Bütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.
#İncirBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaDünyanın en çok bilinen ve en önemli antik kentleri arasında Troya gelmektedir. Pek çok filme de konu olan bu özel tarihi alan, Türkiye açısından oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Peki, Troya Antik Kenti nerede? Troya Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri derledik.
#Troya Antik KentiMasalsı ve nostaljik yolculuklardan çikolata kokusunun eşlik edeceği maceralara; Atatürk’ün eşyalarının sergilendiği Kurtuluş Müzesi’nden Oyuncak Müzesi’ne çocuklar için birçok güzel müze alternatifi var. Ailecek gidebileceğiniz, çocukların hafızasında unutulmayacak anılar bırakacak eğitici ve eğlenceli ‘renkli dünyalar’ı jürimize sorduk.
#HürriyetKültür ve Turizm Bakanlığı ‘Türkiye Kültür Portalı’ web sayfasından ‘Görülmesi Gereken 11 Lahit’i belirledi. Bakanlık, Türkiye’deki müzelerde dünyaca ünlü örnekleri bulunan ve yaşamın, tarihin ve sanatın ölümsüz detaylarını betimleyen bu ihtişamlı eserlerden sırasıyla şu 11 seçkiyi yaptı:
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKitabıydı, filmiydi, efsanesiydi derken hepimizin az çok bildiği bir yer Troya. MÖ 3000 yılına kadar uzanan geçmişiyle en ünlü arkeolojik alanlardan biri olan kent dünya tarihine yön vermiş. O dillere destan hazinesi çalınsa da ödüllü müzesini ve yakınındaki Roma kentlerini de görmelisiniz.
#HürriyetGeçmiş dönemlerde kurulmuş olan ve geride önemli izler bırakmış durumdaki pek çok medeniyet tarihte varlık göstermiştir. Bu medeniyetlerden bir tanesi de Miken medeniyeti olmuştur. Bu bakımdan merak edilmekte olan medeniyetler arasında yerini almıştır. Miken medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Miken Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Homeros’un kitaplarını Türkçeleştiren ünlü filolog Azra Erhat’ın Üsküdar Bülbülderesi Mezarlığı’ndaki kabri, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Azra Erhat’ın “Ölünce belki kuş olurum” sözlerinden yola çıkarak mezarına Füreya Koral tarafından yapılan kuş figürleri de saldırıdan nasibini aldı. Erhat’ın mezarı daha önce de saldırıya uğramış, İBB tarafından restore edilmişti.
#Azra ErhatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Troya Müzesi’nde gerçekleştirilen “Ezineli Yahya Çavuş” belgeselinin galasında gençlerle buluşup sorularını yanıtladı. Erdoğan açıklamalarında, Çanakkale Köprüsü inşaatının iki ay önce biteceği müjdesini duyurarak, "Biz de dedik ki; gökten ne yağar ki yer kabul etmez, yeter ki öne çekin. Onlar bu işi öne çektikleri takdirde diyelim ki 2 ay daha öne çekmeleri tüm vatandaşımızın, halkımızın 2 ay önceden bu köprüden istifade etmesini sağlayacaktır. Biz de gelir o zaman toplu açılışını yaparız" dedi.
#ErdoğanTüm haftanın yorgunluğunu atmak ve hafta sonunda rahat bir nefes almak herkesin ihtiyacı… Hazır sonbaharla birlikte doğa rengarenk bir çehreye bürünmüşken, biz de uzmanlarımıza en güzel tabiat parklarını sorduk. 13 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 17 tabiat parkını önerdiler.
#SeyahatAfrodit’in Paris’e âşık 8 adımda Kaz Dağları’nın güzellikleri olduğu, Homeros’un ‘İlyada Destanı’nda ‘Bol pınarlı vahşi hayvanların anası’ diye söz ettiği Kaz Dağları, Türkiye’nin en özel bölgelerinden biri. Kültür mozaiği köyleri, doğal güzellikleri, şelaleleri, özenli müzeleriyle her bir yanı keşfedilmeyi bekleyen sürprizlerle dolu. Özellikle de benzersiz doğasına sonbahar ışıkları düştüğünde...
#HürriyetYaz mevsimine yaklaşılmasıyla beraber tatil için erken rezervasyonlar yapılmaktadır. Tatil adalarından birisi olan Sakız Adası nerede ve nasıl gidilir? Sakız adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, tüm detaylar.
Ne zaman bunalsam, kendimi dinlemek, ağaçlara sarılmak ve oksijene doymak için soluğu Kuzey Ege’de alırım. Dünyada benzeri olmayan birçok bitki türünü görmek, içimi yeniden doğayla doldurmak, ‘göknar’ı, ‘Kazdağları orkidesi’ni yerinde görmek için yolum hep aynı yere çıkar… Bu yazıda, Bergama’dan Gökçeada’ya kadar uzanan hat üzerindeki en güzel ve özünü korumuş köyleri bulacaksınız.
#Kuzey EgeTROIA Savaşı (Truva Savaşı) komutanlarının kurduğu Perge Antik Kenti'nde bulunan kadın heykeli, heyecanlandırdı. Yaklaşık 1700 yıllık heykelin, antik kentin aristokrat ailelerinden birine mensup kadın hayırsevere ait olabileceği belirtildi.
#Troia SavaşıAkhilleus’un kölesi güzel Briseis, savaş meydanlarında acımasızca birbirini öldüren erkeklerin sırlarını açıklıyor ‘Kızların Suskunluğu’nda. Erkekler ölümün peşinde koşarken kadınlar yaşamı kutsuyor... Troya Savaşı’nı bir kadın kahramanın gözünden anlatan roman, yüzyıllardır sorulan sorulara, tekrarlayan olaylara farklı bir bakış açısı getiriyor.
#Kızların SuskunluğuAKkdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Kuzey Avrupa'dan Akdeniz'e, Mısır'dan İran'a uzanan coğrafyada kendini gösteren veba salgınının, antik çağların en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edildiğini söyledi. İnsanlığın binlerce yıldır salgınlarla mücadele ttiğini belirten Prof. Dr. Işık, "Anadolu bağlamında bu pandemilerden bazıları son derece etkili olmuş ve etkileri tarihin gidişatını da etkilemiştir" diye konuştu.
#Salgın TarihiDevlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, İstanbul’un 2010 Dünya Kültür Başkenti seçilmesi kapsamında projelendirdiği Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 10’uncu yılına özel, zengin bir programla sanatseverlerin karşısında. Etkinlik kapsamında hem ‘Troya’ operası ve ‘Yunus Emre’ oratoryosu gibi önemli eserleri izlemek hem de dünyanın en prestijli sanat kurumlarından biri olan Bolşoy Tiyatrosu’nun solistlerini dinlemek mümkün.
#Devlet Opera Ve BalesiBugün Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü... 360 Derece’nin konuğu doktora tezini Çanakkale Muharebeleri üzerine hazırlayan, ‘Çanakkale 1915: Almanların Büyük Tuzağı’ ve ‘Kemalyeri’ adlı kitapların yazarı emekli Tuğgerenal, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Naim Babüroğlu. Balkan Savaşları yenilgisinin ardından zafere giden yolu ve Mustafa Kemal’in rolünü anlatan Babüroğlu’na göre; eğer harekât Türk komutanların savunma planıyla yapılsaydı, işgal kuvvetleri karaya çıkamayacak, bu kadar Türk askerinin kanı akmayacaktı.
#Gazetehaberleri