Seçimler sonra erdi, şimdi en önemli gündem maddelerinden biri depreme hazırlık. Kentsel dönüşümle binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra güçlendirme de çok merak edilen konulardan. Yeni binada ilave kat izni yoksa mevcut dairelerin metrekaresi azalabiliyor. Örneğin 3 artı 1 daire, 2 artı 1 daireye dönüşüyor. Daireler küçülmesin denildiğinde de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ek ödeme gerekiyor. Bu durumda güçlendirme daha da cazip hale geliyor. Avukat Mustafa Şeref Kısacık güçlendirmeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:
#Binayı GüçlendirmeMÜSİAD ve Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, özel sektörün de ulaşılabilir fiyatlı konut üretmesinin mümkün olduğunu belirtti. Asmalı, dikkat çeken iki öneride bulundu: 1. “Kamu kurumları uygun maliyetli arsa sağlar ve ihaleye çıkar. İnşa edilecek konutların fiyatı için bir üst sınır da önceden belirlenir. Bu yolla yılda 500 bin konut üretilir, metrekare fiyatı 13-14 bin liraya kadar çekilir. 2. Bir arsa için ek imar hakkı verildiğinde, artışın yarısında yapılacak konutlar bedelsiz olarak kamuya verilir. Böylece ülke genelinde sosyal konut havuzu oluşur. Avrupa bu modeli uyguluyor.”
#Ucuz KonutGeçen hafta okurlarımın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespiti üzerine yıktırılan binalarının nasıl yeniden yapılacağı veya güçlendirilebileceği konusundaki sorularını yanıtlamıştım. Bu hafta sıra kooperatif evlerinde... İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık’ın, kooperatif evlerini 6306 Sayılı Kanun’a göre kentsel dönüşüme sokmak isteyen okurlarımın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
#Riskli Yapıİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı. İmamoğlu, "Uzmanlarla birlikte hazırladığımız 'Deprem Eylem ve Müdahale Planı'yla birlikte, deprem hazırlıklarımızı bugünden itibaren daha ileri bir aşamaya taşıyoruz. Bu hareket planına uygun olarak, afet hazırlık dahil, bütçemizi revize edeceğiz. Ne kadar artırabiliyorsak, zaruri harcamalarımız bir yana konulmak şartıyla, deprem için ayıracağız" dedi. İmamoğlu, "Biz, bugün itibarıyla, İstanbul'u depreme dirençli bir kente dönüştürme konusunda kararlıyız, cesuruz. Biz, artık duramayız. Hepimiz biliyoruz ki; İstanbul durursa, Türkiye durur. İstanbul durursa, Türkiye diz üstü çöker. Bizim için bu, bir başlangıç. Bu amaçla, bugün itibarıyla sahaya çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.
#İstanbulArazilerin birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle 2B arazisi ve tapusu da son yıllarda çok merak ediliyor. 2B Arazisi ve Tapusu nedir, satın alınabilir mi? 2B arazisine ev yapılır mı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Binada kaçak bir kat varsa, bu katta oturanlar da boya, yalıtım, çatı tamiratı, merdiven tadilatı gibi ortak alanlardaki tamirat-tadilat giderlerine katılmak zorunda mı? “Tapumuz yok. Binanın ortak giderlerine katılmayız” diyebilirler mi? Kaçak çıkılan katların hukuki durumuna ilişkin soruları avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı...
#YAZARKat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre projede olmayan bir balkonun sonradan yapılabilmesi için belediye/imar mevzuatı uyarınca bu mümkünse ve tüm kat malikleri de onaylıyorsa, projede olmayan balkon yaptırılabilir. Ancak bu iki koşul gerçekleşmeden balkon yaptırılırsa, dava açılarak yıktırılabilir.
#YAZARTürkiye inşaat sektörünü temsil eden 8 sivil toplum kuruluşu deprem konusunda yapılması gerekenlere dikkati çekmek için ortak bildiri imzaladı. Depremin değil kusurlu yapıların ölüme yol açtığını belirten sektör temsilcileri ‘ehil yapı müteahhidi ve güçlü denetim’ vurgusu yaptı. Kentsel dönüşümün hızlanması için devlet destekli yeni model önerisi de geldi.
#GazetehaberleriMudanya Belediye Bakanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya Mütarekesi’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında ‘Dünya Barış Zirvesi’nin ilçede yapılması için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Türkyılmaz “Mütarekeyi imzalayanların çocuklarını, torunlarını buluşturup, yeniden imzalamak, ‘Mudanya’dan Sonsuza Kadar Barış’ diye haykırmak, Dünya Barış Zirvesi’nin Mudanya’da yapılmasına doğru gidilen yolda önemli bir adım olacak” dedi.
#BURSACumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaHürriyet geçen hafta dünya mirası Kapadokya’da imar barışına aykırı yapıları manşetine taşıdı. Bir haftanın bilançosuna baktık. Şimdiye kadar sadece bir ahır yıkıldı. Kimi belediyelerce yıkım kararları alındı ancak yasal sürenin beklendiği belirtildi. Bazı belediyeler de kaçak yapı sahiplerine para cezaları kesti.
#Gazetehaberleriİmar Affı ne zaman bitiyor sorusunun yanıtı yüz binlerce vatandaş tarafından sorgulanmaya devam ediyor. İmar Affı ya da bir diğer adıyla İmar Barışı başvurularının son günü yaklaşıyor. Söz konusu proje için henüz başvuru yapmayan vatandaşlar da başvurular için son tarihin ne zaman olduğunu ve başvuruların nasıl yapılacağını öğrenmek istiyor. Peki, İmar Affı ne zaman bitiyor? Nasıl başvuru yapılacak?
#İmar Affı