‘Madencilik bilimsel zeminde tartışılmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Madencilik bilimsel zeminde tartışılmalı’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2022 07:00

Türkiye’deki maden sahalarındaki çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak için harekete geçtiklerini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Maden karşıtlığı konuşulabilir ve bilimsel zeminde tartışılabilir hale gelmeli. Sektörün su ayak izi için çalışmalara başlıyoruz. Altın madenciliği yerine ortalama 10 milyar dolarlık altın da ithal edebilirsiniz. Bu karar alınırsa saygı da duyarız. Ancak kendimiz üretmek zorundaysak bunu, en çevreci koşullarda yapmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Çanakkale, Lapseki’de bulunan altın, gümüş madeni ve zenginleştirme alanında faaliyet gösteren TÜMAD Madencilik Tesisi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çetinkaya, madenciliğin çok tartışılan çevresel etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘Madencilik bilimsel zeminde tartışılmalı’

30 MİLYAR DOLAR

“Türkiye’de madenciliğin en çevreci şekilde yapıldığını biliyoruz. Tüm Türkiye’ye gerçekleri göstermek istiyoruz” diyen Çetinkaya, “Tarım bile madene endeksli. Türkiye’nin gübre ihtiyacını karşılayabilmek için şu anda yapılan madencilik faaliyetinin 10 katı kadar fazla çalışmak zorundayız. Toplam maden ithalatımız 35-40 milyar dolar. Eğer potansiyelimizi kullanabilirsek ihracatımızı 30 milyar dolara çıkarabiliriz ve bu neredeyse yüzde 100 katma değerli ihracat anlamına gelir. Tarımda ve madende hammadde bağımsızlığı şart. Kaz Dağları’nda maden çıkaramazsınız. Çok konuşulan Kirazlı Köyü, Kaz Dağları’nın 30-40 km ilerisinde. Maden karşıtlığı son bulmazsa yerli sermaya metalik madenlere giriş yapmayacak” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!