Güncelleme Tarihi:
Alman Federal Bakanlar Kurulu, Kasım ayından bugüne tartışma konusu olan İkinci İltica Paketi’ni kabul etti.
İltica Yasası’nı sertleştirecek pakete göre geçici sığınma hakkı ile Almanya’da kalan mülteciler eşlerini ve çocuklarını getirebilmek için iki yıl bekleyecekler. Buna karşılık ise Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de mülteci kamplarında yaşayan aile fertlerinin hayatlarını tehlikeye atarak yasal olmayan yollarla Almanya’ya gelmelerini önlemek için kontenjan oluşturulacak ve her yıl belli sayıda aile ferdinin gelmesi sağlanacak.
Yeni yasada ayrıca mültecilerin uyum ve Almanca kurslarının maliyetine katkı vermeleri konusunda anlaşma sağlandı. Buna göre mülteciler kurslara aylık 10 Euro ödeyecekler.
CEZAYİR, TUNUS VE FAS GÜVENLİ ÜLKE OLACAK
Federal hükümet, Balkan ülkelerinden sonra Cezayir, Tunus ve Fas’ı güvenli ülke ilan edecek. Son zamanlarda bu ülkelerden gelen göçmen sayısının artmasıyla birlikte Cezayir, Tunus ve Fas’tan gelenlerin sınır dışı edilmesi süreci hızlanacak.
Güvenli ülkelerden gelenler ile Suriye ve Irak gibi savaş bölgelerinden gelen mülteciler aynı yere yerleştirilmeyecek. Almanya genelinde üç ile beş arasında yeni kabul merkezleri kurulacak. Güvenli ülkelerden gelenler bu merkezlerde kalacak ve yabancılar dairesinin görev bölgesini terk edemeyecekler.
İkamet mecburiyetine uymayan göçmenlerin iltica başvurularının geçersiz sayılmasına kadar birçok yaptırım uygulanacak.
Güvenli ülkelerden gelenlerin iltica başvurularının kabul edilmesi olasılığı çok düşük olduğu için Almanya bu kişilerin başvurularını iki hafta içinde sonuçlandıracak.