört yıllık düşüşü bitiyor” sözleriyle selefi Biden’a da yüklendi.
#TrumpSİYASET sahnesinde fırtınalar bir türlü dinmiyor. Fransa, İngiltere, Almanya… Hatta yıllardır istikrarı yakalayamayan Orta Doğu… Dünya nefesini tutmuş, nereye savrulacağını izliyor. Ve işte, Fransa’dan gelen son haber… Başbakan Michel Barnier’in hükümeti, Ulusal Meclis’te güvensizlik oyu ile devrildi. Modern Fransa tarihinin en kısa görev süresiyle anılacak.
#1Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiFenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho'nun Trabzonspor maçında 90+12. dakikada Sofyan Amrabat'ın attığı gol sonrasındaki sevinci müsabakaya damga vurmuştu. Portekizli çalıştırıcının çılgın sevincinden yeni görüntüler servis edildi.
#FENERBAHÇEOxford Üniversitesi'nde geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fullerene adlı maddenin, 1 gramının 106 milyon sterlinle (4,7 milyar TL) dünyanın en pahalı maddesi olarak kaydedildi. Bu madde, son derece hassas atomik saatlerin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanırken sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
#MaddeVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün SırlarıBodrum’da her yer kan ağlarken onlarda yer bulmak neredeyse imkânsızdı. Aile işletmesi sıcaklığını profesyonel mutfak ve servisle çok başarılı bir şekilde birleştiriyorlar. Bu başarı geçen yıl Michelin tarafından da tescillendi. Gelin Orkide Balık’ın başarısının ardındaki perdeyi biraz aralayalım bugün...
#BodrumBirleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik Krallıkİnsan ömrü giderek uzuyor. Ortalama yaşam süresi rekor seviyelerde. Yine de daha uzun bir yaşam her zaman daha iyi bir yaşam anlamına gelmiyor. Zihinsel ve fiziksel bozulma tehdidi, yaşlanan insanlar için her zaman bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Ancak bazıları için yaşlanmak hiç de endişe edilecek bir şey değil.
#Asırlık İnsanlarAnnesini, babasını, kız kardeşini, iş arkadaşlarını hatta yattığı hastanedeki hemşireyi bile zehirledi. Yatırıldığı akıl hastanesinde dahi tıp çalışarak zehir konusunda kendisi geliştirdi. Silahı bir fincan çay ve içine eklediği çeşitli zehirler olan seri katilin şok edici hikayesi…
#Graham YoungKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkGenç yaşta kendi network ağını kurmaya başlayan, 24’ünde de girişimin ilk fitilini ateşleyen Nesrin Serin Onkardeşler, uygunluk değerlendirme sektöründe yüzde 100 Türk sermayeli global bir şirket yarattı. Bugün Türkiye’ye ile birlikte 10 ülkede faaliyet gösterdiği USB Certification’u daha da büyütmeyi planlayan Onkardeşler’in gündeminde ise yurtdışından şirket satın alımları var.
#1Hepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1