CSU’nun Münih’teki kurultayına katılan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Başbakan Olaf Scholz’a böyle seslendi: “Sığınmacı sorununu birlikte çözelim. Nasıl 1993’te SPD ile işbirliği yaparak İltica Yasası’nı değiştirdiysek, şu andaki sığınmacı sorununa da çözüm bulabiliriz. Bu hükümet ortağı Yeşiller yüzünden suya düşmemeli. Yeşiller’le bu işi birlikte beceremeyecekseniz atın onları, birlikte yapalım.”
#Markus SöderNazi döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Alman’a başka ülkeler kapılarını açtıkları için Almanya Federal Cumhuriyeti’nin resmen kuruluşunun yolunu açan ve 23 Mayıs 1949 tarihinde kabul edilen Alman Anayasası’nın 16. maddesinde, “Politik takibata uğrayanlar iltica (sığınma) hakkına sahiptir” denilmektedir. Bu madde, 1993 yılına kadar geçerli kaldı.
#ALMANYAFederal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre, Almanya’da şiddete hazır 13 bin 500 aşırı sağcı vardır. Ve geçen yıl ülke genelinde aşırı sağcılar tarafından 945’i şiddet eylemi olmak üzere 20 bin 201 suç işlenmiştir. Ve Almanya’da aşırı sağ tehlikesi de tedirginliği de her geçen gün artmaktadır. Oysa ki, Almanların da bu ülkede yaşayan diğer insanların da daha önceki yıllarda yaşanan korkunç olaylardan ders almaları gerekmektedir.
#AVRUPADAN HABERYeni koalisyon sözleşmesini açıkladıktan sonra Almanya’nın müstakbel Başbakanı Olaf Scholz’a ortakları övgüler yağdırırken, muhalefet partilerinden ise yoğun eleştiri geldi. FDP Genel Başkanı Christian Lindner, “Olaf Scholz güçlü bir başbakan olacak” derken, Yeşiller de Scholz liderliğinde Almanya’yı ileri götürecek ve pandeminin izlerini unutturacak bir politika uygulayacaklarını açıkladı. SPD, FDP ve Yeşiller’in kararlı ve yaratıcı politikasıyla Almanya’nın Avrupa Birliği’ndeki (AB) öncü konumunu sürdüreceğinin altını çizdiler.
#AlmanyaAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısı 1980’li yılların sonlarına doğru büyük ölçüde artınca, ülkede ‘İltica Yasası’nda değişiklik tartışmaları yoğunlaştı. Alman Anayasası’nın ‘politik takibata uğrayanlar iltica hakkına sahiptir’ ilkesini içeren 16’ncı maddesinin değiştirilmesi uzun süre tartışıldı. İlk kez 1991 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının 200 bini aşması üzerine yasa değişikliği tartışmaları daha da arttı. Yabancılara ve sığınmacılara dönük saldırılar da.
#AlmanyaKuzey Ren Vestfalya Eyaleti. 29 Mayıs gecesi itfaiyeye yangın ihbarı alarmı ulaştığında saatler gece yarısı 01.42’yi gösteriyordu. İtfaiye ekipleri Untere Werner Str. 81 numaradaki üç katlı binanın önüne geldiğinde, Genç Ailesi’nin oturduğu ev alevler içindeydi.
#Avrupadan HaberlerFransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Fransa’nın kaçak göçmen sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Castaner, son dönemde Afrika asıllı sığınmacılara karşı tutumu ile sık sık gündeme gelen Fransa’nın kaçak göçmenleri sınır dışı etme oranın 2016 yılına oranla yüzde 5 arttığını duyurdu.
#AVRUPADAN HABERLERAlmanya Başbakanı Angela Merkel ile görevi devraldıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Almanya’ya yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Berlin’de ortak basın toplantısı düzenledi. Macron’un ilk ziyaretini Berlin’e yapmasından büyük onur duyduğunu belirten Merkel, yeni cumhurbaşkanını cesaretli bir şekilde yola çıkmasından dolayı kutladığını ifade etti.
#Almanya-FransaAlman Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig bazı yurtlarda mülteci çocukların cinsel istismara maruz kaldığını söyleyerek çocukların yasal yaptırımlarla korunmasından yana tavır koydu. Schwesig, mülteci yurtlarında çocuklarla çalışacak personelden iyi hal kağıdı talep edilmesini istedi.
#AlmanyaAlmanya’da son zamanlarda farklı binaları işgalleriyle gündeme gelen mülteciler, son olarak başkent Berlin’deki Yeşiller Partisi Genel Merkezi’ni işgal etti. Yaklaşık 30 mülteci, Eyaletler Temsilciler Meclisi’nde (Bundesrat) görüşülecek İltica Yasası’nı sertleştiren değişikliğe Yeşiller’in karşı çıkmasını istedi.
Almanya'da Federal Meclis’te kabul edilen yasa ile iltica yasası sertleştirildi. Özellikle Sırbistan, Bosna- Hersek, Makedonya gibi Balkan ülkelerinden gelenler hemen sınır dışı edilecek. Hükümet, yaptığı değişiklikle söz konusu Balkan ülkelerini güvenli ülkeler sınıfına aldı.
Almanya'da Bavyera Parlamentosu'nda SPD Milletvekili ve Uyum Sözcüsü Arif Taşdelen, CSU'lu Bavyera Eyaleti Devlet Bakanı Christine Hauderthauer'in çifte vatandaşlık yasasına karşı çıkabilecekleri yönündeki açıklamasını eleştirdi. Taşdelen, “Haderthauer popülist tehditlerden vazgeçmeli” dedi.