Bizim evde, değil kahvaltı sofralarında, günün herhangi bir saatinde ocakta çay olmadığı düşünülemez. Ancak, çaya biz Türkler’den daha düşkün olanlar da var. Çayı en çok İngilizler ve İrlandalılar içiyor.
Peki ama çayı bu kadar vazgeçilmez kılan şey ne? Bizleri birer çay tiryakisi haline getiren şeylerin başında, çayın içindeki iki maddenin, kafein ve tein denen "hoş uyarıcılar"ın da payı var. Peki çayı ne zamandan beri içiyoruz ve kimler içmeye başladı çayı? İlk kez Budist rahipler tarafından Çin’den yayılan çayın Avrupa’ya gelişi 16. yüzyılın ortalarını bulmuştur. Ancak ilk başta öyle herkes çay içemiyordu o dönem. Çünkü, çay çok pahalıydı. Ancak, İngiliz üretici "Richard Twinnina"in araya girmesiyle İngiliz halkı da çay içebilmeye başladı. Ve halkın çay içmeye yaygın olarak başlamasıyla birlikte İngiltere, dünyanın en büyük çay üreticisi olan Hindistan’ın ürettiği çayın yarısını satın almaya başladı.
İngiltere çay tüketiminde ilk sıralarda yer aldı zamanla... İngiliz halkı kendine has çay kültürünü yarattı bir süre sonra. Çayın yanında kek ya da pasta yeme alışkanlığını kazandıran da yine İngilizler. Elbette ki İngilizler çay kültürü denince akla gelen ilk millet ve bir İngiliz klasiği olan sütlü çayı bile pek çok ülkeye yaydılar.
Ispanaklı topalak çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
Köfte için;
á 2 su bardağı ince köftelik bulgur
á 2 su bardağı sıcak su
á 1 su bardağı un
á 2 çay kaşığı tuz, kuru nane
á 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
á 150-200 gr. ıspanak (yaklaşık 1 demet)
Çorbanın sosu için;
á 25-30 gr. bitkisel margarin
á Yarım yemek kaşığı domates salçası
á Yarım yemek kaşığı biber salçası
á 8 su bardağı et ya da tavuk suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Köftelik bulguru derin bir kaba koyup, üzerine sıcak suyu gezdirin ve bulgurun yumuşayıp kabarması için 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine un, tuz ve kuru naneyi ilave edip iyice yoğurun. Elinizi sık sık suya batırarak macun kıvamına gelinceye ve malzemeler birbirine yapışıncaya kadar yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin. Diğer taraftan, ıspanağın kök kısımlarını kesip attıktan sonra yıkayıp ince ince doğrayın.
Çorbanın sosunu hazırlamak için; margarini orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin. Domates ve biber salçasını ilave edip et ya da tavuk suyunu aktararak karıştırın. Tuz ve karabiberi serpiştirip kaynayıncaya kadar bekleyin. Çorba kaynamaya başlayınca hazırladığınız köfteleri tencereye aktarın. Haşlanmış mercimeği ve doğranmış ıspanağı da tencereye ilave edip arada sırada karıştırarak 20 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Dilpeynirli fıstıklı kadayıf
Malzeme listesi
á 4 su bardağı dolusu kadayıf
á 150 gr. bitkisel margarin
á 200 gr. dilpeyniri
á 1 su bardağı çekilmiş yeşil fıstık
Şurup için;
á 2 su bardağı tozşeker
á 3 su bardağı su
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Şurubu hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencerede karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan 4-5 dakika sonra ocaktan alın. Diğer taraftan, kadayıfı bir tepsiye yayıp erittiğiniz margarinle iyice karıştırın.
Kadayıfın yarısını yağlanmış tek kişilik kalıplara sıkıştırarak yerleştirin. Üzerlerine rendelenmiş dilpeyniri koyup fıstık tozu serpiştirin. Kadayıfın kalan yarısını da üzerlerine yerleştirip 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 30-35 dakika pişirin. İsterseniz kadayıfı tek kişilik kalıplarda değil, büyük fırın kabında da yapabilirsiniz. İki yüzü kızaran sıcak kadayıfın üzerine soğumuş olan şurubu gezdirin. Taze kaymak ya da dondurmayla birlikte servise sunun.