İmib haberleri sayfasında İmib hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 157 İmib haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde yeni bölümler açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.
#YÖKİstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, Avustralya'nın Türkiye'nin doğal taş ihracatındaki payının yüzde 2,9 olduğunu, Avustralya'nın doğal taş ithalatında ise Türkiye'nin Çin'in ardından yüzde 16,6'lık pay ile ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
#İstanbul Maden İhracatçıları Birliğiİstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, madencilik ve jeoloji öğrencilerine asgari ücretle burs vermeyi planladıklarını belirterek, "7 1, yani yedi sömestir okulda, bir sömestir sanayide veya madende çalışan öğrencileri mezun etmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimizi başlatıyoruz ve liseler ile ortaokullarda, madenciliği ve yerli kaynakların öneminden daha çok bahsedilmesi yönünde müfredata eklemeler yapılmasını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
#İstanbul Maden İhracatçıları BirliğiİMİB Başkan Vekili Rüstem Çetinkaya, "Madenin ithal girdi maliyeti çok düşük olduğu için net ihracata katkısı çok yüksek. Yapılan her birim maden ihracatının yüzde 90'dan fazlasının Türkiye'de döviz olarak kalıyor. Sektör bu anlamda dış ticaret açığının azalmasına katkı veren en önemli sektörlerden biri. Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 77 tanesi Türkiye'de bulunuyor. Sürdürülebilir madencilik yapmak için sektör olarak çevreci madencilik yapmak zorundayız" açıklamasında bulundu.
#İstanbul Maden İhracatçıları BirliğiGeçtiğimiz dönem İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) yönetiminde yer alan Mustafa Selçuk Çevik, sektör temsilcilerinin uygun görmesi halinde başkan adayı olabileceğini söyledi. Sektörün ortak akla ihtiyacı olduğunu kaydeden Çevik, Türkiye’nin bir mermer lobisi olmadığını ve dünyada markalaşamadığını kaydetti.
#İstanbul Maden İhracatçıları Birliği2024’te uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Peki birçok ödenekte baz alınan asgari ücretteki yüzde 49’luk artış neleri değiştirecek? Öncelikle en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 lira olacak. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ve GSS primleri de artacak. Askerlik ve doğum borçlanmasından stajyer ücretlerine birçok kalemde değişiklik olacak.
#Asgari ÜcretTÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı da olan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, çevreci örgüt ve kurumlara çağrıda bulunarak ‘’Madencilik konusunda endişeleri gidermek için bir araya gelmeye hazırız’’ dedi.
#TÜRKİYE İhracatçılar MeclisiCumhuriyetin 100’üncü yılını kutlayan ihracatçılar gelecek yüzyıl için de mesajlarını paylaştı. Türkiye’nin 100 yıllık süreçte çok büyük bir gelişim kaydettiğine dikkat çeken temsilciler, ikinci yüzyılda daha çok üretme, daha çok istihdam sağlama, daha çok ihracat yapma sözü verdiler.
#ATATÜRKOVP’nin madencilikle ilgili başlıkları ihracatçıları heyecanlandırdı. Programda yer alan madencilik planlarının hızla hayata geçirilmesi durumunda maden üretimi ve ihracatının katlanacağını söyleyen TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya, “6.5 milyar dolarlık ihracatımızı 30-40 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz” dedi.
#TİMİhracatçıların son dönemde sıklıkla dile getirdiği finansman sorununa bankalardan kredi yanıtı geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile 11 kamu ve özel banka arasında imzalanan protokole göre, ihracatçılara 1 milyar dolar büyüklüğünde “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” verileceği açıklandı. Altı ay ödemesiz, dolar cinsinden yıllık yüzde 7.99 faizli paket gerektiğinde yükseltilebilecek.
#İhracatTürkiye’de madencilik alanında faaliyet gösteren 18 birlik ve derneğin oluşturduğu çatı kuruluş olan Maden Platformu sözcülüğüne 37 yıllık madencilik birikimiyle Altın Madencileri Derneği (AMD) ve TÜPRAG Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz seçildi.
#Maden PlatformuTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, maden sektörünün büyüme ivmesinin artarak devam ettiğini ve ihracatın 6,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “2028 için Türkiye’nin belirlenen ihracat hedefi ise 400 milyar dolar oldu. Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için, maden ihracatının en az iki katına çıkması gerekiyor. Maden sektörü bunu başarabilecek kapasiteye sahip. Ülke olarak sanayileşmeye devam ederken madene, tarıma hepsine ihtiyacımız var. Yerin 300 metre altından söylemek istiyorum. Umarım hep birlikte yeni rekorlar kıracağız” dedi.
#TİMYıllık 6.5 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’de 15’inci sırada bulunan madencilik sektörü, dönüşümü destekleyecek projeler peşinde. Türkiye Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, bu yolu çevrecilerle yürümek istediklerini belirtiyor. Çetinkaya, “Mermer madenlerinden çıkan pasa ile Türkiye’nin inşaat projeleri için kaynak üretilebilir ama mevzuat izin vermiyor. Artıklar ormanlarda kalırken yeni kaynaklar daha çok karbon salımına neden oluyor” diyor.
#BariTürkiye deprem bölgesindeki her cana ulaşmak için ayakta. En büyük ihtiyaç koordinasyon. İş insanları “Her sektör kendi sınavını veriyor” diyerek kamudan gelen talepler doğrultusunda hazırlıklarını yaptı. Bir grup ihtiyaç malzemesi yola çıktı, bir grup da planlı bir şekilde hazır tutuluyor. İlaç ve tıbbi cihaz firmalarına Sağlık Bakanlığı’ndan liste gönderildi. Serum, antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere uzun bir ihtiyaç var; tıbbi cihazda da kan ısıtma ve oksijen cihazları, ventilatör isteniliyor. Türkiye genelindeki özel hastaneler ise devletten gelen talep üzerine yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini bölgeye göndermek üzere hazır tutuyor. Çadırda stoklar tükendi, fabrikalar uyumadan üretim yapıyor.
#KahramanmaraşTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, zeytin ya da maden çelişkisine çekilmekten rahatsız olduklarını söyledi.
#Maden İhracatçılarıSon zamanlarda hem enerjide hem de bazı ürünlerin hammaddelerinde yaşanan fiyat artışları ve bulunurluk sorunu enerji ve madencilikte yerli üretimin önemini daha da görünür kıldı. Ancak özellikle madencilik faaliyetlerinde bazı şirketlerin çevresel hassasiyetleri görmezden gelmesi ve bu faaliyetler sırasında sürdürülebilirlik ilkelerini çiğnemesi hem doğaya zarar veriyor hem de tepki çekiyor.
#MadencilikTürkiye’deki maden sahalarındaki çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak için harekete geçtiklerini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Maden karşıtlığı konuşulabilir ve bilimsel zeminde tartışılabilir hale gelmeli. Sektörün su ayak izi için çalışmalara başlıyoruz. Altın madenciliği yerine ortalama 10 milyar dolarlık altın da ithal edebilirsiniz. Bu karar alınırsa saygı da duyarız. Ancak kendimiz üretmek zorundaysak bunu, en çevreci koşullarda yapmamız gerekiyor” dedi.
#ÇanakkaleLityum fiyatlarında görülen hızlı artış ve tedarik sorunu, pil üreticilerini yeni arayışa yönlendirdi. Pil üretiminde öne çıkan lityum, sahip olduğu avantajı yakın gelecekte sodyuma bırakabilir. Kolay bulunabilirliğiyle öne çıkan sodyumdan üretilecek sodyum pillerin, yenilenebilir enerji depolamada ve elektrikli araçlarda kullanılabilmesi yatırımları da hızlandırdı. Türkiye’nin de tuz kaynaklarıyla bu alanda öne çıkabileceği belirtiliyor.
#PilYükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde yeni bölümler açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.
#YÖKGeçen sene 2 milyar doları bulan ihracatla önemli bir ivme yakalayan doğal taş sektörünün önemli fuarlarından Marble İzmir Fuarı dün kapılarını açtı. “Anadolu’nun Cevheri” sloganıyla ziyaretçi ağırlamaya başlayan fuar, Türkiye doğal taş sektörünün bu yıl için belirlediği 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefinde önemli rol oynayacak.
#Marble İzmir Fuarıİklim değişikliğiyle mücadelenin yolu teknolojiden geçiyor. Teknolojinin temelini ise bakır, lityum, kobalt ve nikel gibi madenler oluşturuyor. 2040’a kadar bu madenlere olan talebin 6 kat artması bekleniyor. Uzmanlar, dünyanın ihtiyacı olan temiz enerjinin madenler üzerine inşa edileceğini söylüyor.
#MadenMadencilik sektöründe iş kazalarının önlenmesi amacıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ortaklığıyla geliştirilen proje, AB ve Türkiye tarafından finanse edilen programdan hibe desteği almaya hak kazandı.
#Madencilik Sektörü