İki bölümden oluşan ve ilki 3 Kasım 2023’te vizyona giren ‘Atatürk 1881-1919’ adlı çalışmanın ikincisi bu hafta vizyonda. Mehmet Ada Öztekin imzalı yapımın son adımında Mustafa Kemal’in hayatı eşliğinde memleketin kurtuluşu için Samsun’a doğru çıkılan yolculuğun hangi aşamaların ardından gerçekleştirildiğini de izliyoruz.
#Uğur VARDANSpor basınının duayen ismi Şansal Büyüka, nam-ı diğer ‘Şansal Abi’ ile buluştuk... Hem eski albümleri karıştırdık hem Türk sporunun dününü, bugününü konuştuk. Üç yıl önce kendini ‘televizyondan emekli’ eden Büyüka, “İnsanlar zaten seyrediyor, futbolu da herkes biliyor. Astronomi ilmi değil ki kardeşim... Uzaya adam yollamıyoruz sonuçta, burada maç seyrediyoruz! İzleyici kim taraflı kim samimi hemen anlıyor. Fanatizm inanılmaz boyutlarda” diyor.
#Şansal Büyüka“Ölmeden önce mutlaka yapmam gereken şeyler” listemde bir Latin Amerika ülkesinde Dünya Kupası izlemek de var. Daha önce Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da Dünya Kupası izledim. ‘Bir daha her hangi bir Latin Amerika ülkesinde ne zaman Dünya Kupası düzenlenir, o tarihte rahatça seyahat edebilir durumda olabilir miyim?’, bilmiyorum ama böyle bir hayalim var. Arife günü yani 14 Haziran’da futbolseverler için yeni bir heyecan başlıyor. Ama bu sadece futbolseverlerin değil, seyahat severlerin de heyecanlanacağı bir olay olmalı. Çünkü Dünya Kupası maçının oynandığı bir kente yolculuk etmek demek, futbol sevmeseniz de, stadyuma girip maç izlemeseniz de yaşamanız gereken bir deneyim. Değişik ülkelerin renklerinin süslediği cıvıl cıvıl sokaklarda dans eden, tezahürat yapan, içki içen insanların arasına karışıp, o hengameyi yaşamak gerçekten unutamayacağınız bir deneyim. Bu yıl Kupa heyecanı Rusya Federasyonu’nun, Moskova, Kazan, Nijniy Novgorod, Rostov-na-Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soçi, Volgograd, Kaliningrad ve Yekaterinburg kentlerinde yaşanacak. Bu kentler aynı zamanda ilginç gezi destinasyonlarıdır, onu da hatırlatmış olayım...
#Dünya Kupası RusyaEğer futbol söz konusuysa Türkiye’miz “aracılar” cennetidir. Çok kurnaz, yetenekli, iş bitiren olman gerekmez. Elinin altındaki futbolcuların listesinin zenginliği de şart değil. Yeter ki menajerlik lisansın olsun, piyasaya çık. Birileri seni zorla zengin eder.
#Selahattin DumanBir marka olarak Mozart, Avusturya’nın çok önünde gidiyor. Avusturya’nın yetiştirdiği bu dahi dünyada en tanınan ve sayılan ilk 10 isim içindeyken, her iki dünya savaşından budanarak çıkan ülkesi, günümüzde Avrupa Birliği’nin genişlemesiyle daha da marjinalleşmekte. Belki biraz da bu kaygıyla, Mozart’ın 2006 yılına rastlayan 250. doğum yıldönümü Avusturya’da çok görkemli ve kapsamlı şekilde kutlanıyor.
Türk futbolu üç yıldır gelişiminin meyvelerini toplarken yayımlanan futbol kitaplarının sayısında da büyük bir artış oldu. 15 yıl boyunca elimizde sadece Derwall, Schumacher gibi birkaç ünlünün anıları, Cela, Galeano gibi edebiyatçıların izlenim ve hikayeleri vardı. Şimdi okurlar tarihten denemeye, anılardan Dünya Kupası albümlerine kadar geniş bir yelpazede seçme şansına sahip.